Autók » Toyota » Corolla (1987-1993)

Corolla 1.8d XL

Lusta medve

A Toyota 1988-ban mutatta be az els? igazán üt?képes, a Golf akkori m?szaki színvonalát fényévekkel meghaladó új modellcsaládját. Ezt a magyar vásárlók annak idején a BNV-n meg is csodálhatták. Én is ott láttam meg el?sz?r egy kis szabadtéri standon. Az induló paletta tartalmazott 4 ajtós limuzint,3 és 5 ajtós csapott hátút (Golf forma), 5 ajtós liftbacket, kombit, összkerekes kombit (ez teljesen más kasztni).Természetesen a többi karosszériához is volt összkerékhajtás az osztrák piacon.
Néhány szót a motorokról. Az induló motor 1,3l-es 12 szelepes 75 lovas 2E-E motor. Ez már az el?z? generációban is jól szolgált, az összes karosszériához rendelhet?. Saját tapasztalat alapján mondhatom, ha rendesen szervizeljük,elny?hetetlen, fogyasztása kb.7 l.
Következ? lépcs?fok az 1,6l-es 16 szelepes 90-125 lovas 4AF-E motor.Szintén agyoncsaphatatlan 8l fogyasztású. Az 1,6l-es csúcs a 4A-GE a svájci, és osztrák liftback GTI 135 lóval.Sajnos ilyenen Corollám még nem volt.
A sort az 1,8l-es 8 szelepes szívódízel zárja a maga 67 lóerejével.Fogyasztása 6l körül van a mai napig,pedig a porlaszócsúcsokhoz még nem kellett hozzányúlni!(470.000 km)
A futóm?vet tesztél? am újságírói annak idején nem találtak rajta fogást, ezért kb. 100-as tempónál bekanyarodtak egy földesútra, és ezt fotosorozattal illusztrálták.Igaz benntr?l semmit nem éreztek, de kinntr?l nézve az autó elemelkedett az útról! Azért ez szerintem nem rossz.

- fékbetét 100000-ként, féktárcsa150000-ként, vízpumpa 2-szer, hengerfej 350000-nél (60000Ft+tömítés 20000Ft), kuplungtárcsát cseréltem 100000-nél,most470000-nél vacakol, hátsó lengéscsillapítók bontó 9000Ft/db, kézifékbowden, kormánykerék bontó 6000Ft, fékpofa, ablaktörl? mechanizmus, csomagtérnyitó bowden, önindító érintkez?k,szénkefe 3000Ft,

Én

Varga Gábor,Ékes Zoltán KOTÓ Kaposvár