Az örökké valóságnak építve
Hirtelen jött munkahelyem miatt vidékről Bp-re kerültem és kellett gyorsan 1 jó diesel autó.Először német autókban gondolkodtam.golf,vento,passat.
Mindenképp dízel kellett mert hát gépkezelő nem tankol benzinkúton:)
Nem akartam sok pénzt költeni rá(mivel nem is volt),2-300 ezret.
Közben ahogy keresgettem "az igazit" apámmal úgy döntöttünk hogy inkább ad kölcsön de vegyünk 1 jobbat.
Amiket kinéztem német gépeket,had ne mondjam 1ikben sem annyi km volt mint óra szerint.Köpték az olajat(meg ették is),tuti h előtte volt valami cserélve rajta.(Az egyik golfon turbó volt cserélve és a tulaj szerint 90 000 km volt a kocsiban.Kicsit korai turbó cseréhez nem?)
Szó ami szó kiábrándultam a német autókból.
Közben Mózes haverom megvette ugyancsak első autóját,egy 1.6-os ferdehátú mentős azaz fehér(bocs Mózi) Carinát.Egyből beleszerettem.
Amíg én melóztam apám ha ráért járta a kereskedéseket,míg egyik nap felhívott:
-Gyerek találtam 1 k.va jó Carinát!ABS,szervó,klíma,elektromos ablak stb.
-És?Dízel?
-IGEN.
És megvettük.
Most 380 000 azaz háromszáz-nyolcvanezer km van benne de az olajat nem eszi.Sose volt vele semmi bajom, egyetlen-egy esetet leszámítva ami az én hibám volt:egyszer télen a tankba víz került-> gázolajvezetékben keletkezett 1 kis fagydugó és megállt.Csak belefújtam a tankból jövő csőbe,rápumpáltam a kézi AC-pumpára és pöccre indult.
A téli hidegindítás az félelmetes.Félelmetesen kiválóan-ultrabrutál.Éppen csak el kell fordítani a kulcsot és már ketyeg is(-15 fokban).
Belül nagyon tágas(pedig 190 magas vagyok),de a csomagtartó az még nagyobb.A motor 1 2 3-ban szívódízelhez képest jól húz.Utazósebesség 130 körül van,ilyenkor 5 körül eszik,ha megy a klíma akkor kicsit több.160-nál kezd el füstölgetni,meg ha padlón gyorsulok de láttam BMW 320d-t sokkal jobban kormolni,Audikról ne is beszéljünk.Ahhoz képest hogy 380 000 km-t futott adagolós szívódízel szerintem nem számottevő.Kívülről semmi nem látszik:semmi rozsda.1-2 karc itt-ott.Gondolkodtam hogy jövőre lecserélem egy fiatalabbra,mondjuk egy d4d-s Avensisra,de megmondom őszintén nagyon sajnálnám a Carinát:olcsó a fönntartása,nagy,kényelmes és jól néz ki,ami fontosabb extra benne van.
Egy biztos:aki megveszi jól fog vele járni ahogy én is jól jártam vele annak idején.Ma is áldom az Urat hogy Toyotát vettem,és ezután sem fogok más autót venni az tutifix.
- Első fékbetétek elkoptak
- Hátsó fékbetétek elkoptak