Autók » Toyota » Avensis (2003-2008)

Avensis Avensis Wagon 1.8 Sol Elegant

Nagyon jó autó - egy darabig...

Az autó, mind külsejében, mind belül egyaránt pompás összhatást és min?ségérzetet kelt az emberben. Nagyon kényelmes az utastér, szinte bármelyik ülésen. Hátul osztályon felüli a lábtér. A csomagtartó hatalmas, csak az a kár, hogy nem elég mély, mert a pótkerék és a fedlap között sok kis semmire nem használható tárolórekesz van és ez 10-12 centit elvesz a hasznos csomagtér-magasságból.
Az kocsinak kiváló az útfekvése és a rugózási kényelme. A váltó szerintem egész egyszer?en zseniális, hihetetlenül könnyen és pontosan kapcsolható. Nem úgy a kuplung, ami meglehet?sen kemény, és így nagyban rontja a vezetési élményt. A küls? tükrök nagyon jók, mindent látni lehet, nincs holttér! Külön tetszik, hogy a bels? visszapillantó fényre sötétedik és nagyon jól m?ködik. A motor alapjában véve nagyon kultúrált m?ködés?, csendes. Alacsony fordulatszám tartományban is kell?en nyomatékos, bár kicsit nehezen pörög fel, ezért az ember kevésnek találja a 129 lóer?t. De ha már beindul, akkor azt tartja rendesen.
Az automata ablaktörl? nekem sok bosszúságot okoz, sosem találja el a helyes törlési ritmust, így kénytelen vagyok egy nagyon fontos szakaszonkénti törlést nélkülözni és kézzel egyszer-egyszer kapcsolgatni. Es?s napokon ez bizony idegesít? lehet. Sajnos a hátsó ablaktörl? mosóberendezéséb?l a mosás után rendre tovább csörgedezik a mosólé, összegányolva ezzel a szépen letörölt ablakot egy kígyózó csíkkal.
A gyári kazetta-CD audió megoldás nagyon jó ötlet volt, jól is szól a 8 hangszóró, bár a hangereje lehetne jobb is...
Nem tudom figyelte-e valaki a váltókart felülr?l megvilágító kis lámpácskát, ami a térképolvasó lámpa mellé van a plafonban elrejtve. Zseniális ötlet, este nagyon hangulatossá varázsolja az utasteret.
A fogyasztás szerintem elfogadható értéken tartható, 8.5-nél klímával városban sem evett soha többet. A rekordom 5.0 volt országúton, de akkor leheltem a gázpedált. Mindent egybevéve normális autózás mellett olyan 6,5-7,2 l/100 km lazán elérhet?, ami nagyon jónak számít egy benzines motortól.
Nem túlzok, ha azt írom: Az autó irgalmatlan igénybevételnek van kitéve nálunk, szóval a lentebb leírtak reális hibalehet?ségek lehetnek, érdemes odafigyelni rájuk!
A kocsi tényleg nem hagy cserben, ahogy az egy Toyotához illik, viszont vannak kellemetlen dolgok vele.

- Az izzók állandóan kiégnek, két-három hetente egy biztosan. Nehéz cserélni ?ket, szét kell bontani a motor m?anyag borítását hozzá.
- Els? lámpatestek gyári hibásak, id?vel drasztikus fényer? csökkenés várható! - garanciális csere 80.000 km-nél (új ára 61.000 Ft/db) Azóta fényszóró izzók sem égtek ki.
- Az utastér h?tése nem átgondolt. Hiába h?t a klíma ezerrel, az els? üléseken utazóknak melegük van, míg hátul kockára fagynak. Ez azért van, mert a fekete m?szerfal nagyon er?sen felmelegszik szembesüt? Nap esetén.
- Dugattyúgy?r?k egyszer?en szétégtek (?!). A motor egyre nagyobb mértékben ette az olajat, 7000 km alatt több, mint 2 litert, 87.000 km-nél sokadszori unszolásra garanciában megjavították, azóta minden rendben.
- Sajnos a kuplung nagyon kemény, és id?vel egyre inkább az. Már a térdem is fáj t?le.
- A fedélzeti számítógép és az üzemanyagszint-jelz? m?szer nem pontos. A valós fogyasztás mindig 3-4 decivel több, mint amennyit kiír áltagfogyasztásnak. Egyszer meg is szívtam emiatt, és kifogyott a benzin...
- A kézifékkar melletti kis zárható tetej? rakodó mélyedés fedele nem akar visszazáródni, így gyakorlatilag már nem is zárható.
- Ja, a futóm? kockásra koptatja a gumikat, most már egyre elviselhetetlenebb az általa okozott hanghatás. Nem tudom mire vélni a dolgot, az el?z? Avensisnél is ugyanez a jelenség volt.
- Egyéb gond nincs. :)

Toyota Mayer Pilisvörösvár

Fenntartási költség (5) Évjárat 2003
Előző autója? Avensis Wagon 1.8 VVTi Sol Következő autója? Volkswagen Passat Variant PDTDI
Verdikt (6.2/10)

Toyota Avensis 2003 (2006)