Autók » Toyota » Avensis (2003-2008)

Avensis 2.0 D4D Liftback Technic Sol

A család legújabb kedvence

Miután kinőttük a "családi autó"-nak nevezett Ignisünket, kerestem egy nagy és jól kihasználható dieselt. Egy kedves rokonunktól sikerült nagyon kedvező áron és tényleg kevés km-el hozzájutnunk a Toyotához. Nagyon megbízhatónak tűnik bár pár hónap után ez merész kijelentés, de mivel tudok az autó előéletéről minden fontosat, ennek ismeretében kijelenthetem. Mivel mindig is tetszettek a francia autók, megbízhatatlanságuk ellenére, nem ért váratlanul sőt kicsit örültem is amikor megtudtam, hogy japán márka ellenére francia tervezésről és angol gyártmányról van szó, tehát tisztán európai autó, japán minőséggel. Mert ebben azért, valljuk be, ők jobbak.
Nagyon tetszik az autó, minden megvan benne, amit kerestem: nagy, gazdaságos, 500 l csomagtér és mégsem böhöm egyterű vagy kombi. Mivel Liftback, szinte nincs ami be ne férne a csomagtartóba és mégis szedánosan elegáns. Miért van ilyen kevés típus ma ezekből nem is értem? Felszereltsége is több, mint amire számítottam. Kényelmes, elegáns külső-belső. Minden fontos kar, kapcsoló kézreesik. A rekeszek is elegendőnek bizonyulnak a sok apróság eltárolásához. Az esőérzékelős ablaktörlő kicsit idegesít, nem igazán fedezek fel összhangot az eső és ennek működésében.
A motor nekem egyáltalán nem tűnik hangosnak, volt aki ezt írta, mivel 130-nál is emberi hangon tudunk beszélgetni benne. Azt nem állítom, hogy nagyon húzna kis fordulaton, de egy higgadt autózással nagyon lendületesen lehet vele haladni országúton. Városi használatra nem a legjobb választás. Az első napokban rendszeresen induláskor le is fullasztottam.
Futóműve első osztályú, sportos, nagyon stabil, masszív, nem könnyű kihozni a sodrából a kasznit.
Mikor megvettük, rögtön egy műszakival indítottam. Gyakorlatilag a kötelező olajcserén kívűl csak egy idegesítő első féknyikorgás megszüntetése volt a feladat. Sajnáltam az alig futott drága Bosch betéteket leváltani valami noném utángyártottra, ezért szerelőm tanácsára egy rezgéscsökkentő cimkét ragasztattam a betétekre, ami eddig tökéletesen megoldotta a problémát.

Összefoglalva: nagyszerű családi autó, ami egyben kíméli a pénztárcát és még szép is.

- Olajcserén kívűl egyelőre semmi komoly.
- Féknyikorgás megszüntetése, ami állítólag típushiba.

Rózsás Attila,Teskánd.
Gyakorlatilag bármilyen márkával megbírkózik legyen új vagy régi. 15 éve a garancián túl csak hozzá hordtam az összes autómat.

Fenntartási költség (9) Évjárat 2003
Előző autója? Ignis Következő autója? Avensis
Verdikt (8.4/10)

Toyota Avensis 2003 (2006)