Autók » Toyota » Avensis (1997-2003)

Avensis 1,6 S

Tanácsok vásárlás előtt állóknak+értékelés

A családban több Toyota is van, mert nagyon bevált ez a típus.

A vásárlás előtt állóknak szeretnék néhány tanácsot adni:

Mindenképpen hallgassuk meg egy megkímélt autó motorhangját és ehhez hasonlítsuk a vásárolni kívánt autót.
Egy 300 ezer kilométert futott Avensis vagy Carina motorja is csendes, de a szelepzörejek és az egyéb zajok árulkodó jelek.

Tapasztalatom szerint 8 eladó autóból 7-nek vissza lett állítva a kilométerórája (átlagosan 100-150ezer kilométerrel.) s a lebukott kereskedő még csak nem is tagadja!
Nézzük meg egy újabb autó belső kezelőszerveinek (gombok, irányjelző kar festése, sebességváltó kar) és első féktárcsáinak kopását, majd ehhez hasonlítsuk a megvásárolni kívánt autót.
Az első féktárcsák 150 ezer kilométer alatt nem vállasodhatnak érezhető mértékben (a vezetési stílustól függően).
Az olaj színe a csereperiódus vége felé legfeljebb barna lehet, fekete nem.
Összefoglalva sok kereséssel lehet találni megbízható, keveset futott Avensist.

Vezetési tapasztalatok:
Igazán nem sportkocsinak termett, ezt igazolja a váltó is, ami a gyors váltásokat és a visszakapcsolásokat nem engedi.
A motor a teljes fordulatszámtartományban rugalmas és 3000-es fordulatig csendes.
A fogyasztása állandó 110-es tempó mellett 5,5! liter, vegyesen 6,5 liter körüli, városban öregurasan vezetve 8-9 liter körül alakul.
Rugózása lágy, úttartása az elöl-hátul független felfüggesztésnek köszönhetően így is kiváló.
Nagy tömege miatt oldalszélre kevésbé érzékeny. (az új Nissan Almerákhoz viszonyítva)
A karosszéria fényezése időtálló, de talán a Carináé jobban ellenállt a napsütésnek.

Összességében kiváló családi autó, másnak is ajánlom!

- Semmi komoly hibája nem volt, de ezt még csak keveset használtam (előtte sokszor ültem Avensisben).
- A szervizkönyv szerint 60 ezernél garanciális kuplung csere volt (a jellegzetes nyikorgó hang miatt, de az alkatrészeket azóta fejlesztették és a hiba megszűnt). 1 műszerfal világító izzót kell még cserélnem, illetve a sárvédőrögzítő csavarját pótolni.

Még nem voltam szerelőnél, de a szervízkönyv szerint ha az ember beviszi és nem figyel, mindent kicserélnek rajta (még azt is, amit nem kellene)

Fenntartási költség (8) Évjárat 1998
Előző autója? Avensis Következő autója? Ki tudja, 10 év múlva milyen autók lesznek...
Verdikt (6.7/10)

Toyota Avensis 1997 (1997 - 2003)