Autók » Tesla » Model 3 (2017)

Model 3 Performance

Kíméljük a Földet őrült száguldással

Céges autóként egy RS Octavia kombit váltott. Kb. annak az új árában kerestem, ebből így csak egy (alig) használt fért bele. Mivel a Teslák újautó konfigurátora kevesebb testreszabási lehetőséget ad, mint anno a Merkúr a Trabiknál, így ezt nem éreztem nagy problémának.
Kezdjük azzal, ami mindenkit érdekelni szokott: hatótáv. Szerintem a realitás 350-450 km között van a felhasználás módja (város vs. autópálya: nagyon sokat számít) és a sofőr lába függvényében. Nálam ez 350. De autópályás száguldozással ezt akár a felére is le lehet vinni. Szóval nem ezzel fogsz elmenni nyélgázon Münchenig. Vagy ha igen, akkor nagyon sok lesz közben a kávészünet.
A másik izgalmas téma: hogy megy? Na, ez tényleg izgalmas! (Ezen sorokat írva önkéntelenül is mosolyogni kezdtem. :-)) A nyomaték és a gyorsulás pusztító. Vezettem már Porsche 911-et, Impreza STI-t, M4-et, stb. De a hülyebiztos 3,3 (mert itt a gyári adatot tényleg bárki ki tudja autózni) egészen elképesztő. A bátor pilótának persze folyton emlékeztetnie kell magát arra, hogy egyszer majd jönni fog egy kanyar, ahol kíméletlenül szembesülünk a fizika törvényeivel. A 2 tonnás önsúlyt még a szuperül programozott összkerékhajtás sem tudja elrejteni.
És akkor az egyik fő negatívum: a futómű. Kemény, ez ok. De ez nem úgy kemény, mint egy M-es BMW, hanem prosztó. És sajnos még nem is igazán ügyes. Csak kemény. Ok, persze nem olyan, mint egy Wagon R+, de ha valaki szeret autózni, akkor egy Tein Flex Z szerintem ezesetben megéri az árát.
A másik negatívum: az ülés. Megint BMW-zni fogok, mert érződik, hogy ebben is (mint sok mindenben) az volt a minta, ami nem volt butaság. De ez sem sikerült jól: én fél év alatt nem találtam meg a tökéletes beállítást. És az oldaltartása is elég vacak sajnos.
Nem véletlen, hogy a 2024-es modellnél a fenti 2 kritizált komponenstől elköszöntek (kb. más érdemi nem is változott, de szerintem másnak nem is kellett).
Szokták még kritizálni a féket. Pályázásnál el tudom hinni, hogy kevés, de egy átlagos sietésnél nekem sosem volt vele gondom.
Méretek: kb. egy 3-as BMW (sorry...). Hátul 4 nagy embernek már kicsit szűk, amúgy szerintem kifogástalan a helykínálat és elég rekesz is van felnőttek és gyerekek csetreszeinek egyaránt. A csomagtér mérete is bőven elég (még kombi Octaviaból átülve is), csak a formája nem a legszerencsésebb - túl lapos/hosszú. Ez alacsonyabbaknak kényelmetlen lehet. És a csomagtartóba már nem jutott elég praktikusság. Nekem hiányoznak a Skodás rögzítő kampók, fülek, rekeszek.
Összegezve: ár-érték arányban az én koordináta rendszeremben verhetetlen. Eszetlenül megy egyenesben, és még a kanyarban sem öl meg, csupa móka és kacagás vele az élet. És még lelkiismeret-furdalást sem okoz a száguldozás, mert ha otthon (pláne napelemről) tölti az ember, akkor fillérekből lehet jókat autózni. Ráadásul kütyüként is nagyon vicces. A pozitívumai könnyedén feledtetik a negatívumokat. Szóval be lehet vállalni a villanyt, nem fog fájni!

- Semmi. Lassan cserélni kell a pollenszűrőt, de az talán nem visz majd csődbe.

Teslavarázsló (csak vételkori átnézés)

Fenntartási költség (10) Évjárat 2022
Előző autója? Octavia Combi vRS DSG 245 Következő autója? Model 3 Performance/ Model S Plaid
Verdikt (9.3/10)

Tesla Model 3 2017