Megbízható családi kedvenc
6 éves Suzuki Swift GLS-t cseréltünk le az új SX4-re.
Néztünk más, hasonló árfekvésű típusokat is (3,5 mFt), azonban mind a használtautó-beszámítás, mind a hitel szempontjából a SUZUKI ajánlata volt messze a legjobb. (300 e Ft-tal több a vételi ár, mint a Toyotánál, a Fordnál, vagy az Opelnél, a THM: 1,2 %, remélem a HUF-CHF árfolyam nem romlik annyit, hogy ne érje meg.)
Kényelmi szempontból csak a Swifthez tudom hasonlítani, annál nagyságrendekkel kényelmesebb (nem könyököl az oldalamba az anyósülésen ülő, halljuk egymást 130-nál is, jól elférnek a csomagok, a hátsó üléseken is kényelmesen lehet ülni, stb.), bár nem az a kifejezetten franciásan kényelmes autó.
A formatervezésen látszik az olasz munka, a régi Swift szögletes vonalai után a Suzuki végre kihozott egy szép, modern vonalvezetésű kocsit.
A mechanikus AC szuperül működik, a 40 fokos kánikulában is percek alatt hűvöset csinál, és egyszer sem fáztam meg tőle.
Az audió berendezés is jó, bár a kormányon elhelyzett vezérlésnek én nem látom sok értelmét, nem is használom.
A motor elsőre kicsi hangos volt, már megszoktam, és bár nincs kiugró gyorsulása, az 1,5 tonnát elég fürgén mozgatja.
A kocsi úttartása remek, kanyarokban 30-40-nel gyorsabban lehet menni mint a Swifttel.
Más ítéletekben már láttam, csak megerősíteni tudom, hogy az A oszlop elég zavaró, az első időkben kifejezetten akadályozott kanyarodásnál, de egy idő után hozzá lehet szokni. A pillanatnyi fogyasztásmérő szerintem is fölösleges, átlagmérő jobb lenne.
Az első tankolásnál kicsit elakadt a lélegzetem, egy telitank 6000.- Ft-tal volt több, mint a Swiftnél.
Az 1000 km-es átvizsgálásra abba a szalonba vittem a kocsit, ahol vettem, egy kicsit lesápadtam, mivel amikor a megbeszélt időre mentem vissza, a vadiúj kocsi kint állt a nyílt utcán, benne a kulccsal..... Nem tudom mi lett volna, ha ezt nem én veszem észre, hanem egy arra járó szabadidős autótolvaj, valószínűleg jelenleg nem kocsim lenne, hanem egy perem a szervízzel. Ez azért egy kicsit ledöbbentett, ha ilyen alapvető dologra nem figyelnek oda, akkor.....
Összefoglalva: a kocsival alapvető gondjaim nincsenek, eddig semmi baja nem volt. Véleményem szerint ár-érték viszonylatban (felszereltséget, motorteljesítményt, kényelmi szolgáltatásokat, formatervezést, a várható szervizelési költségeket, megbízhatóságot egybevetve) az SX4 az alsó-középkategóriában szerintem a legjobb vétel.
Lehet, hogy van olyan kocsi ami bizonyos szempontok szerint jobb, előnyösebb, de így együttesen az SX4 érte meg a legjobban.
- Eddig semmi.
Suzuki Római (1000 km-es átvizsgálás)
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 2006 |
Előző autója? | Swift GLS | Következő autója? | Japán vagy német kocsi |