Autók » Suzuki » Swift (2005-2010)

Swift 1,3 GLX

Szuzuka

Mit is tudnék írni, életem első saját autójáról. Megpróbálok elfogulatlan maradni, öt éve vezetek rendszeresen mert a család autóját nyúztam éjjel-nappal, tehát már van némi tapasztalatom.
Úgy gondolom ez az autó a kisautók királya, negatívumot nem tudok említeni, de a későbbiekben megteszem, ha valami az eszembe jut.
Mivel még csak a 22. életévemet töltöttem be, érthető, hogy a kocsit elsősorban csajozásra, csavargásra használom.
A kocsi viszonylag olcsó, mivel én egy jól felszerelt gépet vásároltam, némi alkudozás után kb: 2,6 millió forintért, amit még a mai napig sem bántam meg.
Az autó nagyon jól gyorsul, lámpánál hatalmas gépeket, főként terepjárókat lazán lehet vele legyorsulni, de az autópályán is tartja könnyedén a 140 km/órát és innen még el tud indulni, sőt ami még fontosabb meg is tud állni. Véleményem szerint a Swift-nek egy tökéletes ABS-EBD fékrendszere van a kb: 10 mázsa súlyát pillanatok alatt lefékezi, még nedves úton is az úttartása kitűnő.
Az autó nagyon jól irányítható, a nagyon mérges motorhoz tartozik egy megmagyarázhatatlan kezesség, a kocsi azt csinálja amit én akarok, nem önállósítja magát.
Meglepődtem, amikor először ültem ebbe a kicsinek látszó autóba - sokáig nem is foglalkoztam vele csak kivülről néztem - a 184 cm magasságom és kb: 90 kilóm lazán elfér a kocsiban és egy 600 kilóméteres úton sem fáj a derekam vagy hátam a nagyon jól eltalált ülés-pedál és kormány pozíciónak köszönhetően.
Na itt egy kis negatívum, talán lehetne nagyobb a csomagtere !!! De nekem erre nincs szükségem, mivel ketten a barátnőmmel vagy a húgommal kényelmesen elférünk. Utaztunk már benne négyen is és mindenki csak csodálkozott a praktikus helykihasználáson. Ja, és még el nem felejtem ebben a kocsiban vannak ésszerűen kialakított tárolórekeszek.
Úgy gondolom, egyenlőre ennyi elég. Imádom a kocsimat, maximális mértékben elégedett vagyok, nagyon megérte az árát.
Fiataloknak vagy kis gyermekes családoknak csak ajánlani tudom, még egy dolog ez az autó nem romlik el. A kocsim az 1.000 kilóméteres szervízen csak bemutatóban járt, vártunk egy órát majd ideadták némi bonyodalom után a kulcsot és a szervízkönyvet.
A szervíz munkavelvételével nem voltam megelégedve, ugyanis a gépkocsi vásárlása előtt mindenki körbe ugrált, miután megvettem a kocsit és elvittem az előzőekben említett átvizsgálásra le sem ..... k.
A szalonban nézegettem az új SX4 sedánt, szerettem volna kipróbálni, de még a közelembe sem jöttek az értékesítők, tehát ez a produkciójuk nulla!

Kiegészítés, 2009. 01. 28-án.

A kocsimat kb. másfél éve használom, ez idő alatt 28.000 kilómétert sikerült balesetmentesen, élvezettel autóznom.
A gépről semmi rosszat nem tudok mondani, még most is minden tökéletesen működik, a fogyasztása csökkent, jelenleg kb. 5,1 liter körül figyaszt átlagban, ugyanis az enyémben már van átlagos fogyasztás mérő herkentyű is. (Tudomásom szerint a korábbiakban nem volt.)
Nekem személy szerint a 165-ös méretű gumik nem tetszettek, ezért kicseréltettem a nyári és téli gumikat is 175-re és természetesen 14 colos felniket használok, nyáron alufelnit, télen a gyári lemezfelnit. Szerintem ezáltal a kocsi még stabilabb és biztonságosabb. A gépkocsi szervizelése számomra nagyon kedvező, mivel egy akció keretén belül kaptam néhány "kupont" mely bizonyos kedvezményekre jogosít fel, ha jól emlékszem a 15.000 kilóméteres szervíznél talán 10.000 Ft. körüli összeget fizettem, tehát ez említésre sem érdemes.
Az új suzuki swiftet továbbra is ajánlom minden fiatalnak és idősebbeknek, de még a kisebb gyerekes családoknak is, mivel az üzemeltetése nagyon kedvező, ez valóban a mi autónk, mivel a mi (az én) pénztárcánkhoz szabták.
Kb. egy hónap múlva viszem 30.000 kilóméteres átvizsgálásra, majd leírom a tapasztalataimat.
Egy javaslat azoknak, akik autóvásárlás előtt állnak, nyugodtan megvehetik a swiftet, nagyon jó magyar gép. Azzal a néhány rosszindulatú és irígy emberrel nem kell foglalkozni, akik köpködik a mi autónkat és csak a német vasakat ismerik.
Ismerőseim körében egyre többen vettek a régi, használt 10 éves autójuk helyett új suzuki swiftet, mivel rájöttek, hogy olcsóbb a garanciális szervizelés mint az állandó itt-ott történő javíttatás. Értékelésem, továbbra is a maximális 10 pont!

- Az eddig eltelt egy hónap alatt semmilyen jellegű meghibásodás nem történt.

Csaba Autóház Békéscsaba.

Fenntartási költség (10) Évjárat 2007
Előző autója? Családi Suzuki Liana 1,3 GLX Következő autója? Suzuki, valamely típusa.
Verdikt (8.4/10)

Suzuki Swift 2005 (2005 - 2007)