Szuzuka
Mit is tudnék írni, életem első saját autójáról. Megpróbálok elfogulatlan maradni, öt éve vezetek rendszeresen mert a család autóját nyúztam éjjel-nappal, tehát már van némi tapasztalatom.
Úgy gondolom ez az autó a kisautók királya, negatívumot nem tudok említeni, de a későbbiekben megteszem, ha valami az eszembe jut.
Mivel még csak a 22. életévemet töltöttem be, érthető, hogy a kocsit elsősorban csajozásra, csavargásra használom.
A kocsi viszonylag olcsó, mivel én egy jól felszerelt gépet vásároltam, némi alkudozás után kb: 2,6 millió forintért, amit még a mai napig sem bántam meg.
Az autó nagyon jól gyorsul, lámpánál hatalmas gépeket, főként terepjárókat lazán lehet vele legyorsulni, de az autópályán is tartja könnyedén a 140 km/órát és innen még el tud indulni, sőt ami még fontosabb meg is tud állni. Véleményem szerint a Swift-nek egy tökéletes ABS-EBD fékrendszere van a kb: 10 mázsa súlyát pillanatok alatt lefékezi, még nedves úton is az úttartása kitűnő.
Az autó nagyon jól irányítható, a nagyon mérges motorhoz tartozik egy megmagyarázhatatlan kezesség, a kocsi azt csinálja amit én akarok, nem önállósítja magát.
Meglepődtem, amikor először ültem ebbe a kicsinek látszó autóba - sokáig nem is foglalkoztam vele csak kivülről néztem - a 184 cm magasságom és kb: 90 kilóm lazán elfér a kocsiban és egy 600 kilóméteres úton sem fáj a derekam vagy hátam a nagyon jól eltalált ülés-pedál és kormány pozíciónak köszönhetően.
Na itt egy kis negatívum, talán lehetne nagyobb a csomagtere !!! De nekem erre nincs szükségem, mivel ketten a barátnőmmel vagy a húgommal kényelmesen elférünk. Utaztunk már benne négyen is és mindenki csak csodálkozott a praktikus helykihasználáson. Ja, és még el nem felejtem ebben a kocsiban vannak ésszerűen kialakított tárolórekeszek.
Úgy gondolom, egyenlőre ennyi elég. Imádom a kocsimat, maximális mértékben elégedett vagyok, nagyon megérte az árát.
Fiataloknak vagy kis gyermekes családoknak csak ajánlani tudom, még egy dolog ez az autó nem romlik el. A kocsim az 1.000 kilóméteres szervízen csak bemutatóban járt, vártunk egy órát majd ideadták némi bonyodalom után a kulcsot és a szervízkönyvet.
A szervíz munkavelvételével nem voltam megelégedve, ugyanis a gépkocsi vásárlása előtt mindenki körbe ugrált, miután megvettem a kocsit és elvittem az előzőekben említett átvizsgálásra le sem ..... k.
A szalonban nézegettem az új SX4 sedánt, szerettem volna kipróbálni, de még a közelembe sem jöttek az értékesítők, tehát ez a produkciójuk nulla!
Kiegészítés, 2009. 01. 28-án.
A kocsimat kb. másfél éve használom, ez idő alatt 28.000 kilómétert sikerült balesetmentesen, élvezettel autóznom.
A gépről semmi rosszat nem tudok mondani, még most is minden tökéletesen működik, a fogyasztása csökkent, jelenleg kb. 5,1 liter körül figyaszt átlagban, ugyanis az enyémben már van átlagos fogyasztás mérő herkentyű is. (Tudomásom szerint a korábbiakban nem volt.)
Nekem személy szerint a 165-ös méretű gumik nem tetszettek, ezért kicseréltettem a nyári és téli gumikat is 175-re és természetesen 14 colos felniket használok, nyáron alufelnit, télen a gyári lemezfelnit. Szerintem ezáltal a kocsi még stabilabb és biztonságosabb. A gépkocsi szervizelése számomra nagyon kedvező, mivel egy akció keretén belül kaptam néhány "kupont" mely bizonyos kedvezményekre jogosít fel, ha jól emlékszem a 15.000 kilóméteres szervíznél talán 10.000 Ft. körüli összeget fizettem, tehát ez említésre sem érdemes.
Az új suzuki swiftet továbbra is ajánlom minden fiatalnak és idősebbeknek, de még a kisebb gyerekes családoknak is, mivel az üzemeltetése nagyon kedvező, ez valóban a mi autónk, mivel a mi (az én) pénztárcánkhoz szabták.
Kb. egy hónap múlva viszem 30.000 kilóméteres átvizsgálásra, majd leírom a tapasztalataimat.
Egy javaslat azoknak, akik autóvásárlás előtt állnak, nyugodtan megvehetik a swiftet, nagyon jó magyar gép. Azzal a néhány rosszindulatú és irígy emberrel nem kell foglalkozni, akik köpködik a mi autónkat és csak a német vasakat ismerik.
Ismerőseim körében egyre többen vettek a régi, használt 10 éves autójuk helyett új suzuki swiftet, mivel rájöttek, hogy olcsóbb a garanciális szervizelés mint az állandó itt-ott történő javíttatás. Értékelésem, továbbra is a maximális 10 pont!
- Az eddig eltelt egy hónap alatt semmilyen jellegű meghibásodás nem történt.
Csaba Autóház Békéscsaba.
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 2007 |
Előző autója? | Családi Suzuki Liana 1,3 GLX | Következő autója? | Suzuki, valamely típusa. |
Verdikt | (8.4/10) |