Autók » Suzuki » Swift (2005-2010)

Swift 1,3 GS

Korrekt tömegcikk

Feleségemnek kerestünk autót.Az előző autó is Swift volt,ezres,5 ajtós,fapados,gyengus,de 11 éven át ment folyamatosan, télen-nyáron, éjjel-nappal, és sosem(!) romlott el! No,valami hasonlóan megbízhatót kerestünk.Végignéztem a kínálatot,de igazán ütőset nem leltem. Az egyik drága,a másik unalmas, jellegtelen a külseje,a harmadik jópofa,de a szuperdizájnos műszerfal áttekinthetetlen. Akkor jöjjön megint a Swift. Szerethető,kerekded külső,értelemszerűen elrendezett műszerfal, csilliárd extra kütyü,az ára is elfogadható.Ha az előzőhöz mérhető lesz a megbízhatósága,akkor rendben. Aug.31-én átvettük. Szóval azóta ez a kis vas a család kedvence! Egyfolytában hajszoljuk,másfél hónap múltán 3000 km felett járunk,a feleségem elégedett vele,én is szívesen használom a helyi,rövid távú ügyintézésre,a gyerekek meg pláne lelkesen kérik el. Olvastam a többi "népitéletet",érdeklődéssel vártam,mit is tud az új "népautó". Teljesitmény:nem kell tőle sokat várni, 1300 köbcenti és több mint egy tonna nem fogja az aszfaltot maga alá gyűrni.A hétköznapi közlekedési tempót erőlködés nélkül lehet vele tartani.Kis mérete ellenére kényelmes a rugózása. Nekem kezdetben úgy tünt,oda kell figyelni az egyenes menetre,mert rövid,kis autó,és túl(?)érzékeny a kormánya. Fogyasztás:asszony panaszkodik,hogy az előző kevesebbet fogyasztott! Ja,ez meg nagyobb motor,nehezebb kaszni.6,5 liter alá nem jön.(Pláne,ha én taposom!:)) A kormány a szervó miatt nekem talán túl érzékeny is.Kezdetben a családban mindenki úgy vezette,hogy a kanyarhoz nekifeszült, mint a régi Swiftben,erre ez meg majdnem helyben megfordult.Szokni kell. A féket is.Nem találom a nyomáspontot, lassú tempónál nagyot fog,harapdáljuk a műszerfalat.Gyorsabb menet közben nincs ilyen gond.A váltó jó,pontosan jár.Az ülésfűtés nagy találmány,bár inkább az ülőlapot fűti,a támlát kevésbé.Kormányról vezérelhető rádió:a vezérlés jó ötlet,könnyű hozzászokni, egy hét után már a saját kocsimban is a kormányt nyomkodtam,pedig abban nem is olyan.Maga a rádió nem egy nagy durranás.Rányomtam a basszust koxra,de akkor is sistereg a magas.Ez a készülék nem tud többet.Kulcsnélküli indítás:jópofa dolog,bár biztos van praktikusabb megoldás is erre az alapötletre. Ha nem figyelsz oda,össze-vissza nyitogatod meg csukogatod az ajtókat,mert a kilincs kis,fekete nyomógombját vagy túl lassan,vagy túl gyorsan nyomod egymás után.Szóval úgy érzem,higgadt fej,meg némi szerencse kell,hogy bejuss a gépbe. Az eljárást majd még csiszolni kell.A csomagtartó kicsi.Nem meglepő,a kocsi fazonja miatt aligha lehetne nagyobb.(Tessék Passat kombit venni,ha pakolászás a hobbija.)Most,október második felében feltettünk rá négy lemezfelnit jobb minőségű téli gumival,majd meglátjuk mit tud,ha szükség lesz rá. Mindenesetre a könnyűfém kerékkel szebb volt! :)
Összefoglalva:nagyon szeretjük,ha lehet ilyet mondani egy tárgyra.Az előző Swifthez viszonyítva:űrkorszak!Ez a jelen színvonala,minden autónak minimum ilyennek kellene lennie.(Jobb lehet,de lefelé már ne térjünk el!)A családunkban is van gyorsabb autó,de az kényelmetlen sportkocsi - nagyobb fiam azt élvezi,van nagyobb,sokkal erősebb gép is,azzal meg én nyomulok, de az meg árban messze nem ez a kategória.Szóval úgy gondolom,ezért a pénzért korrekt üzlet.Semmi extravagancia,de kellemes összhatás.Remélem, legalább olyan tartós és megbízható lesz,mint az előző Swiftünk volt.Majd írok,ha több km lesz benne.Ja,szerviz: gyorsak,udvariasak voltak az 1000 km-es átnézésnél. De azért (biztos ami biztos)most a téli kerék beszerzésénél levettek egy garnitúra kerékcsavarra feleslegesen.Ezúton tudatom mindenkivel:nem kell másik fajta csavar a lemezfelnihez,meg a könnyűfémhez.A lencsefejű,meg a kúpos csavar az új Swift esetében már a múlté - mint azt saját káromon megtanultam.A kereskedőnek persze nem feltétlenül érdeke erre felhívni a figyelmet,ha a kuncsaft csavart kér a lemezfelnihez,hát megkapja.Itt jegyzem meg:nem érdekel valakit 16 db kiváló minőségű kerékcsavar új Swifthez?
2007.december.
A csavarokat másnap szó nélkül visszavették a kereskedőnél! Bocsi!
5600 km felett járunk.Autó továbbra is szuper.Fogyasztás változatlan.Téli gumik jók.A gombnyomogatós központi zárat lassan kitanulom,többnyire már azt csinálja,amit akarok.
2008.március
8900 km. Semmi emlitésre méltó.Várom a jó időt,hogy a szép felniket visszatehessem. Ajtónyitogatásban profik lettünk, a fékezés továbbra is elég szögletes szerintem,feleségem szerint nem is.

- Továbbra is semmi.(8900 km-nél járunk)

Suzuki Kocsis Dunakeszi

Fenntartási költség (9) Évjárat 2007
Előző autója? Swift Következő autója? most vettük,egyelőre ezt hajtjuk
Verdikt (7.9/10)

Suzuki Swift 2005 (2005 - 2007)