Az Imádnivaló. 2006 - Swift 1.3 (Automata)
Azt hiszem, hogy a menetteljesítmények, felszereltség stb. mellett érdemes és kell is azzal foglalkozni, hogy mi van akkor, ha balesetezik az ember...egy Suzuki Swifttel... Én ezzel kezdem.
Nos, én 1,5 évig hajtottam a kis drágámat, majd totálkárosra törtem. Félfrontálba belecsapódtam egy szembejövő autóba(nem kevéssel) Az eredmény: mindkét autó totálkár, viszont (!) a Suzuki olyan hihetetlen módon megfogta az ütközést, hogy az "ellenfelet" nem engedte be az utastérbe rám, ellenben a másiknak a motorja az becsúszott az utasok térdéig.... Az ütközés erejéről annyit, hogy a kiérkező helyszínelők annyit tudtak mondani, hogy nem hiszik el, hogy egy ekkora ütközés után így megvédett az autó. Második szülnapom ennek a kis drágának köszönhetem. Az ütközés erejéről annyit még, hogy közel 100 métert pörögtem folyamatosan 360 fokokat fordulva, és sérülés nélkül kiszálltam a kocsiból. 5 csillagot érdemel, nálam legalábbis.
Imádtam. Az automata váltó nem mindennapos hozzá, véleményem szerint megbízható, kényelmes. Tény, hogy trip-tronic módban sokkal gyorsabb a váltás, viszont ami nagyon nagy élményt nyújtott, amikor kikapcsolva az economy üzemmódot, odaléptem neki, 90-110 km/h sebességig 4. fokozatba a váltó nem váltott, viszont 3. fokozatban úgy megy, mint a golyó. Nem szabad elfelejteni, hogy ekkor literekben szólva többet evett az autó, de hát valamit valamiért.
Sokan megjegyezték, hogy kívülről kisebbnek látszik a gép, mint amikor beül az ember a jobb elsőre, vagy a volánhoz. Ez így igaz. Ha két ember kényelmesen elterpeszkedik az első üléseken, még akkor is elfér 2 ember a hátsó üléseken, kicsit talán szorongva, de elfér (nem nagyon tudok erről nyilatkozni, mivel én mindig csak vezettem:-) )
A motor kellőképpen csendes, pörgős. Amit észrevettem még, hogy szervíz után kellett pár száz kilométer, mire a fogyasztása megint beállt. Megmondom őszintén gyakran oktánszámnövelő tablettával illetve folyadékkal etettem a tankot, én azt hiszem érezhető a javulás menetteljesítményben.
98 vagy egyéb jobb üzemanyagot nem kell sajnálni a géptől, én tapasztaltam, hogy jobb, simább a motor járása, érezni azt, hogy "jól érzi magát" az autó tőle.
A csomagtere kicsi, ezt nem lehet vitatni.
Én azt hiszem elsősorban fiataloknak, max 3 embernek tökéletes az autó (nagyságra), úgy kényelmesen el lehet vele indulni sok csomaggal is.
Úttartás, télen: maximálisan elégedett voltam vele. Előfordult, hogy több méteres jégpáncélra futottam: az elektronika (abs, eps meg anyámkínja) rögtön dolgozott. Meglepődtem nagyon, mivel nem mindennap találkoztam azzal, hogy a nyilvánvaló ösztönös reflextől vezérelve azonnal a fékre léptem, a fék erre meg mintha átvette volna az irányítást, szabályosan visszalökte a lábam, nehogy megpróbáljam állóra blokkolni a kereket a jégen... érdekes volt, és nem pördült meg a kocsi, szóval biztonságos.
195 km/h volt a legtöbb, ameddig elmentem vele, azt hiszem ez egy 1,3-s autótól jó teljesítmény. Fogyasztása autópályán kb 160-170 es tempónál 10-11 liter volt, normális tempónál, vegyesben kb 7 liter a fogyasztás. Az automata váltó ezt nem befolyásolta.
Külön dicséretet érdemel a cd játszó fejegysége, azt hiszem nagyon jó minőségű darabokat pakolnak bele, mivel igen szépen szól a cucc, és ha normális minőségű cd-t hallgat az ember, úgy nem lehet oka panaszra.
Hallottam panaszt arra, hogy a belső műanyag borítás egy két éven belül elkezd zörögni. Én ilyet nem tapasztaltam.
Egy negatívum. A vezetőülés felőli olalon, bal könyöknél a textil hamar koszolódott. Le kell bőröztetni fekete bőrrel, azt a pár ezer forintot megéri.
Egy jó tanács: az automata váltó programja igényli azt, hogy használattól függően időnként elvigye az ember a szervizbe, s újrafrissítsék az automata programját. Én egyszer vittem el, mivel ezt nem tudtam, s a gyakori használat, és hozzáteszem egy időben kemény használat miatt elkezdett ugrálni egyesben a fordulatszám és dugóban rángatott néha a kocsi. Ekkor mondták a szervizben, hogy érdemes 3-4-5 havonta elvinni egy szoftverfrissítésre.
Fentebb írtam, hogy imádtam. Még most is imádom. Következő autóm: természetesen Suzuki. Meggyőzött. :-)
- Az automata váltó szenzorát kellett egyetlen egy alkalommal cserélni.
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 2006 |
Teljesítmény | (8) | Km vásárláskor | 2000 |