Amiben óriásit csalódtam !!!
Nem véletlenül választottam a Suzukit.Már volt több régi swiftem és Wagon R.-em. Imádtam őket.A régi swifttel csak az volt a bajom,hogy nekem alacsony volt, úgy másztam ki belőle.De úgy érte meg a százezer kilómétert,hogy csak műszakira kellett vinnem,semmi más.Olajcsere,gyertyák,vezérműszíj,gumik,fékbetétek.A szokásos,mint minden autónál,de semmi különös.Elnyűhetetlen,kisfogyasztású,olcsón fentartható,igénytelen és megbízható autók.Még mindig a régi switről írok.Na ezek tudatában vettem új Swiftet.Ha a régi bevált ilyen jó,hát még jobb lehet az új.És ami nekem számított,hogy magasabban ültem benne,mint a régiben.Hát itt szúrtam el a dolgot.Hittem a reklámoknak és jobbat feltételeztem róla,mint amilyen valójában.Hát szerintem,meg sem közelíti az elődjét.Pár dolgot említenék,amelyek nem tetszettek az új Swiften.Azért beszélek,hála istennek múltidőben,mert megszabadultam tőle.Igaz,óriási anyagi buktával,de túladtam rajta.Elég volt ebből a kategóriából.Nincs szerintem mégegy autó,amelyik ennyit bukna az új árából,mint ez.A márkakereskedők olyan és annyi akcióval akarnak még tőbbet és többet eladni,hogy eközben tönkreteszik a már Suzukival rendelkezőket.Teljesen nyomottá tették az árakat,amíg pedig az új autóik ára egyáltalán nem nyomott.Sőt! Én egy kisebb vagyont buktam rajta.De ez legyen az én bajom, mások pedig okulnak belőle vagy sem.Visszatérve a hibákra: a legfeltűnőbb,amit még senki sem jegyzett meg,a következő.A háromajtós kivitelnél csak a vezető felöl van kulcsnyitási lehetőség.Jobb oldalon nincs.Ilyen még a sokat szidott Trabanton sem volt annakidején.Sajnálom a gyártót,hogy egy 2,2 milliós autónál nem futotta mégegy kulcslyukra.Én nevetségesnek tartom ezt.Miután beszálltunk,lehetőleg letekert ablakkal ne közlekedjünk,mert félni fogunk,hogy a zajos zörgés után kiesik e vagy sem az ablak a helyéről.Beállítjuk az ülést,akinek kellően hátra kell tolni,az mögé nem szerencsés beszállni.De ez minden kisautóra elmondható.Aztán csak fékezni ne kelljen.Szinte az első pillanattól fogva karcoló hangot adott az első fék,majd olyan erős lett,hogy idegesített.De aztán már kezdtem rosszul érezni magam,amikor lámpánál lassítottam,mert mindenki megfordult.Majd elsüllyedtem szégyenemben.Elvittem a pécsi szervízbe,ahol a szerelő előre és hátra haladt az autóval kb. 2-2 métert és megállapította,hogy semmi baja.A magyarázat: a gyárban környezetkimélő anyagból gyártják a fékbetéteket és ez mindig így fog szólni.Ideges lettem és hazamentem az autóval.A fogyasztása csak álom.Én a régivel 6 liter alatt autóztam.Az újjal jó ha 8 literből kilehet jönni.Ilyen benzinárak mellett? Kellően felpörgetett vezetési tempóval jól és sportosan halad,jó az útfekvése.Élvezetesen lehet vezetni,de a fogyasztása még magasabb lesz.Az ergonómia meg sem közelíti más autótipusokét. Amit igazán utáltam benne,az a koromfekete primitiv belseje volt.Majd kopogás jött az elejéből.Ez csak azért nem volt olyan idegesítő,mert elnyomta a hangját az egyre erősödő fékbetét hangja.A kuplung hol beesett,hol kint fogott,ahogy "Ő" gondolta.A hátramenetbe való sebváltás álmomban se jöjjön elő.Valószínű nem én vagyok a legrosszabb sofőr,három évtizedes vezetői tapasztalattal,de próbáltam mindig úgy megállni,hogy lehetőleg hátramenetbe ne kelljen majd raknom a váltót.Az a roppanás és reccsenés zavaró volt és megfordultak,hogy ki ez a barom,aki így vált.Ritkán ment zaj nélkül.Volna még mit leírnom,de inkább nem élesztem magamban újra az emlékeket.Ez az autó sehol sincs az elődjéhez.Visszasírom a régi swifteket.A Wagon R is nagyon klassz volt,csak jókat tudnék írni róla.Egy év elteltével megszabadultam az új Swittől,hát nem ment egyszerűen.Rengeteget idegeskedtem,mire nagy szerencsével eltudtam adni,óriási anyagi veszteséggel.Érdemes megnézni mennyi eladó Swift van.Talán nem véletlenül.Miután megszabadultam az autótól és a bankok pénznyúzó szemléletétől,az autóhiteltől,hát annyi pénzem maradt csak,hogy egy 20 éves autót tudtam venni.Bár ebből a pénzből tudtam volna venni,egy bevált régi Swiftet,de annyira megundorodtam a Suzukitól,hogy nem így tettem.Most van egy Opel Omegám.Igen,lehet most rajtam nevetni.De tudom,hogy mit várhatok tőle.Ráírhatnám,hogy az enyém, és nem a Bankké,de nem teszem.Az a fogyasztása,amit várni lehet tőle: 9 liter.Óriási, kényelmes, megbízható és gyönyörű, tele extrákkal.Kora ellenére szinte makulátlan, nagyon megszerettem.Ha valami baja lesz,hát vagy megjavíttatom vagy nem.Mert vagy lesz rá pénzem vagy sem.De egy biztos, a bank nem küldözget felszólító levélkéket és nem fog a gyomrom görcsben állni,hogy hogyan fizetem 120 hónapig a 26.000 ft-ot, meg az 5.000 Ft-os cascót.Egy olyan autóért,amit már nem szeretek és nagyon csalódtam benne.Pedig ha valakinek tetszett, hát az én voltam.Ennyit az új Swiftes kálváriáról,amit nem kívánok senkinek sem.Túlvagyok rajta és ez a lényeg.Nem tudom,anyagilag megengedhetek e magamnak mégyegyszer egy autót,de ha igen,az német autó lesz.
- Nem bocsájtkoznék felsorolásba,mert minden Swiften megtalálhatóak az azonos, de nagyon eltérő hibák is.Ezeket már sokan leírták előttem,de az a gyanúm,hogy utánam is lefogják.
egy pécsi Suzuki szervíz.
Fenntartási költség | (6) | Évjárat | 2007 |
Megbízhatóság | (8) | Vezetett km | 12000 |