Autók » Suzuki » Swift (2005-2010)

Swift 1.3 GLX CD, AC

A maximálisan megbízható, de sajna szürke egér

Röviden, csak segíteni szeretnék azoknak a kedves új, vagy használt Suzuki Swiftet vásárolni készülő leendő "márkatársaknak",akik nem biztosak a dolgukban!
Én egy 2000-es évjáratú Fiat Bravo 1.6-ból űltem át ebbe, a réginél elvileg egy, de presztizsre jóval kissebb kategóriájú autóba, 2006 augusztusában! Sajnos a Fiat nem volt a legmegbízhatóbb autóm, rengeteg volt vele a probléma, 2 év alatt majd 300eft-ot kellette csak alkatrészre költeni, amit én meguntam!
Sokáig tanakodtunk mi is lenne a jó megoldás, ezért arra jutottam, hogy csak Japán autó jöhet a házhoz, mivel sem a fiatok, sem a Peugeot 307 HDI (aminél gyalázatosabban szemét aztó nem sok gurul az úton!!! ) nem volt jó választás!!
a Suzuki mellett döntöttünk, mivel a felszereltsége, és teljesítménye igen jó arányban volt még akkor az árával! Ráadásul a gyulai Afit Kft-nél, még a Bravo-t is jó áron számolták be!!
Mindent elolvastam, elvittük tesztvezetni (persze a nagyon megy reklám, nem a 103 lovas Bravo után értendő!), őszintén tetszett, és a hitel is egész jónak tünt! Sajna szint nem tudtam választani, mert ár emelés előtt álltak épp, és ha más szín kellett volna, azt csak jóval később, és SOKKAL többért tudták volna adni! Az meg ugy senkinek sem hiányzik, mert a 2.720.000 sem kevés pénz egy Swiftért!!!! A mostani 3.020.000ft az pedig egy vicc, azért már autót is lehet venni, ráadásul a gyártó az euro-forint közötti árfolyam ingadozással magyarázza az emelést, és a ft rekordokat döntöget mostanában az eurohoz képest!!
A lényeg, hogy még eszüst metálban is megvettük, mert az még elfogadható szín! Átvettük, próbálgattuk mentünk vele, és bizony az elején a 10 liter/100km-es fogyasztás is csak nehezen volt tartható! Nem megy rosszul, az igaz, de nincs arányban a teljesítmény az eszeveszett fogyasztásal!!! Azt mondta a szervíz, hogy kell egy 4-5 ezer km, utánna be fog állni, egy 7-8 közé! Most járunk 10.000km-nél, és már városban akár 9 literrel is el tud járni!!! Ami 2 literrel több, mint a 6 éves 1.6-os 100lovas Bravo!!
Viszont évek óta nem volt olyan autóm, amivel tényleg semmi gond ne lett volna, akár 10.000 km alatt is!!! Tényleg semmi, leszámítva a gyári riasztót, ami egyszer csak nem kapcsolt be többet, és így a központi zár sem engedelmeskedett! De a szerviz természetesen garanciában megcsinálta, hisz ők is szerelték be, a saját riasztójukat!
Viszont, lehet szeretni nagyon, a kuplungja a szervíz szerint nem állítható, így viszont pokolian rossz!! A tesztekben emlitett gokart szerű vezetési élmény, számomra teljesen elmaradt, én inkább billegősnek mondanám, ami egy ismételnem kell magam, szerintem gyenge fékkel van szerelve, semmiképp sem sportos!!!
Ami ennél is sokkal rosszabb számomra, amikor beleülök, olyan rettenetes kissebbségi érzés fog el, amit itt nem lehetséges leírni!!! Nincs mit tenni velle, 100 és 100 jön az emberrel szemben, bármerre is megy! Lassan eléri azt a szintet, amit a régi Swift képviselt, megbízható, hibátlan, de szürke egér, és inkább ciki lesz ilyet venni, mint egy Skoda Fábiát!!!! (bár sosem lesz annyira gáz, mint bármelyik "chevrolet"!!)
Ráadásul, maga a Suzuki, a sok csábító AKCIÓ-jával annyira rombolja a saját használt autói piacát, hogy 3 hónaposan 600-700 eft-al ér az autó kevesebbet, mint újonnan!! Eladni is lehetetlen, mert a használtauto.hu-n mindegyik színből, felszereltségből minimum 50 van,a lehető legbugyutább árakon, persze olyanok árulják, akik már pár hónap után szabadulnának tőle!! Gondolom ők sem ezt várták! Én sem! Már próbáltam beszámittatni is, de épp csak el nem küldtek a ......-ba!! Értéktelen, kispolgári, tucattermék , de abszolút megbízható, úgyhogy még több mint két évig marad, amíg a garancia le nem jár, és be nem áll az ára legalább stagnálni!
Röviden, ennyi:-)

- A gyári Suzuki riasztó, amit a Suzuki szakszervíz szerelt be!

Afit kft, GYula csabai út

Fenntartási költség (7) Évjárat 2006
Előző autója? Bravo 1.6 sx Következő autója? Fiat Stilo, vagy új Bravo
Verdikt (5.5/10)

Suzuki Swift 2005 (2005 - 2007)