Mindig megbízható
Bár már beszámíttattam egy 2005-ös típusba fél évvel ezelőtt, de most fedeztem fel ezt az oldalt, így most mondok vélemény, nem is egy, hanem mindjárt kettőről.
Először egy 1993-as kiadású 1,3-asom volt, amit öt évesen, több, mint 44 000 km-mel vettem, s én is beletettem 4 év alatt 41 000 km-t, majd lecseréltem egy 1 éves, 2000-es kiadású, 35 000 km-t futott autóra, amit 3 évig használtam, szintén 40 000 km-t tettem bele. Az elsővel sem voltak gondjaim, csak a hátsó ablakmosó kapcsolóját javítottuk 2X, s 80 000 km után cseréltük a két hátsó lengőkarkitámasztót /darabját 3 600 Ft-ért/, de ezért a magyar utak a felelősek. Egyik sem hagyott sohasen cserben. Csak olajcsere, meg ami vele jár. Pedig sohasem kíméltem. A fékbetéteket mindkettőnél 40 000 km-enként kellett cserélni, a márkaszervíz szerint ez ennél a típusnál normális. A fék egyébbként a gyenge pontja az autónak: alulméretezett. Amikor a kényelméről, biztonságáról beszélnek, elfelejtik, hogy 1989-es tervezés. Kik voltak akkor a kategóriatársak? Clio I, Peugeot 205, Uno, Polo I, Corsa I, Fiesta /még nem a csepp-lámpás/... Azok jobbak? Persze, hogy nem. Út szélén lehet látni lerobbant Swiftet? NEM. Lehet látni szétrohadt Swiftet? Ha igen, azok törés után trehányul lettek megcsinálva, de a két kezem elég, ha megszámolom, hány ilyet láttam. A felszereltsége is korának megfelelő. A motorja elnyűhetetlen, Nálam általában 6,5 - 6,7-et fogyasztott, hosszabb távon még 6 liter közelébe is ment. 70 lóerőtől ne várjunk sokat, a mostani 1,2-eseket, 1,0-sokat simán veri. Lendület-autó, én bal lábbal fékeztem, sok nagyobb autónak okoztam meglepetést. A futóműve is korának színvonalán áll, az előbb felsoroltak sokkal bizonytalanabbak az úton. Váltója könnyű, precíz. Állítom, a korának egyik legjobb kisautója volt.
Amikor megjelent az új Swift, a régiek kellemes tapasztalata után átültem abba, azt sem bántam meg. /A megfelelő helyen Kék villám cím alatt olvashattok annak az első fél évéről is./
Ui.: Sogornőm most kapott egy 1993-as kiadásút 77 000 km-mel bevásárló-autónak. Nincs semmi baja, egy rozsdafolt sincs rajta, a -20 fokos éjszakák után elsőre indult, pedig kint állt, a VW-ket pedig alig tudták elindítani.
- Kuplug-bowden csavarja lelazult 74 000 km-nél
Autócenter Kft Bonyhád