Autók » Suzuki » Swift (1989-2003)

Swift 1.3 8V GLS

Benzintermel? agyonüthetetlen cirkáló

Hihetetlenül jó vétel volt, így utólag, bár még megvan (öreg használja). Fogyasztása szerintem rekord a hazaiak között; 80 km/h - 4,1
110 km/h - 5,2
130 km/h - 5,5
160 km/h - 6,6
város: 6-7 között

Soha semmi baja nem volt, a váltót és a kuplungbowdent az amat?r raliverseny számlájára írom (120 ezer km-nél kapott nagyon keményen).
Valószín?tlenül megbízható és olcsó járm?. Többször megsérült, mindig tovább haladt gond nélkül, saját lábán. Egyszer 1 hónapig motortértet? nélkül közlekedtem vele (ohne pénz) és es?ben is pöfögött, csak egyszer nyelt be sok vizet, de meg sem kottyant neki.
A motorja és a futóm? is komoly beavatkozás áldozata lett 100 futott km után, ezzel megtett 60 ezer km-et és lám semmi probléma nem merült fel. Gátlókat egyébként is cserélni kellett volna, kipufogó még bírta ekkor is. Katalizátor nélkül is alig lépi át az el?írt CO-értéket, de kevesebbet fogyaszt és jobban megy. (8 szelepes ugye...)
Csak full szintetikus olajat kapott és végig direkt sportlégsz?r?t. A motorban egyetlen gramm lerakódás sem volt 100 km-nél! Nagyon fontos a szintetikus olaj használata, csak azt szabad neki adni.
Sok városi tötyögés után kötelez? kihúzatni autópályán, 4-esben padlón 10 km-eren keresztül, ezt mindig meghálálja utána fogyasztásban és teljesítményben is.
Velejáró bajai a következ?k voltak:
magyar utak utáni csavarmeghúzások, mert id? után zörögni kezd (m?szerfal, csomagtartózár)
ablak kicsit megbillent (a sok ajtófaragás miatt - hangszóró befúrása, lemez megvágása...)
Ajtózsanért so-sok nyitás-csukás után cserélni kell (5500 pénz oldalanként)
A gyári sportülés nagyon kényelmes, többször vezettem vele egyhuzamban 600-1100 km-t, soha nem fájt benne a derekam (175 cm). Kicsit laposan ül benne az ember, de kisautóban kényelmes ilyen testmagassághoz.
Csak a klíma és az ABS hiányzik bel?le, de az nagyon.
A gyári fékrendszer nem az er?ssége, de minimális ráköltéssel orvosolható a probléma. A bosch helyett japán Tokico féknyerget kell venni bele, bontóból pár ezerért (ez soha el nem romló alkatrész!). Normális betét bele (Ferodo utcai sport vagy hasonló) és a különbség azonnal érezhet?, f?leg, többszöri padlófékezés után, mert nem melegszik fel!
Akinek futóm?stabilitási bajai vannak, annak ajánlom az els? toronymerevít? (5-15 ezer Ft) és a hátsó stabilizátor beszerelését (1.6 sedanét bontóból). Sokat segítenek a csavarodáson is! Akinek 1.0-ás swiftje van, az vegyen bele el?re is stablilizátort, mert gyárilag nincs! Rengeteget számít.
A sportrugószett (35 ezer Ft) pattogósabbá teszi az autót, de az egekbe emeli a stabilitást. És terhelve sem süllyed meg a hátulja.
S ha egyszer váltót vagy kuplungot (szerkezetet) cserél valaki, érdemes a lendkereket lekönnyíteni (8-14e Ft), ett?l sokkal jobban felpörög a motor, olyan mintha 10%-al er?sebb lenne.
Még valami: 3000 alatt felesleges felváltani. Rosszabbul eszik.

- gumiharang 1db - 3000 Ft
- 1 váltó - 25000 Ft
- kuplung bowden - 2500 Ft
- ajtózsanér - 5500 Ft

el?ször márkaszervizekbe (Ház, Hollós, Pest, Plusz) de mindenhol volt valami bibi. Általában azonban normálisak voltak mindenhol.

Utána csak magánszerel?höz, baráthoz, okosan...

Fenntartási költség (10) Évjárat 1999
Előző autója? soha többet típusú... (ford) Következő autója? új Swift (csak japán autót!)
Verdikt (8.2/10)

Suzuki Swift 1989 (1992 - 1995)