Autók » Suzuki » Swift (1989-2003)

Swift 1.0

Az ezres gyilkos :)

Több autóm és motorom is van mindenféle kategóriából.A kis Suzukit ettől függetlenül is lehet veszettül imádni még akár V8-as prémiumok mellett is.Sokak szerint csak az az élvezetes utazóautó,ami legalább 5 méteres presztízsautó 3 literes motor felett.Persze ez vitathatatlan,nem is vitatom.Csak azt,hogy kizárólag ezekkel jó utazni.

Az én autóm a klasszikus "retkesfehér" 3 ajtós ezres Swift.Sokáig használtam széria állapotban átlag 4-4,5 literes fogyasztással városban.Amikor ki kelett menni a városból,akkor persze át kellett ülni valami nagyobba,vagy a másik ezres Suzukira (GSX-R 1000),mert 100-nál többel nemigen mertem menni vele,hiába tudott volna még forogni.De a városi szaladgálásoknál annyira megszerettem,hogy eldöntöttem felhúzom kissé a gépet.A szervizkérdésnél már írtam,hogy okleveles autószerelő mester vagyok,tehát nem jelentett nagy gondot.Kapott egy jó kis kasztnierősítést,ültetést,futóműveket,fékeket megerősítettem,ezzel megalapozva a motortuningot.Ez a következőkből állt: kovácsolt dugattyúk,versenykuplung,6 gangos váltó,turbó,töltőlevegő hűtő,extra motorhűtés,Justy összkerékhajtás...stb. Ezekkel az átalakításokkal 4 másodperc alatt repíti a pillekönnyű kasztnit 100-ra és akár 190 km/h-s utazót is tud.Lehet,hogy többet is,de ahhoz,hogy kipróbáljam tovább kellene erősíteni.És igazából Magyarországon amúgy sem lehetne kihasználni még ezt sem.A kasztnit kívülről meghagytam alapnak,nem hülyegyerekautót akartam.Eleinte a jobb úttartás miatt volt egy hátsó szárny rajta,de levettem,mert elképesztő mennyiségű idióta akart gyorsulni a lámpánál.Néha belementem a játékba és okoztam meglepetéseket és leesett állakat.A legjobban talán a 2.0 VTi Civic sofőrje döbbent meg amikor állva hagytam,de voltak még "nagy autók" amik nem bírtak vele.De igazából nem azért építettem,hogy hülyegyerekekkel versenyezgessek lámpától lámpáig,hanem mert élményautót akartam csinálni a kis Suziból a magam részére és nem a külvilágnak.Ha elmégy mellette meg nem mondd,hogy nem alap autó és ez így is van jól.Ez inkább a 60 lovas 1.2-es,de ugyanakkor szénné Spoilerezett gépek ellentettje.Vegyes használatban néha gyorsítgatva és kanyarvadászva(mert igazi kanyarvadász) is 6 literrel eljár.A belsejét is otthonosabbá és kényelmesebbé tettem,nem lett prémium,de már nem is full fapad.

El is értem vele a célomat,hsizen van olyan élmény vezetni,mint egy MX 5-öst,vagy egy 4.2-es S8-at.Nyilván nem ugyanolyan élmény,hanem kicsit másabb,de semmivel sem rosszabb.

- -Kopó-fogyó alkatrészek - -pár kuplung - -kis biszbaszok(gondolok itt ablaktörlő motorra,zárcserére,meg ilyesmikre) - - Komolyabb baja nem volt sosem,de ha lett volna is,akkor is gombokért be tudtam volna szerezni az alkatrészeket,nagyjából minden sarkon.

Mindigis jómagam szervizeltem,hiszen okleveles autószerelő mester vagyok.

Fenntartási költség (10) Évjárat 1989
Előző autója? Több is van a mopedtől a Sprinterig. Következő autója? persze vicc a Koenigsegg :)
Verdikt (9.4/10)

Suzuki Swift 1989 (1992 - 1995)