Autók » Suzuki » Swift (1989-2003)

Swift 1.0 GL

Swift 1.0 lóti-futi 53 LE Feel the power! :-)

Amikor 2014 augusztusában ellopták a Renault 1.5 DCi Thálánkat, eléggé letörtek voltunk az asszonykámmal. Egyrészt sokat költöttünk arra a f+stalicskára és még akkor sem volt teljesen rendben az a guruló sz+rdarab!!!
Aztán pár hónap autó nélküliség és a rendőrség lezáró határozata rákényszerített minket az újabb autó megvételére, hogy megkönnyítsük az életünket és időt spóroljunk. Szűkös anyagi helyzetünk miatt (pont akkortájt rúgtak ki a munkahelyemől, de jó) és egy családtagnál levő swift pozitív tapasztalatai miatt döntöttünk mi is emellett. Egy ismerősöm nyugdíjas apukájától sikerült megvennem (280e papír volt), új fékek, új vezérlés és kuplung 2000 km-el azelőtt lett cserélve (JÓ FOGÁS VOLT!!!), belseje kissé karcos, a bal hátsó elem meg volt húzva, egy-két helyen kezdett rozsdásodni, de lekezeltük...
Csak rövidebb távokra használjuk, napi 8-10 kilométerre, néha-néha vidékre lemenni a szüleimhez (100 km-es út), meg ami adódik.

Pozitívuma, hogy megbízható egyszerű szerkezetű, 4,5-5 literrel elvan az én nagypapis tempómmal, nyugodt vezetési stílusommal. Városon belül dinamikusan vezethető, jól kezelhető,elöl kényelmesnek mondható ülések vannak, hátul pedig csak 1 gyerkőc utazik, neki megfelel. Olcsó fenntartási költsége van, sok az alkatrész hozzá. A biztosítása és az 53 lóerő miatt a teljesítményadója sem nagy tétel. A vékony kormánykereket az előző tulaj egy vastag kormányvédővel oldotta meg.

Negatívuma, hogy időnként nem veszi be a rükit, ilyenkor 1-esbe kapcsolok, utána már beveszi. Vékony rajta a festékréteg, hamar lepattogzik. Országúton csak óvatosan az előzéssel. Max. 120-al mertem vele menni (110-es szakaszon) de halálfélelmem volt és visszább vettem a gázból. Az ajtókon túl keskeny és merev műanyagú a zseb. Egy ismerősömnek elektromos ablakemelője van a Swiftjében, aminek tipushibája, hogy elromlik (nem jó szigetelés???)

Az embernek meg kell tanulnia "Suzuki módon" vezetni. Ez azt jelenti, hogy gyakran bevágnak eléd, nem mindig adják meg az elsőbbséget és lenézik a suzukisokat az utakon. Pedig szerintem ok nélkül, mert a "kisember" autója a Swift és szerintem nem fog mellé az ember, ha ilyet vesz. :-)

Frissítés:

Átment a műszaki vizsgán (nem sufnivizsga, hanem hivatalos autóklubos), az állapotlapjára felkerült, hogy elöl és hátul is a kereszttartók és a hossztartók korrodáltak, "H" minősítést kapott. Augusztusban tudom legkorábban orvosolni a hibáját.
Az első fékbetéteket cserélni kellett, a tárcsák jó állapotban vannak. A fékbetét szett 8 ezer forint volt plusz némi munkadíj a szerelésért...

Legutolsó frissítés, búcsú a Suzuki Swifttől:

Látogatóba mentünk egy vidéki autószerelőhöz, hogy átnézze ismét a kocsit.
A jobb oldali küszöb alatti rész eléggé el kezdett korrodálódni. Az autószerelő véleménye szerint kb. 100-150 ezer forint lenne a kilakatolása (szőnyegek, ülés kiszedése, kivágás, lemezdarab behegesztése, méretre köszörülés, festés, felületvédelem, szőnyeg és ülések vissza plusz munkadíj). Ami elkeserítő volt, hogy egy idő után (1-2 év) újra előjönne ugyanez a hiba, csak máshol. Jelen állapotában nem ment volna át a következő műszakin (2017. július) és inkább eladtam, mondjuk féláron, mint amennyiért vettem. Az eladási árat lefelé nyomta a leharcolt külseje-belseje és hogy a kuplung sem az igazi.
Ennek ellenére megbízható jószág volt, az új gazdája (állítólag) kijavíttatja a hibáit és odaadja a feleségének rohangálós autónak.
Ahhoz képest, hogy tinédzser korú autó, nagyon kevés hibája volt, mert egyszerű szerkezetű. Sajnos eljárt felette az idő.

- Eddig még semmi komoly - - Az anyós oldali ajtó nyitógombja néha rendetlenkedik, van, hogy csak belülről nyitható - - Egyelőre nem csináltatom meg ;-)

Autószerelő végzettségű ember, a családunk barátja :-)

Fenntartási költség (9) Évjárat 2001
Megbízhatóság (10) Vezetett km 12000
Előző autója? Thalia 1.5 DCi - ellopták! Következő autója? Még nem tudom
Verdikt (7.3/10)

Suzuki Swift 1989 (1992 - 1995)