Suzi, az új jövevény
A család 2. autójának (gyerekcipelős,bevásárlós,anyuka munkábajárós) lett vásárolva két sikertelen használtautó vétel után. Egy elég jó akcióval (autóbeszámítás, kedvező kamatmentes hitel) sikerült ebbe a teljesen új Splash-be beszállni. Az már csak érdekesség, hogy ugyan a páromnak vettük de végül is ez lett az első nevemen lévő autó.
Szóval igazából a felszereltség nem érdekelt, minél olcsóbban akartunk egy kis fogyasztású (főleg városban), alacsony fenntartású autót venni - a Dacia Sondero itt esett ki a lehetőségek közül. A rengeteg márka (Chevi, Kia, Renault, Citroen stb.)több típusa is górcső alá lett véve, de 2 millából egyik sem jött ki.
Így esett a választás a Splash-re (na meg a fennt már említett kedvező csillag együttállás).
Az autó maga annyi, amennyit az ár sejtet. Szinte minden extrától mentes - ez bizonyos esetekben zavaró (pl. még kapaszkodó sincs benne, vagy a kalaptartót az ajtóval együtt emelő zsinór). De érdekes módon klíma ill. elektromos ablakemelő elöl az van benne.
Az ezres motor elsőre kicsit furcsa volt, nem érzem benne a 68 lovat. Volt korábban egy 3 hengeres 1.0l-es Corsánk, az sokkal pörgősebbnek erősebbnek tűnt. Nagyjából ugyananakkora tömeget kellett annak is mozgatnia mint ennek (975kg önsúly), mégis a Splash egy kicsit lomhának tűnik. Aztán ha jobban megnyojuk a gázt akkor hirtelen erőre kap. Ezt egyébként főleg 2-es és 3-asban érzem. De ezt leszámítva szépen megy, jó a hangszigetelés belül alig hallani motorzajt ( bár alapból is elég halk járású motorról van szó).
A fogyasztás eddig 2 tankolásnál is 6 l körüli - abszolút városi használatban (4-5 km-ek).
Nekünk a formája kimondottan tetszik, de ezt úgyis mindenki el tudja dönteni maga.
Belül meglepően tágas, még hátul is. Én nem érzem annyira magasnak az üléseket, mint pl. a Wagon R-ekben. A kilátás teljesen rendben van, szerintem az A oszlopnál sem vészes. Az elejét meg kell szokni, mert látni azt nem lehet. De nagyon rövid, úgyhogy az ember inkább ráhagy pl.parkolásnál, szóval nem kell attól félni hogy elcsípünk az elejével valamit, mert amikor azt gondolnánk hogy most már biztos, akkor még mindig van 10 cm.
A műanyagok nem valami szépek ill. már most 1,5 hónap után látszik mennyire szeretik a port - mintha külön vonzaná a porszemcséket.
A kijelző egyszerű - jópofa. Ebben nincs külön kis fordulatszámmérő, ami elsőre kicsit furcsa, de a női vezetők (tisztelet a kivételnek) úgysem hinném, hogy azt lesik folyamatosan.
Igyekszem folyamatosan írni az észrevételeket, tapasztalatokat.
Ja egy fontos adat, ez már a ráncfelvarrott 2012-es Splash.
- Mivel még új, szerencsére semmi
1000Km-es átvizsgálás: Auto Duna20 perc alatt kész voltam
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 2012 |