kék villám
A kis ezres-háromhengerest csupán csak pár hónapja vásároltam használtan, 45.000 km-el, és bár úgy terveztem, hogy kicsit később írok (több tapasztalat után) - de a korábban itt olvasott beszámolók ez 1.0 motorról kicsit megsürgették az én véleményem kifejtését is.
Először is, ez a motor annak ellenére, hogy 3 henger és 1.0, NAGYON MEGY! Sőt annyira, hogy már arra is kezdek gyanakodni, hogy esetleg az előző tulaj megbolondította egy kis chiptuning-al, de ez nem valószínű - illetve szívómotorral nem lehet túl nagy csodát művelni. Persze nem egy térhajtóműről beszélünk, de tökéletesen használható teljesítményt ad.
A kis varrógép fürgébb, és legalább legalább annyira megy, mint a korábbi 1.6 Fiat Stilom, és 1.6 Opel Astra H-m!!! Nyomatékosabban indul, menet közben sem érzem az 1.6-osok hiányát - nyilván könnyebb a kasztni - de ez is előny, nem?
Olvastam olyat, hogy nem autópályára való? Nem? Miért nem? Könnyedén viszi a 130-140-et (aki meg ennél gyorsabban akar menni bármilyen típusú kocsival, annak a jogsiját elvenném egy életre mások veszélyeztetése miatt) Szóval autópályán simán megy, és még csak nem is hangos!
A csomagtartó nem vészesen kicsi, sőt: a mindennapi használathoz elég a mérete. A vele megtett 3000 km alatt jártam vele autópályán, országúton, városban, dugóban a Hungárián, nagykörúton - és nagyon keveset kért enni!
Fogyasztási adatok:
Városban: 5,5 liter. Bravó!
Országúton: 4,7
Autópályán: 7 liter
Mielőtt valaki belekötne az autópálya fogyasztásba, az 1.6 benzineseim is simán megettek ennyit pályán, ugyanakkor ez a kocsi városi használatra lett véve, és ott nagyon is jól teljesít, az pedig hogy kéthavonta lemegyek vele Szegedre aztán másnap vissza, teljesen vállalható, nos ehhez nem kell egy lógóbelű, 20-30 éves "ennyi pénzért már autó" pusztulat, ami mellesleg városban ~8-10 litert zabálna - ahol 90%-ban használom az autót.
Persze ez egy lenézett márka, lenézett típusa - és ez érződik is az forgalomban, az embereken. De kit érdekel amikor 5 literrel járok a városban, dugóban? Én meg rajtuk röhögök, amiért egymás lenézésével belerángatják magukat a drága, olajkályha német hulladékokba "és ennyi pénzért már autót vesznek" amit állandóan szervizelhetnek alkalmanként százezrekért.
Bár még nincs túl sok tapasztalatom a kocsival - 3000 km kb semmi, de ennyi idő alatt tökéletesen teljesítette azt, amit vártam tőle: racionális és jó választás volt arra a célra, amire nekem kell.
A későbbi tapasztalatokat is igyekszem majd leírni.
- Semmi.
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 2009 |