Autók » Suzuki » Lj80 (1977-1984)

Lj80 4x4 nyitható jeep

Ezt az autót lehet szeretni

Az autótól közúton nem kell sokat várni. Ezt az autót a Japánok kei időszak elején tervezték, akkor még 360 köbcentis motorral. Ez a szabályozás változásával fokozatosan 800 köbcentire nőtt, tehát nem kell csodát várni az aszfalton.
Terepen már kicsit más a helyzet. A rendkívül kis túlnyúlások, a kis tengelytáv, valamint a kis súly miatt meglepő dolgokra képes, sok nevesebb terepjárót is meg lehet viccelni vele. Ha rendszeresebben mozogsz terepen, akkor egy jobb terepgumit kell alátenni, és csodálatos társad lehet. A motorja egyszerű mint egy szög, az erőátvitele is hasonlóan egyszerű, egyedül talán a hátrameneti erőltetést nem kedveli.
Ha valamivel gyakoribb a földút, esetleg túrázgatni szeretnél vele, akkor kicsit meg lehet piszkálni ezt-azt. Pl. a motorja az utód 410-es 1000-es motorjával egy az egyben cserélhető, egyedül a gyújtáselosztót kell az LJ-re cserélni, mert a motorháztető útban lenne. Ezzel jelentősen megnő az erőérzet. A végsebesség nem nő, mert az áttétel változatlan marad. Ezen a váltó 410-esre való cseréjével lehet segíteni, de itt már a karosszériához is hozzá kell nyúlni, mert a váltókar máshol jön be az utastérbe.
A futómúnél a gyári difizár nagyon gyenge. Huzamosabb használatra alkalmatlan. Érdemesebb másikat, utólagosat beletenni akár autómatát, akár zárhatót. A laprugók a három évtized alatt eléggé elhagyják magukat. Lehet vásárolni párszáz ezerért laprugóköteget, de ha olcsó alternatívát szeretnél, akkor a laprugós trabant első laprugói tökéletesem aláillenek. Kicsit keskenyebbek a lapok, de ezt nem nehéz orvosolni. Pár lapot ki kell venni, és mehet be alá. Ezzel a hasmagasság is látványosan emelkedik, és a rugózás nagyon lágy lesz, engedi a hidat mozogni.
Ha a kinézet annyira nem fontos, akkor további lehetőség a Suzuki Altó 1.1-es motorját beletenni. Itt viszont a befecskendező miatt a motorháztetőre egy hatalmas púpot kell kialakítani. Ezzel a motorral viszont mindig lesz erő, és nem kell közbetét, vagy másik váltó.
Ha nagyot akarsz alakítani rajta, akkor bele lehet tenni a swift 1.3-as, vagy 1.6-os motorját, a samurai 5 sebességes váltójával. Itt már egy kicsit nagyobb alakításra van szükség. A kormánymű nem, vagy csak nagyon nehezen fér el, így azt is cserélni kell. A tartóbakok mellett jó, ha cseréljük a terepváltót is egy 410-esére, amit ha meghagyjuk a gyári hidakat, akkor lehet függőlegesbe forgatva betenni, vagy a hidak cseréjével, és a karosszéria újabb alakításával gyári helyzetbe beletenni. A nagyobb motorhoz elengedhetetlen a nagyobb teljesítményű hűtő is, mert a kis gyári LJ hűtő kevéske lehet.
Ha már mindenünk ki lett cserélve, akkor ideje gondolni a megállásra is. A gyári 4 dobfék nagyon hamar elállítódik, elkopik. Ebben az időben még nem volt autómata utánállítás, így a kopás mértékével nekünk kell állítani a fékdob és a betét közötti hézagot. Az interneten lehet találni átalakító készleteket, házi leítrásokat a fékek tárcsafékre cseréléséről. A Samurai első féktárcsáinak felhasználásával pikk-pakk tárcsafékes lehet az LJ, így a megállás sem gond ezután.

Az autó állandóan a figyelem központjában van. Az elterjedtebb (már ha ezt lehet ennél az autónál mondani) vászontetős változat kabrió érzése az ajtók levételével, és a szélvédő döntésével fokozható. Ilyenkor azért jól jön egy szemüveg.

Hátránya a méretéből adódó korlátozott belső tér. Ebben az autóban az elöl ülők is szűkösen élik meg az utazást, hátul szinte még rövid távra sem ajánlott.

- Mivel ez egy 30 éves autó, elég sokmindent cserélni, javítani kellett rajta. Amihez a nem mindennapi használat is rátett egy lapáttal.

Barátok, haverok, ismerősök.

Fenntartási költség (10) Évjárat 1981
Előző autója? Következő autója?
Verdikt (7.7/10)

Suzuki Lj80 1977