A projekt az IHM támogatásával jöhetett létre. Írjon ítéletet! Írtam, de hogyan szerkeszthetem?

Ha az indapass elötti időkben írtam ÉS megadtam az email címet.

Az ítélet alján lévő mezőbe írja be azt az email címet, amivel egykor írta az ítéletet. Ekkor egy emailt kell kapjon a további teendőkkel.

Ha nem adtam meg emailt, vagy már nem tudom mit adtam meg, esetleg megszűnt az a cím.

Írjon a nepitelet@mail.totalcar.hu címre, ahova küldje el a probléma leírását illetve az ítélet linkjét.

Már indapassal írtam az ítéletet

Ekkor az ítélet alatt megjelenő sárga indapass boxon keresztül kell belépnie. Belépés után az ítélet alján lévő linkre kattintva szerkesztheti azt.

Autók » Suzuki » Liana (2001-2007)

Liana 1.3 GLX (kombi) 

Az ítélet értékelése
-nincs még értékelés

Imádni való kisautó, érthetetlen hiányosságokkal.

Szöveges ítélet

Nincs még egy éve, hogy megvásároltam életem első saját autóját. Ez persze így ebben a formában nem igaz, mindössze annyi, hogy az eddig vásárolt autók közül egy sem került a nevemre. Ám a kiválasztásuk és a karbantartásuk az én feladatom volt. Valami fogalmam éppen ezért volt arról, hogy mit érdemes megnézni egy ilyen korú japán autón. Azért esett a Suzukira a választás, mert a feleségem hajthatatlan volt a márkát illetően. A megbízhatóságát figyelembe véve nem is merültek fel bennem kérdések. Bár bevallom, lehet, hogy jobban járunk ha a feleségemre hallgatok és az SX4-et választjuk, a lényegesen olcsóbb és elérhető alkatrész ellátás miatt is. A kombisága miatt döntöttük mellette mert a kalaptartó vonala fölé is tudunk pakolni, ha kell.
Az alap felállás az volt, hogy kell egy tágas családi autó ami kívül kicsi, ám belül kellően tágas, olcsó a fenntartása, nem akar gyakran szerelőhöz citálni minket, és főleg nem drága és nehezen javítható dolgok miatt stb. Ezek a feltételek mondhatni tökéletesen teljesültek is. Három kicsi gyermekem van, két kicsi fiam akik lassan két és fél évesek, és egy kislányom aki idén lesz öt éves, akit ugyan nem én nevelek de sokat van nálam hála Istennek! Vagyis hátul két gyermekülés van bekötve egymás mellé, és egy ülésmagasítón ücsörög a lányom és nem nyomorog egyik gyerek sem!
Ám "Az élet nem habostorta, Pelikán." amint az a tanú című filmben is elhangzott, ez az autó is tartogatott némi meglepetést számomra. Az egyik ilyen dolog, hogy a vásárlást követően feltűnt némi kotyogás az autó elejéből, de különösebben nem aggódtam, hiszen olyan jellegű hangok voltak ezek, mint amikor a lengőkar szilentek gyengülnek el végleg. Aztán az autószerelő barátomnál aknára álltunk vele és kiderült hamar, hogy bizony a szilenteknek kutya baja ellenben a féltengely toldók odavannak, kb. 5mm-es(!) lógásuk van, mindkét oldalon, vagyis ezek felelősek a kotyogó hangokért. Érdekes módon ez a vásárlás előtti próbaúton nem tűnt fel, ill. amikor teljesen kitekert kormány melletti kanyargások alkalmával sem lehetett hallani a jellegzetes hangokat. Az új alkatrészek ára horrorisztikus, miután nem nagyon van belőle utángyártott, csak gyári, lévén nincs túl sok Liana sem. Érdekes módon a féltengelyek problémáját senkinél nem olvastam, aki megosztotta tapasztalatait a tipussal kapcsolatban. Így egyelőre rejtély számomra, hogy mi okozta a féltengely toldók idő előtti kopását. Most még így használjuk, egyelőre semmilyen problémát nem okoz. Az autó maga egyébként zseniálisan kitalált kis szerkezet. Ezzel a kisebbik motorral nem egy versenyautó (90le, 114Nm), de kellő dinamikával mozgatja az egyébként meglepően nehéz 12 mázsás kasztnit. Az autó miután hozzánk került jó ideig tragikusan lomhának bizonyult, persze a próbaút során a régi tulaj váltig állította, hogy ezek márpedig ilyenek. Kiderült, hogy nem mondott igazat (ezzel kapcsolatban sem). Mint ahogy azt is elhallgatta, hogy a fordulatmérő mutatója időnként leesik menet közben, vagy, hogy a hátsó ablaktörlő motorja zúg ugyan de nem spriccel semmit a hátsó szélvédőre. Szóval a lógó féltengelyek ügyét valahogy meg kell oldani, továbbá a bal hátsó lámpatest plexi burájának alsó sarkából is hiányzott egy darab a vásárláskor. Így ezt is pótolni kell, ám az új alkatrész beszerzése sem tűnik egyszerűnek, ezért valami bontottat fogok hozzá keresni.
A másik érthetetlen dolog számomra a kocsival kapcsolatban az, hogy a korrózióvédelme és a fényezése valami hihetetlenül igénytelenre sikerült. Sajnos a rozsdát szereti, és miután az autót a második tulajtól vettük - bár törve nem volt - így eszembe sem jutott, hogy a rozsda már támadhat is az eldugott helyeken, pl. az egyik ajtó alsó éle már nyiladozik. Vagyis mindig érdemes az ajtók alsó szélére is egy pillantást vetni, mert sokat elárulhat arról, hogy melyik autót érdemes aprólékosabban nézegetni, és nem kell feltétlen felemelni sem az árulkodó jelekért a kiszemelt járművet. Továbbá, érdekes még az is, hogy amint egy kis mechanikai sérülés éri a fényezést egyből lepattan, a helye pedig rozsdásodni kezd(!). Vagyis baromi rugalmatlan is a lakkozása ennek a modellnek. Aztán, hogy a Suzuki mivel magyarázza a tipusra jellemző gyenge korrózióvédelmet, na azt szívesen meghallgatnám!
Ám, hogy valami jót is írjak az autóról, minden szempontból egy jól felszerelt és rendkívül tágas, és kényelmes (rendkívül ergonomikus kialakítású benne minden) kompakt kisautó a Liana, kicsi fordulókörrel. Rossz úton is komfortos, ám mégis nagy stabilitást adó futóművel, kiváló teljesítményű és olcsón fenntartható (hátul dob) fékekkel. A külső tükrök nagy méretűek, és az oldalüvegek vízlepergető bevonatúak! Télen a fűtése is remek, bár a városi forgalomban kicsit lassan melegszik.

Hibalista

- Eddig semmi.

Ide hordtam szervizbe

Értékelése:

Képek az autómról

Fenntartási költség (8) Évjárat 2004
Kényelem (8) Használati időtartam 0 év
Teljesítmény (7) Km vásárláskor 195000
Megbízhatóság (10) Vezetett km 11000
Szerviztapasztalat (8) Átlagfogyasztás 6 l
Előző autója? Santa Fe 2.0 CRDi Következő autója? Prius+
Ennyire szerette (8) Megérte a pénzét? igen
Verdikt (8.3/10)  
 
Ítélet értékeléséhez be kell jelentkezned.
 

Suzuki Liana 2001 (2001 - 2007)

További ítéletek (147 db)

Szűkítés: jól megírt| képes| hosszú
Cím / Modell Időpont Hossz Km Ítélet Ért.

Népítélet-kereső Népítélet-kereső

  • Fenntartási költség
  • Kényelem
  • Teljesítmény
  • Megbízhatóság
  • Szerviztapasztalat
  • Ennyire szerette
  • - Évjárat (mettől meddig)