Megbízható családi autó
A Suzuki Ignis egy megbízható kis autó. Erős motorja (93 ló, 118 Nm nyomaték) magasabb fordulaton (4000+) húzza az egy tonnás kasztnit rendesen, de normális vezetési stílussal (1500-3000-es fordulaton) is megfelelő gyorsulást hoz az autó. A kényelme nem az igazi: az egyik térdemet a műszerfal alja nyomja, a másikat a centrálzár és az ablakemelők kapcsolóinak kis akármije. A kormányoszlop állítóját nem sikerült megtalálnom (pedig kerestem), az ülésmagasság állításnak nem nevezném, amit az Ignis tud, a fejtámla kényelmetlenül hátul van, a könyökölőn csak a könyököm nem fér el. A kormány könnyű (bár a dudát túl könnyű megszólaltani), a váltó nem. Akad, kattog, recseg, stb. De pontos. A rükverc szériahibás, de nekem kettőből háromba, és ötből négybe is megakad időnként. Dühítő. Arról nem beszélve, hogy a rükvercet is néha úgy veszi be, mintha közben félig nyomnám a kuplungot. A kézifék bovdenje nagyon kilazult, két év használat után 13 (!) kattanásig húzható be. (annyi baj legyen.) A hangszigetelés lehetne jobb is, 110-es tempónál már emelt hangon kell beszélgetni az autóban. Nem is ez a baj, hanem az, hogy a hátsó tengely merevsége nemhogy csökkenti, de erősíti az autó rázkódását. Nagyobb sebességnél rosszabb úton hánytatásra tökéletes. Aprózódott úton emelkedőn pedig érezhetően lecsökken a menetbiztonság. A magas építés (és a merev hátsó tengely) miatt kanyarokban rosszul viselkedik, nagyon kúszik kifelé. A belső tér tágas, négy embernek tökéletes, talán ötnek is hosszabb távon, kivéve a hátsó ülés középen utazóját.
Összességében egy fürge, jó, szerethető és nagyon megbízható autó.
- A károsanyag-kibocsátást szabályozó elektronika lámpája időnként (tankolás után) kigyullad, majd később (következő tankolás után) elalszik.
Suzuki Szabolcs
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 2004 |