Autók » Subaru » Outback (2003-2009)

Outback 3.0R

Miért éppen Subaru?

Miért éppen Subaru?

Többször kerültem vitába ismerősökkel , barátokkal, hogy miért éppen Subaru. Abban a pillanatban annyi érv fogalmazódik meg bennem, hogy hirtelen nem is tudom , hol kezdjem.,
Gondoltam, leírom, összegyűjtöm az indokokat, meg még a Márkatársaim is hozzáteszik a gondolataikat, így összehozunk egy épkézláb magyarázatot, hogy miért éppen Subaru, nekem meg azon belül miért éppen Outback.
Mivel már 18 éve van Subarum, van némi rálátásom, mik az előnyei, esetleg hátrányai a típusnak.
A Subaruval úgy ismerkedtem meg, hogy a testvéremnek Leoneja volt, amit nagyon szerettem. Ezután egy barátom az Autokertől vett egy 1800-as Legacyt, akkor már biztos voltam benne, hogy Subarum lesz. Kicsit hajóbolond vagyok, akkortájt (1991) sokat olvastam a Boote c. német hajómagazint, amiben egy 2,2 l-es Legacy SSW kombit hirdettek, mint ideális hajóvontatót. A leírásában szerepelt a szintszabályozós légrugózás, automata váltó, boxer motor, négy kerék hajtás. Belsejében Conolly bőrülés, és mindenféle finomságok. A kép egy fogatot ábrázolt, ahol a Legacy traileren egy termetes hajót vontat, háttérben a tengerrel.
A kép és az autó leírása nagyon megkapott, akkor elhatároztam, hogy egyszer ilyenem lesz. 1992-ben sikerült Svájcból egy ilyen, Limited kiadású fél éves autót megvenni, 2500 km-el. Mivel a Subaru szerviz-háttere Magyar országon akkor még nagyon gyenge volt, nem igen ismerték a márkát, pláne nem a légrugós típust, úgy döntöttem, hogy az aktuális szervizeket magam látom el, ami 10 év alatt olyan jól sikerült, hogy ez idő alatt semmiféle meghibásodása nem volt. 80 000 km-nél cseréltem első fékbetéteket és az első féltengely gumiharangjait.
Miután 10 év után megváltam az autótól, amit a barátom vett meg, jelentkeztek a légrugó problémák, sajnos ez kedvét szegte és úgyszólván fillérekért megvált az autótól 12 éves korában.
A következő Subarum megint Legacy kombi volt, 2,5 l-es DOHC vezérlésű motorral, szintén automata, légrugós, Limited kiadás. Ez is légrugós volt, de Ő csak 3 évig volt nálam, mert éppen akkor jelent meg az első igazán szép Outback.

Az autómat EF-nél rendeltem meg és a Magyar országra érkezett első 3 darab 3 l-es közül az egyik lett az enyém. 2,5 év múlva megjelent az Si-Drive, ami nagyon megragadta a fantáziám, emiatt fájó szívvel megváltam a szeretett autómtól és megvettem a második Outbacket.
Ef-nek köszönhetően az összes Subaru típust módomban állt kipróbálni és amellett, hogy a márka minden kiadású autója közel áll a szívemhez, az én elvárásaimnak leginkább az Outback felel meg.

Na ennyi bevezető után értem el oda, hogy miért éppen Subaru.

Családommal szeretünk kirándulni, baráti társasággal hétvégéken gyakran megyünk a hegyekbe jó kis túrákra. Ehhez jó társ a kombi, kényelmesen tudunk pakolni és hogy éppen Outback, az azért van, mert a kis terepjáró képessége éppen arra jó, hogy az erdőben egy tisztást keressünk, ahol tűzrakó helyen tábortűz mellett megsütjük az ebédünket és levezetésképen kis focizással lemozogjuk a felesleges kilóinkat.

Nyáron jó időben irány a víz! A motorcsónakot tréleren az Outback könnyedén mozgatja, volt módom összehasonlítani más autómárkák kínlódását, ahogy a vízből a trélert kihúzva akár a tengelyig is elássák magukat. A Subaru okos hajtásláncának és 3 l-es motorjának köszönhetően erőlködés nélkül küzd meg a feladattal. (A teljesség kedvéért megjegyzem, hogy a Legacyk is gond nélkül tették a dolgukat!)

A hosszú külföldi utak során fejfájás, hátfájás nélkül szállok ki az autóból, értékelem a csöndes futását, óriási erő tartalékát, ami megnyugtató érzés bármelyik előzésnél, vagy éppen hegymenetnél.

A síelés ezzel az autóval stresszmentessé válik, a pályához vezető út biztonságos a Subaru egyedüli úttartása, meghajtása miatt.

És ha éppen színházba megyünk, az autó megjelenése is olyan, hogy nem kell szégyenkezni miatta. Ő a „Szürke Eminenciás”.

Most már ugyan kezd ismertté válni a márka, de hál’ istennek nem annyira elterjedt, ennek köszönhetően reméljük az autó tolvajoknak sem érdemes a kedvencünket lopni.

Még szót kell ejtenünk a biztonságról. Az NCAP teszt szerint az Outback minden idők legjobb eredményét érte el, de a többi Subaru típus is az 5 csillagos érdemjegyet kapta.

Nekem az a meglátásom, hogy egy autóban összesűríteni ennyi jó tulajdonságot, már megmagyarázza, hogy miért éppen Subaru és hogy éppen Outback!

- semmi

Emil Frey

Fenntartási költség (8) Évjárat 2007
Előző autója? Outback 3.0R Következő autója? Subaru Outback
Verdikt (8.5/10)

Subaru Outback 2003 (2003 - 2010)

245 ló lábujjhegyen, avagy 61 LE/kerék

2018.05.18 12000   -

Csillagromboló

Outback H6R - 2005
2015.01.12 210000   4,2

Hosszú töprengés után jó döntés

Outback 3.0 R - 2005

2008.08.05 6000   -

Leírhatatlan

Outback 3.0 R az NAVI - 2005
2010.04.22 0   5,0

Megbízható varacskos disznó - csak néha kicsit drága

Outback 2,5i Comfort Navi - 2008
2017.02.08 38000   -