Autók » Subaru » Legacy (1994-1999)

Legacy 2.5 GX SW Aut

Összkerékből jeles, a többit inkább hagyjuk!

Az autót azért vettem, hogy kutyával, három gyerekkel normál napi használatban teljesítsen. Tirolban élünk, ezért elengedhetetlen volt az összkerékhajtás. Utóbbi években 7es BMW-im voltak (és vannak továbbra is), csak a 326 ló hátsókerékhajtással szuboptimális télen az alpokban. Ha már összkerék, legyen Subaru, állítólag annál nincs jobb. Sikerült találni egy gyönyörű, megkímélt példányt, vezetett szervizkönyvvel, 93ezer Km-rel, osztrák létére minimális rozsdával, leült JH légrugóval, emiatt olcsón. A saját szerelőm kicserélte a porrárohadt légrugókat, ugyanis a felcsapódó sólé nem tud rendesen lefolyni, és a légrugók fém "kupakja" lyukacsosra rohad, így nem tartják meg a levegőt. Ezen kívül a légrugó és a lengéscsillapító közé is beül a sólé, ami a lengéscsillapító szárát felhólyagosítja, ami aztán kidörzsöli a rajta mozgó légrugó gumizsákját. Akinek ilyen van, kötelező jelleggel minden tavasszal felemelt állapotban alaposan tusztítsa meg és kezelje le a gátlókat! Kicserélte még a vezérlést, olajat, szűrőket, fékeket körben, stb, stb. Innentől örök élet + 1 nap, gondoltam én balga. Hát, nem egészen. Valószínűleg az autó sokat állhatott, mert szép sorban az összes tömítés elhányta magát rajta. De ez a kisebb baj, mert a BMW sem gondozásmentes. Csakhogy az a nagy különbség, hogy az amikor jó, akkor annyira jó, hogy szinte mindent megbocsát neki az ember. De a Subaru akkor sem jó, ha mechanikailag nincs hibája. Millió apróságnak tűnő bosszantó dolog van benne. Ilyenek a dobbetét hiánya miatt irtózatos menetzaj esőben, az ablaktörlő reléje, ami minden törlés előtt kattan egyet, hogy tudjam, törölni fog. Miért kell ezt hallanom??? A fűtés/klimatizálás egy katasztrófa, mind ergonómiai, mind működési szempontból. A minimum állásnál már kellemetlenül sok levegőt fúj be, ráadásul ezt olyan hangerővel, ami minden gázturbinának becsületére válna. A futóműve ugyan kényelmes, és kis tempónál nagyon jó, de relatíve nagy sebességnél (140-től) már annyira bizonytalan, hogy elképesztő. 170-180nál már konkrét halálfélelem uralkodik, kanyart nem kell keresni vele ennél a tempónál. 200 a gyári végsebessége, amit hihetetlenül kevésnek tartottam a 2,5-ös motor ismeretében, amíg ki nem próbáltam az autót (Az A8-on 190-ig elrúgtam egyszer, de nagyon féltem már benne). Ezt a motort egyszerűen nem értem. Kettő és fél liter. Annyira nem kicsi. A BMW ugyanekkora motorja ugyanebben az időben 192 lóerőt tudott, ez 150-et. Ami érzésre inkább 80. Ebben persze nagy szerepe van az automata váltónak, ami annyira buta, hogy az egészen elképesztő. Ha nincs sport módban, akkor akkor is felvált 4500-nál, ha az ember kickdownnal gyorsít, mert mondjuk épp kamiont előz, és nem elég a 2km egyenes a motor teljesítménye ismeretében. Hamár gyenge a motor, hátha nyomatékos? Nem, nem az. Akkor legalább keveset fogyaszt? Nem. Városban 14-15, autópályán 11. Itt gyakorlatilag annyit eszik, mint a 700kilóval nehezebb, több mint dupla olyan erős, több mint dupla akkora lökettérfogatú 750iL-em. Ami egyébként 250-nél pont olyan nyugodt és csöndes, mint 130-nál. És 130-ról olyat gyorsul, amit a Subaru 30-ról sem tud. No mindegy, hogy valami jót is mondjak, az ülés viszonylag kényelmes (pedig nagyon kényes vagyok erre, tehát ez nagy szó), bár a bőr rendkívül beleizzadós, megintcsak döbbenetes a különbség a BMW-hez, pedig abban fekete bőr van, ebben meg szürke volt. Az ülésfűtés is nagyon lassan fűti fel télen. Az összekrékhajtás viszont szenzációs. Amint leesett rendesen a hó, kezdtem megszeretni az autót. A lusta motor és az ostoba váltó dacára olyan játékos, olyan RWD-s jelleget kap az autó hóban, hogy kihozza az emberből a kisördögöt. Valóban érezni a rallis géneket. Gázelvételre, megfékezésre gyönyörűen teszi a fenekét, és ha az megindult, már csak állni kell a gázon, és végigrajzolni az ívet. Annyira tetszett a viselkedése, hogy elkezdtem abban gondolkjodni, hogy teszek alá egy Impreza STi motor-váltó-hajtás-fék-futómű kombinációt, ha meg nem veszik addig. Ugyanis az örökös olajfolyások és állandó szervizelések annyira felidegesítettek, hogy felgyújtás helyett árulni kezdtem az autót. Aztán jött a hó, kezdtem kicsit megkedvelni, de végül jött egy ember aki nagyon sok pénzt kínált érte, így boldogan eladtam, és vettem helyette egy X5-öst.

Röviden:

Pozitívumok:
- szenzációs összkerékhajtás
- kényelmes ülések

Negatívumok:
- lusta, gyenge, nyomatéktalan, iszákos motor
- buta automata
- bonyolult tempomat
- bizonytalan és könnyen meghibásodó légrugós futómű
- izzadós bőrkárpit lassú ülésfűtéssel
- deréktámasz csak férfierővel működik, és nevetséges
- rettenetesen puritán, pedig ez minden elérhető extrával fel volt szerelve
- zajcsillapítás hiánya futóműnél, reléknél, elektromotoroknál
- nem automata ablakemelők (kivéve vezető, de hát ez így egy vicc)
- ha mindkét tetőablak nyitva van, akkor 50 fölött dobhártyaszaggatóan dübörögni kezd a szél
- elképesztő alkatrészárak, hosszú-hosszú szállítási idővel

Mindezzel együtt nekem megérte az árát, mert meglévő hibája miatt nagyon olcsón vettem, és nagyon drágán adtam el. Ehhez nagyon sok szerencse, és egy remek szerelő kellett.

- Légrugók elporladnak, rozsda a kerékjáratban (nincs dobbetét sem), szervoszivattyú-tömítés, szelepfedél-tömítés, veztengelyszimering, főtengelyszimering, kopó alkatrészek.

Saját szerelőm, vele maximálisan elégedett vagyok, a szerviztapasztalat 5-ös osztályzatát az irgalmatlan alkatrészárak miatt kapta, mondom ezt úgy, hogy 7es BMW-n szocializálódtam.

undefined

Fenntartási költség (1) Évjárat 1997