Túlélőgép
Csereberéltem, átvertek vele mert nem lehetett átíratni, a csóka persze eltűnt mint szürke szamár a ködben.
Na de ez nem szerencsétlen csóri jószág hibája.
290 ezerrel vettem, belógatós benzin-gáz volt benne. Nem volt vele az igazi, hengerenkénti injektorost illett volna beleszerelni az illetőknek. Javarészt benzinnel mentem emiatt.
Amit nagyon szerettem:
-Ahol nem ült fel mind a 4 kerék, ott elment.
Egészen reménytelennek tűnő helyeken is, pedig az ebben se felező, se sperr, se mechanikus diffizár nem volt.
Konkrétan ugyanott elment ahol a Fronterám is. Ha nagyon elakad, egy idő után összezár a viszkó a középső diffiben, és szépen kihúzza magát.
-Vizes úton is úgy mész mint szárazon. Állat, na. Hóban is, csak megállni ne kelljen. :)
-Nyomatékos az ej20 boxer, és jó rövid a váltó. Dombos utakon nagyon jó.
-Más autóban nincs, a hill holder jópofa. Nem gurulsz hátra dombon induláskor míg nyomod a kuplungot.
-23 évesen jéghideg a klíma, és minden extra működik.
-A boxermotor. Perverzül jó hangja van, és valahogy nem érezni kínzásnak a nagy fordulatot sem. Gondolom a kiegyensúlyozás miatt.
Ez a 116 lovas inkább nyomatékos, alapjárattól húz, de pályán nagyon vígan forog tartósan 5000 felett.
Amit nem szerettem:
-A kuplung iszonyat kemény, olyannyira, hogy a bowden is szakad néha.
Szerkezet csere, bowden csere, hát ez még mindig k..va kemény de meg lehet szokni. Szóval városi rohangálósnak azért ez nem az igazi.
-Váltó: a tipikus vajpuha, halálpontos japán váltó ellentéte. Lötyögős, bizonytalan, kicsit nehézkes. A többi régi subaru is ilyen ahogy tapasztaltam.
-Fogyasztás. Hát ha fejreállok, ez akkor is 10-et eszik benzinből, akárhogy igyekeztem spórolni. Rövid úton a hajtás veszteségei miatt (állandó 4x4), hosszú úton még hozzájön hogy 130-nál 4200 körül forog.
-check engine lámpa: a többi japánnál érzékenyebb a lelki világa, minden szarért kigyullad. Megy amúgy tovább mintha mi sem történt volna.
Gyanítom hogy a gázüzem miatti tákolások rovására írható.
-menetteljesítmény:
nincs értelme tagadni, a szívó subarukból egyik sem egy rakéta. Alul jó nyomatékos, és elforog szépen 6500-ig, de nagyon lapos lehet a teljesítménygörbe. Sehol nincs "megindulás", emiatt érzésre nem megy jól. Plusz a hajtás vesztesége. Azért nem kerülgetnek az úton, de kb. úgy megy mint egy 1.6 sornégyes kortársa.
Amúgy az egész autónak egy "sose adom fel" feelingje van, olyan mint egy tank. Némi törődéssel szerintem az örökkévalóságig életben tarthatóak ezek az öreg Legacyk. Minden masszív rajta/benne. 23 évesen sehol nem rohadt, nem is értettem.
Akkora öklömnyi trapéz szilentek vannak benne mint egy Ducatóban. Ennyi kilométerrel a gyakori földutazás mellett se kopogott soha a futóműve.
A fent említett papír gondok miatt váltam meg tőle, ha át tudtam volna íratni, még ma is meglenne.
Egy Outback lett az utódja, nem bírtam sokáig subaru nélkül. :)
- Szelepfedél tömítések mindkét oldalon. Típushiba. - Kuplungbowden. Szintén típushiba. - Nem romlott el ugyan, de nagyon kemény volt a kuplung, szerkezet csere. - Váltó behangosodott 1-2-ben terhelésváltásra, állítólag típushiba, váltós tudja orvosolni. Ebbe már nem vágtam bele. - Olaj fogyasztás. 1 liter / 2000 km bár 310 ezernél - Féltengelyekre figyelni kell, hogy a gumiharang ne legyen szakadt.
Japán autó mániás barátom.
Én, amit tudtam.
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 1991 |