Autók » Subaru » Impreza (2007)

Impreza 1,5 Comfort Automata

A háziasszony-modell

A Subaru háziasszony-kivitele, háziasszony-szemszögből :-)

Egy minden körülmények között megbízható autót kerestem, így beszéltek rá az új Subarura. 9 hónapja használom, imádnám is, ha nem fogyasztana iszonyat sokat. Egyszerűen benzinfaló szörnyetegnek becézem :-)

Mondják, hogy a boxermotor, meg az automata váltó, meg hogy sok a hegymenet (hát ha egyszer a hegyvidéken lakunk... síkon minek is kellene a 4x4?), meg miegyéb, de az akkor is lidérces, hogy kereken 2x annyit eszik, mint az előző, kicsit nagyobb teljesítményű, szintén automata, szintén benzines autóm ugyanilyen használat mellett.

Ezt leszámítva egyébként tökéletes, maximálisan elégedett vagyok vele. Az 1500 köbcenti ugyan sokak szerint kevés, de nekem szinte kizárólag városi használatban, kisgyerekkel, és amúgy is alapvetően kényelmes - sokak szerint lomha - autózási stílus mellett elég.

Télen mindenhova felment, havas-jeges hegyi utakon totál magabiztosan lehetett vele közlekedni.

A küllemével nekem nincs gondom, bár hallottam, hogy fanatikus subarusok nehezen fogadják el. Nekem kifejezetten tetszik az, hogy egy hipermarket parkolójában is messziről észre lehet venni, annyira egyedi.

A Comfort felszerelésű autó belseje kényelmes, jó fogású a bőrkormány, jók az ülések, nagy ásványvizes palackot is el lehet helyezni az ajtók tartóiban. Legfeljebb annyi az észrevételem, hogy ha már nőknek is szánták, akkor egy kicsit több kütyüt is belerakhattak volna. Pl. megdöbbentett, hogy még csak a felkapcsolt lámpának sincs meg az a kis zöld belső visszajelzője, ami a Trabantomtól kezdve minden autómban megvolt. Valami rejtelmes oknál fogva ilyen csak a turbó Subarukban van...

A "mechanikus automata" klíma, ami teljesen automata, hőfokszabályozós, csak éppen nem digitális kezelésű, mint a legtöbb autóban, nekem nagyon bejött. Minden kezelőszerv jól kézre esik. Az automata váltó kifogástalan.

A csomagtartója eléggé mikroméretű, egy hétvégi nagybevásárlást alig lehet belerámolni, pár szatyornak gyakran az utastérben kell helyet szorítani. Igaz, ez a négykerék-meghajtás miatt van, úgyhogy érthető, csak néha nem praktikus. Nálunk az ülésdöntögetéssel növelhető csomagtér nem játszik, mert hátul gyerekülés van, a gyereket is tenni kell valahova.

Menettulajdonságokról meg hasonlókról, amik az autófanatikusoknak fontosak, nem tudok írni, részint, mert nem vagyok autófanatikus, csak egy autót szükségletként használó háziasszony :-) Másrészről soha nem hajtok gyorsan, a sebességhatárok betartásánál pedig nincs igazán jelentősége az elektromos menetkiegyenlítésnek meg mittudoménminek (bocs, ha pontatlanul írom a szakszavakat, de tényleg kívül esik az érdeklődésemen az ilyesmi, engem egy autó megbízhatóan és kényelmesen juttasson el A-ból B-be, a többi nem számít, még az sem, hogy ezt mennyi idő alatt teszi meg - max. előbb elindulok).

Azt kifejezetten szeretem benne, hogy alig látni belőle, szerintem Budapesten 10 alatt lehet a darabszám, legalábbis látásból szerintem mind ismerjük egymást, akik új Imprezával járunk. Emiatt aligha célpontja az autótolvajoknak, nem kell idegeskedni amiatt, hogy esetleg elkötik.

Amióta vettük, azóta kihozták a diesel modellt is, ma már valószínűleg azt venném, a fogyasztás miatt. Sőt, kihozhatna a Subaru egy kapcsolható 4x4-est is, mert szerintem az állandó 4x4 elég fölösleges ennél a populáris modellnél. Amióta megvan, azóta igazából kb. 5 olyan nap volt télen, amikor volt jelentősége a 4x4-nek, máskülönben a városi dugókban való araszoláshoz semmi szükség nincs rá, csak a fogyasztást növeli az egekig.

Összességében nagyon jó autó, bár ha most állnék választás előtt, nem biztos, hogy ő lenne a befutó. Talán inkább egy kapcsolható összkerekes kisebb terepjáró. Vagy ha szintén Subaru, akkor csakis diesel.

- Az autónyitó távirányító 10-ből 1x nem akar engedelmeskedni, csak sokadszori ösztökélésre nyit vagy zár. Egyebekben minden tökéletes.

Autóváros

Fenntartási költség (4) Évjárat 2008
Előző autója? Következő autója? Talán szintén Subaru, de csakis diesel
Verdikt (6.6/10)

Subaru Impreza 2007 (2007)