Autók » Smart » Fortwo (2004-2006)

Fortwo 700 Passion 61 LE

Gonoszan bájos és bájosan gonosz:Budapesten kötelező!!

A mostani Smartom 2008 júliusában vettem,tehát még viszonylag friss a fenekem alatt.Bár így is sikerült vagy 8ezret beletekernem.Az előző is Smart volt és ugyanígy fourtwo,csak az a teli lámpás első modell volt.Azt imádtam,szerelem volt első látásra,el is neveztem Panninak:)Persze a szerelem lila ködéből azért néha-néha előjött a racionalitás,és észrevettem néhány apró-cseprő hibát.Nem a konkrét autónak,hanem a típusnak azt hiszem.Az első és talán legfontosabb,a váltó,amit mindenki emleget.Gázt adok,hirtelen felpörgeti magát az egekbe(közben kb 10km/h t emelkedik a sebességem),aztán váltás és....szünet....és.....állati nagy bólintás..és....gondolkodunk....és nagy nehezen tovább.Ha becsurogsz 2ben egy útkereszteződésbe,s egy hagyományos autóhoz mérve,mikor látod,kicsit erősebb gázzal továbbmennél,no ez a kis Smartnál már nem egyértelmű:visszavált,mert neki nem kényelmes a te 2-esed,aztán 1-ben meg akkorát ugrik,mint egy gazella,ha puskát meresztesz felé.És persze ilyenkor is jön a "jól bevált" gondolkodás..Ez hirtelen forgalmi megoldásoknál már igen-igen zavaró,ezért is nem mondhatnám túl agilis városi autónak.A motor teljesítménye meg lenne hozzá(az előző 55 lovas volt,a mostani 61 es),de a váltó támogatása nélkül mindez nem sokat ér.A másik komolyabb gond,az a kormány.Először is baromi kemény,másrészt hihetetlen sokat fordul.Egy parkolás néha kínszenvedés tud lenni és amikor rám vár a többi autós,el tudom képzelni,mit gondolhatnak rólam.Azt,amit én is,mikor egy zsigát látok szerencsétlenkedni és a tulaj 2 kézzel rángatja a kormányt....A harmadik,de talán ez már magyarázható is:a futómű.Hát kérem szépen,mindig rettegek,nehogy egyszerűen széthulljon alólam a kis legóautó!De nem-és ez mindenképp jó-nagyon tartja magát a picike.Az új Smartom 2006os,az utolsó példányok egyike a "klasszikusok" közül.Az előzőhöz képest,ami 99es volt,sokkal jobban elosztották a váltó áttételeit,ezért ezzel még gyorsítani,sőt,haladni is lehet.Az első szériához képest még a futóműve is jobb lett,de a fék ugyanolyan borzasztó:harapni harap,megállni megáll,de mindezt szinte teljesen fokozatmentesen teszi!Néha már-már kirepülök a szélvédőn 40ről 0 ra.Mindemellett teljesen kényelmes,meglepően nagy belterű "autó",az enyém ráadásul fullos is,a mostaniban bőr is van.A régiben a műszálas kárpit rendre egy áramelosztónyi feszültséget kapart nekem össze,a garázsba lejövet mindig elő kellett szednem a kulcsot,hogy lesisteregjem magam.A csomagtere egy személynek bőven elegendő,csak az idegesít,hogy a csomagok ide-oda röpülnek,ahogy a műszerfalról is.Erre megoldás a csomagtér roló.Apropó műszerfal:én egy 190cm es ember vagyok,mondhatni elég hosszú karokkal.A gyártótól szívesen megkérdezném,vajon mekkora karhoz mérték a távolságot,én ugyanis egy papírfecniért is a végletekig nyújtom magam,aminek rendszerint az az eredménye,hogy az ablaktörlő kart beindítom,hála a nagyszerű ergonómiának.A régivel gyakorlatilag semmi bajom nem volt,ezzel az újjal pedig bosszantó apróságok ütik fel a fejüket.Pl elszáll az indexem,garanciába megcsinálják.Kiderül,hogy a szabályozó kis modul tönkrement.Aztán a biztonsági öv csatlakozója beragad.Aztán elmegy a jobb hátsó féklámpa,de nem kiégett,hanem a foglalata lötyög és nem tartja jól.

De összességében nagyon szeretem,mert kimondottan városi autó.Direkt e célból vettem,a másik autóm mellé-így is tudom csak ajánlani,csak többediknek.Viszont rengeteget megyek Pesten,és oda eszményi.Átlag 5-5.5L t eszik,szűk utcákon is jól mozog,könnyű vele a fordulás(a kormányt leszámítva) és ami a legfontosabb:ha megyek valahova,már nem rándul görcsbe a gyomrom a parkolóhely miatt.Abban is biztos lehetsz,hogy megfordulnak utánad az utcán,még mindig feltűnő jelenség és fura módon Magyarországon egyfajta státusszimbólum is,úgyhogy menő üzletembereknek sem kell szégyenkeznie benne.De kell egy olyan autó mellé,ami "igazi",amin legalább hétvégén ki tudod magad "tombolni"(nekem is van:))
Egyszóval bátran ajánlom azoknak,akik a munkájuk vagy egyéb dolguk miatt sokat mozognak nagyvárosban és megengedhetik maguknak,hogy többediknek tartsanak egy ilyen megbízható kis legoautót.Legoautó,mert a vázon kívül minden eleme 1 perc alatt kicserélhető,ami jó is meg nem is.Legalább nem kell minden szar miatt lakatoshoz menni.És emellett el tudnak tekinteni a néhány kellemetlenségétől.

És még egy jótanács,ha valaki nem ismeri ezt a kisautót:a turbo miatt,főleg hideg időben,járatni kell egy ideig.Ha pedig pályán megyünk,akkor leállítás előtt is.Én ettől függetlenül minden leállítás előtt hagyom egy kicsit pötyögni alapjáraton.
Azért is fontos ez,mivel sokat hallottam/olvastam arról,hogy a Smartjuk turbocserére szorult,ami nem kétfilléres dolog.Ez szerintem egyrészt az elindulás/leállás előtti járatás elmaradásából,másrészt a kíméletlen használatból,a gáz mértéktelen taposásából adódhat.

- Elszállt az index:garanciában cserélték a Pappasnál;
- Hátsó féklámpa kontakthiba

Smart bontó,Asztalos S u

Smart Bázis,Ecser

Fenntartási költség (10) Évjárat 2006
Előző autója? fourtwo Következő autója? Smart új
Verdikt (7.6/10)

Smart Fortwo 2004 (2004 - 2006)