Autók » Skoda » Superb (2015)

Superb 2.TDI 4x4 DSG L&K

Ketyegő elegancia

VW Multivan kisbuszt cseréltem a Superbre.Már nem volt rá szükség.
Kettő típuson gondolkodtam. VW Passat vagy Skoda Superb. Elsőnek beültem a Passat Highline-ba, utána a Superb L&K-ba. Ezután nem volt kérdés melyiket veszem meg. A tágassága, igényessége meggyőzőbb volt a Skodánál (mi a fene!) Egyedül az ajtócsukás komfortossága "gagyibb"a Skodánál. Férfiasabban kell csukni az ajtókat...Céges autónak Passatot használok azóta, de mindig jó érzés "visszaülni" a Skodába. Milyen fura, ezt 20 éve álmomban sem gondoltam volna.
A 16000 km átlagfogyasztása 6,3 l.
Ez már az SCR katalizátoros ADblue-s dízel. Vásárlás után olvastam jobban utána a rendszer működésének. Ezután kicsit bosszantott, hogy nem a 280 lovas benzinest vettem, mert ha ez a dízel Euro 6-os rendszer bármije elromlik, hát...
Viszont untam a 10 l feletti fogyasztást, emiatt döntöttem a 190 lovas dízel mellett. Menetdinamika, nyomaték teljesen elegendő. A váltó normál módban nehezen kapcsol vissza, padlógáznál viszont akár 3at is. Ekkor jön a "hátbavágós" gyorsulás. Sport fokozatban mindig dinamikus...persze a fogyasztás is, 8 fölé megy.
Eddig hibátlan az autó, de ezt el is vártam tőle. :-)
Egyetlen butaság van az autóban: az opciós hátsó ablaktörlőt szárazon is beindítja az automatika, ha tolatás előtt ablakot mosok elől. Ezt valahogy ki kellene iktatni.
Adblue adalékot kb 8000km után kér 10 litert.
15000 km-nél kértem olajcserét. Semmiképpen nem várom meg a 30000-et.
Későbbiekben majd frissítem az "ítéletet"...
32000 km hibátlan.
Most 3 évesen 65000 km van benne. Az autó hibátlan. A 60e km szerviz, a váltóolajcserével szakszervizben 182e ft volt. Még garanciális, így ezt nem lehetett olcsóbban megúszni.
Szeretem nagyon. Jól megy, jól fogyaszt. 1000 km után sem fáj benne a hátam, nagyon kényelmes.
93000 km-nél is hibátlan. Egyre kevesebbet fogyaszt :)

- Eddig hibátlan. Annyi csak, hogy a hátsóablakmosó fúvóka szeret eldugulni.

BARA Autóház Érd

Fenntartási költség (7) Évjárat 2017