Akciós Warsteiner, knédlivel - Kőbányai világos árban
2009.01.19.
2008.novemberében vettem át az autót, az eltelt bő 2 hónapban több mint 8000 km-t autóztam vele, így lassan egy első ítélet időszerű lett. Előrebocsátom, hogy az autót nem a prémiumszegmens alsó részével hasonlítom össze, így az Audi A6/BMW 5/Mercedes E-klasse csapatból biztosan sokan fintorognak, hogy nézd már: mit akarnak a knédlizabálók? Egy átlagos autókhoz szokott szemlélő így talán több információt kaphat.
Az én "benchmark" autóm egy Toyota Avensis 2,2D4-D 150LE volt, azt használtam több mint egy évig. Szóval a Superb: az autó 170 lóerős közös nyomócsöves dízelmotor, részecskeszűrővel. A motorhoz kapcsolódóan csak jókat tudok mondani, hangja a PD motorokhoz képest szinte nulla. Gyorsítási képessége méretéhez és a lóerőkhöz képest emberes, 120 km/óráig érezni a "lórúgást". Ebben jó partner a DSG váltó, ami tényleg megéri az extrapénzt. A váltás rántások nélkül, gyorsan mennek végbe, olyan mint a nagykönyvben. Direkt módban már 50 km/h körül ötödikbe kapcsol, nagyobb gáznál akár 2-3-at is pillanatok alatt visszavált.
A futómű véleményem szerint éppen a határon van a kényelmes és a rázós között, amit a 225/45 R17-es gumimérettel produkál. Nem nagyon hiszem, hogy érdemes a 18"-os kerekekkel próbálkozni, hacsak nincs vesekövünk. Nagy a tengelytáv, ezért nem a legélvezetesebb cikázni vele, de nem nagyon tolja az orrát a nagyobb kanyarokban sem. Az összes hárombetűs menetbiztonsági cucc benne van az Elegance felszereltségben, de nagyon ritkán avatkozik közbe az elektronika.
Összességében azt mondhatom, hogy a futómű magában is lekezeli a problémákat, jelzi mielőtt csúszni akarna. A fékek lehetnének kicsit harapósabbak, viszont fáradási hajlamot nem tapasztaltam. Többségében autóúton/pályán használom az autót, így az átlagos fogyasztás közelebb van a 6 literhez, mint a 7-hez. Városban ez felmegy úgy 7,5-8 körülire, normális vezetési stílus mellett. A legtöbb, amit eddig sikerült megetetni vele az kb. 11 liter volt, ami 400 km távon 220 km/h körüli tempónál született.
A formát mindenki láthatja, eldöntheti, hogy tetszik vagy nem. A visszajelzések szerint inkább tetszik az embereknek. A szélcsatornában biztos sokat bíbelődtek az autóval, de egy dolgot nem vettek észre: ha esik az eső, akkor a szélvédőről úgy szóródnak le a vízcseppek, hogy pont az oldalsó ablak és a visszapillantó tükör közé fröcsköl, így 100 km után szinte semmit nem látni a tükörben a saras, mocskos víztől. A fényszórók AFS-el eláttott bi-xenon izzókkal nagyon jól működnek, kanyarban mindig az ívet világítják, autópályán pedig hosszan előre terítik az utat.
A belső tér nálam bézs színű, alcantara bőrkápittal nagyon szép, de csak az válassza ezt a színt, akinek van ideje 2 hetente 1-2 órát tisztogatni az ülést, vagy van mondjuk 2-3 havonta 20-30 ezer forintja egy alapos kárpittisztításra. Az ülés kényelmes, hosszú távon a 4 irányban állítható deréktámasz nagyon jó. Hátul elképesztő nagy hely van. Én elöl 186 cm és 100+ kilóval "terpeszkedve" a hátsó ülésen a 190 centis sógor se panaszkodik, hogy nem fér el. Ergonómiai baki a középkonzol, nekem nyomja a térdemet, ez nem tetszik. A csomagtartó kétféle nyitási lehetőség jó, csak körülményes az 5-ik ajtó teljes felnyitása.
A felszereltség mindenkinek a pénztárcájától függ, én szinte full extrával csomó olyan dolgot kaptam, ami nem biztos hogy mind kellene. Ilyen pl. a Park Assist, ami magától beparkolja az autó párhuzamosan a járdával. A teljesség igénye nélkül az autó 10 milliós árában a következő érdekességek férnek bele: bőrkárpit, ABS/ESP/EBD, teljes króm díszítés körben, bi-xenon kanyarvilágítással, 7" multimédia kijelző 400W-os prémium hangrendszerrel (tényleg ütősen szól, de inkább a komolyzenét szereti), mutatós könnyűfém felnikkel, DSG váltóval, parkolószenzorokkal elöl/hátul, 4x ülésfűtés, 9 légzsák, tempomat, fényre sötétedő belső/külső tükrök, szürkületérzékelős fényszóró, igen komoly fedélzeti computer.
Az ár/érték arányban szerintem igen elöl van az autó a rangsorban, persze aki egyszer is használt sokáig egy Lexus-t, annak ez csak egy drabális középkategóriás, nem prémium modell. Nekünk, többiekben szerintem egy teljesen vállalható autó, jó menetkomforttal, kellemes fogyasztással és egy nagy adag német beütéssel.
- még semmi, illetve egy helyzetjelző hátsó izzó (a 8 db-ból)
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 2008 |
Előző autója? | Avensis | Következő autója? | nem tudom |