Autók » Skoda » Superb (2002-2008)

Superb 1.9 PD TDI

Rozsdamentes csatahajó

Belső világítás - 11 év után is minden izzó tokéletesen működik, cserélni még nem kellett, hátsó üléseknél viszont kontakthibás, amikor kedve van világít, amikor rosszabb napja van akkor nem

Lámpák - 2 évente érdemes poliroztatni, gyári tompított izzók (nem xenon) elég gyengék benne - a reflektor viszont tökéletesen szór az éjszakában.
Belső - Középső kartámasz 310 000 km-nél kiakadt azóta nem csukható normálisan vissza, kesztyűtartó felől élesebb zörejek hallhatók - műanyagok öregednek, zörögnek, mivel szerelés közben elpattannak itt-ott, ez sajnos a korral jár - Irányjelző relé rakoncátlankodik 290 000 km óta, középso vészvillogó relé cserélve, probléma továbbra is fennáll (relé 17 000 vagy 27 000 HUF a gyári erre már pontosan nem emlékszem), amennyiben az irányjelző kar elektronikájával van gond ott ez az összeg elérheti a 100 000 HUF feletti lélektani határt is - Kárpit 200 000 km felett viseltes a vezető oldalon, ajtó burkolatai leperegve (műanyag bevonva valamivel ami igen hamar megadja magát s lepereg) vezetőülés oldalt a támasz részénél nagyon viseltes igy 320 000 km felett. Váltókar aljzata enyhén 0.5 cmen szakadt. (manuális)

320 000 km-nél jár jelenleg az óra, műszakilag kiváló állapotban, rozsda sehol, alváz hibátlan (nem garázsban tartott)

Váltó - Érdemes cserélni a váltóolajat 150 000 km-ként, meghálálja. (manuális)

Teljesítmény - 105 Lóeró, amikor már fáradtabb az olaj (korosabb) elvész, de olajcsere után újból bevadul a kicsike (akit ez zavar érdemes kipróbálni különböző adalékokat a naftához)

Fogyasztás - Olajcsere után, adalékanyaggal 6.1 Liter (autopályás tempóval) fáradtabb olajnál, adalék nélkül, szél és lejtmenet függvényében 6.3-6.5 liter között mozog

- Turbó - Gyári garancia alatt adta meg magát még 2004-ben azóta több mint 250 000 km van benne és legkopogom még mindig jól teszi a dolgát - - Kettőstömegű lendkerék - 295 000 km-nél cserélve kb 400,000 Bruttó a gyári ára munkadíjjal együtt - - Lengőkarok, Lengéscsillapítók - Általában 50 000 -70 000 km-enként kell a szenzációs magyar utak miatt cserélni őket, ilyenkor érdemes egy jó 200,000 HUF-ot félretenni - - Hűtő - 315 000 km-nél cserélve mert eláradt, s ereszteni kezdte a nedűt - - - Kényelem - Klíma adagoló 320 000 km-nél már rakoncátlankodik, de lehet, hogy csak elektronikai probléma - Klíma adagoló cseréje kb 50,000 HUF - - - - - -

Márkaszervizekről eddig csak negatív tapasztalat - nagyon nehéz megbízható, jó szerelőt találni. Mindenkire rábízom, hogy ezt legjobb belátása szerint megitálje, nekem sikerült találnom egy nagyon jót.

Márkaszervíz - eddig negatív tapasztalatok országszerte

Fenntartási költség (6) Évjárat 2003
Teljesítmény (7) Km vásárláskor 320000