Autók » Skoda » Superb (2002-2008)

Superb 1.9 PDTDI Limited

Mágia Fekete Álom

Sokáig kerestem és sokáig kerestem erre az autóra. Előző autómnál ( Skoda Octavia ) is már ez tetszett jobban, de akkor még nem volt rá pénzem. Idén már került, így vettem egyet. Szerencsére sikerült egy megfelelő árú, mágia fekete Superb-et vennem. Az előző tulaj ( talán ) vigyázott rá, erről tanúskodik a külső és belső állapota.
Az autó, hogy is mondjam, nagy is, meg nem is. Először nagynak tűnik, utána mikor parkolni akarok vele, még mindig nagy, amikor beül hátra a feleségem a gyerekkel és nem tudom a vezetőülésről megsímogatni a gyermekem lábát, akkor még mindig nagy, de amikor megyek vele akkor nem tűnik olyan nagynak. ( Tegyük hozzá, tekintélyt parancsoló. Lényegesen kevesebben akartak nekem jönni, mint mikor az Octaviával mentem. )
Az autó alapból a 132 lóerős változat, de ha már tuningolva volt, nem szedtem ki belőle. :-) Nem tudom, milyen lehet az alap változat, de így brutális. Félelmetes, hogy milyen gyorsan 150-160-nál van. A végsebességét még nem sikerült kipróbálni, mert bejöttek elém a román kamionosok, de 225-nél még javában gyorsult.
A fogyasztásmérő is elképesztő értékeket mutat. Néha tolom is neki, sokat használom rövid távon, városban és 5.5 átlagfogyasztást jelez a fedélzeti számítógép.
Amivel eddig nem voltam megelégedve, az a kormánykerék. Nekem vékony. Testes autóhoz testesebb kormány járna.

Ami viszont borzasztóan nem tetszett, az a bajai Skoda szervíz. Pedig csak csak a hatvanezres szervízt csináltattam.
A kedves munkafelvevő mindaddig mosolygott, míg nem mondtam, hogy az olajat és a többi alkatrészt is én hozom. Ekkor elkezdett szívózni, hogy a Skoda olaj az isten a többi meg csak vacak, meg nem WV szabvány. Persze, nem mindegy, hogy egy liter olaj az 6.700 vagy 4.500. Vagy éppen beleönt valamit. ( Egyébként már volt velük problémám az Octáviánál. Indexcserénél a kedves kollega bevágódott az autóba, majd a kiszerelt alkatrészt a kocsi tetejére ( gyöngyházmetál) pakolta. Mikor megkérdeztem, hogy ez így jó lesz -e, akkor került elő a fólia, meg az összes többi ami ilyenkor kell. Máskor az elektromos ablakemelőt mondtam, hogy nézzék meg, s otthagytam az autót. Mikor visszamentem és rákérdeztem, hogy megnézték -e, akkor először néztek rám, mint a boci. Emlékeztettem rá a kollegát, hogy ezt külön kértem, hogy nézzék meg, mire jött az isteni szikra, hogy ja, persze, megnézték, cserélni kell. Arra viszont nem tudott válaszolni, hogy mi a baja. Szóval aranyosak. De nem fogom hozzájuk vinni az autóm. )

Visszatérve a kocsira: egy álom. Legalábbis nekem ez volt az álmom. Jobb, mint amilyennek elképzeltem. Aki nem sznob márkamaki és szeretne egy kellemes, alacsony fogyasztású nagyautót, az vegyen egyet magának. Kár, hogy a VW nem engedte jobbra csinálni. De akkor ki venne Passatot ?!

- Eddig még semmi, remélem így is marad.

Ha már lehúztam őket, érdemes megemlíteni a nevüket
Önért - Baja

Fenntartási költség (10) Évjárat 2004
Előző autója? Octavia Következő autója?
Verdikt (8.1/10)

Skoda Superb 2002 (2002)