Maffia - a hibátlan utazóautó
Az autó 3 hónapja boldogítja családunkat, eddig a legnagyobb megelégedésünkre! A korábbi Fabiát kinőve és a jó Skodás tapasztalatokból kiindulva Octavia II-t terveztünk, de egy jó ajánlat miatt SuperB lett belőle.
Becenevét a színe és a sötétített ablak miatt kapta kedves barátainktól (bár nem vagyok hajatlan! :-P)! A kislányaim egyszerűen csak "szuperskoda"-nak hívják!
Feleségem előszőr nagyon tartott tőle - főleg a hossza miatt - de egy tolatóradarral orvosolva a kezdeti parkolási nehézségeket, mostmár Ő is imádja vezetni! Csomagtartója igen méretes, a 4 fős nyaralás cuccai kényelmesen elfértek benne. Igaz nincs olyan praktikus mint egy 5 ajtós de sok mindent elnyel! Kényelmére semmi panasz, kicsit kemény, németes (hiszen VW), de még a többszöri bő 1000 km-es túrák után sem volt fárasztó! Szerintem erre a legalkalmasabb: utazóautónak! A hátsó lábteret külön kiemelném, egyszerűen hatalmas!
Egyenlőre egy kötelező szervízen kívül nem kellett hozzányúlni, csak tankolni! Az viszont meglepően ritkán! A méreteihez, dinamikus viselkedéséhez és nem túl sporolós vezetési stílushoz mérten szerintem a vegyes használatban teljesített 7 liter egész jó! Kis önmérséklettel, és óvatosabb jobb pedál használattal szerintem 6 környékére is ki lehetne hozni, de néha nehéz vele a megengedett sebességet betartani! :-)
A motor nyomatékos, ha a turbó már dolgozik (~1.900-as fordulattól) remekül gyorsul. Kicsit tartottam tőle hogy "csak" 5 sebességes, de alaptalan volt mert még így sem forogja szét magát még nagyobb, "németes" autópálya tempónál sem. Egyedül a túl hosszú 1 fokozatot kell szokni, indulásnál hajlamos a lefulladásra.
Futóműve stabil, de nem ráz, a hosszú tengelytáv és a súly miatt inkább kicsit hajó érzetű, de elég jól autózható és kanyargós úton sem jön zavarba.
Összességében nagyon elégedett vagyok vele, talán csak a beltér komor feketeségével kell megbarátkozni. Ha a következő 2 évet hasonló hibamentességgel teljesíti, jó eséllyel az utódját fogom választani következő autónak, egy kicsit jobb felszereltséggel.
Update1, 2008. 04.: Jelenleg a 10. közös hónapnál járunk és továbbra is nagyon elégedettek vagyunk vele! Ezalatt sikerült közel 35.000 km-t megtenni és teljesen kiismerni.
Az autó "multifunkciós" használatban van és mindet hibátlanul ellátja. Anya, gyerekekkel reggel-este ovijárat, heti rendszerességgel 2-300 km-es "munkaút", sokszor bevásárlóautó, családi tengerparti nyaralás, szükség esetén 5 személlyel+tetőbox-al 2000 km-es sítúra.
Bármikor, megbízhatóan, kényelmesen ha kell elegánsan.
A fogyasztás továbbra is meggyőző: 5,5 litertől (100-110km/h) - 8 literig (160km/h, 5 személy) - igaz ez computer szerinti, ami lehet csal egy kicsit, de még akkor is egész jó szerintem.
Hiba továbbra sem jelentkezett, csak pár apróbb, bosszantó dolgot jegyeznék meg:
-az első ajtók kapaszkodója hámlik (ez típushiba, ill. a Passatoktól örökölt betegség)
-a tompított fényszóró kicsit gyenge
-a könyöklő néha zörög
ennyivel azt hiszem együtt lehet élni
Megvolt a 60 ezres szervíz is, de továbbra is csak a kötelezően cserélendő dolgokra (olaj, szűrők) kellett költeni, ill. egy garnitúra hátsó fékbetét+tárcsa szabályozás volt.
Mivel úgy tűnik beváltotta a hozzá fűzött reményeinket, folyamatban van egy szebb (kicsit nagyobb) nyári kerékgarnitúra beszerzése is. (mert megérdemli!)
Update2, 2008. 06.: Egy éve van nálunk a SuperB és belekerült 40ezredik kilóméter is általunk. Nemrég megkapta a nyári kerékszettet és egy szolíd ültetést (35 mm). Mostmár teljesen elégedett vagyok a kinézetével! A menetkomfort szerencsére nem változott sokat, kicsivel keményebb, de kanyarban az eddigieknél is stabilabb. A gumi valószinűleg jobban fog fogyni mint a 16"-os, de valamit, valamiért. :-))
Probléma továbbra sincs az autóval, hamarosan jön a 75ezres szervíz, de szerintem csak a normál dolgokat kell majd cserélni.
Továbbra is imádom és úgy érzem hogy nagyon jó választás volt!
- Kötelező szervíz: olaj, olajszűrő, gázolajszűrő, légszűrő, pollenszűrő + hátsó fékbetét csere, féktárcsa szabályozás
- 1 db tompított fényszoró izzó
Tipp Autó (Seat) Debrecen
Gyors, pontos, rugalmas, korrekt áron
Fenntartási költség | (9) | Évjárat | 2006 |
Előző autója? | Fabia | Következő autója? | SuperB 2 |