A többiek között észrevétlenül
Sokat gondolkodtam azon, hogy hat évesen bőven százötvenezer kilométeren túli futásteljesítménnyel bele merjek-e vágni, de végül megvettem. Hat év használat után is azt mondhatom, hogy nem bántam meg, bár itthon valóban kevés az olyan használt példány, ami megéri a pénzét, tehát fő az óvatosság.
Bár 180 lóerő nem egetrengetően sok, de ekkora teljesítménnyel is kifejezetten dinamikusan vezethető, nem utolsó sorban az újabb generációkhoz képest kompaktabb méreteknek/kisebb súlynak köszönhetően. A futómű kissé lágy, legalábbis nagyobb sebességnél végzett manőverekhez, azonban higgadt stílusban vezetve éppen megfelelő. Az elől-hátul belső hűtésű fékek szépen teszik a dolgukat, de csodákat itt se várjunk. Az ötsebességes váltó remekül illik a motorhoz, bár ha kevésbé hosszú utakat járna, a váltás is sokkal élvezetesebb lenne.
A külső inkább visszafogott, a sportos kiegészítőket szerintem kifejezetten jól eltalálták, az első lökhárító nagyon karakteressé teszi az RS-t, azonban óvni kell, már a kisebb akadályokon is könnyen fennakadhat. Hiába a szép forma, a gyári 16" felni méretéből adódóan kevés ehhez az autóhoz, 17"-osból viszont semmi nem áll olyan jól neki, mint az eredeti. Belül szintén minden sallangmentes, egyszerű, a kétszínű kárpitozás mutatós és könnyen tisztán tartható. A csomagtér óriási, a hátsó ülések támláját ledöntve a keresztmerevítők olykor zavaróak a pakolásban.
Összességében jól sikerült autó, az új modellel ellentétben ilyet nem látni minden nap, annál teljesítményben gyengébb, de méreteiben is kisebb és - legalábbis szerintem - vagányabbul néz ki. Negatívumként említhető, hogy sok alkatrésze eltér a többi Octavia modellétől, így azok drágábban, vagy csak nehezen beszerezhetőek. Fenntartási költségeit tekintve azonban még így is jó ajánlatnak számít, ha valaki egy sportos de tágas autót szeretne.
- Légtömegmérő, első kerékcsapágyak, kormányösszekötő-rúd.
Nem márkaszerviz, 20 éves ismeretség
Saját magam