Autók » Skoda » Octavia/octavia Tour (1996-2010)

Octavia/octavia Tour 1,6i Elegance

A legjobb 2 személyes

Méretek:
A 2 személyes "családok" ideális autója. Elöl fejedelmi kényelem, a sof?r mindent állíthat, amit csak akar (kormány ki-be-le-fel, ülés el?re-hátra-le-fel+deréktámasz), ez akkor izgalmas, ha a feleséged is vezeti a kocsit, és ? is szeretné megtalálni a neki legkényelmesebb ülés-kormány-tükör pozíciót, ráadásul van köztetek 25 cm magasság-különbség, tuti, hogy szenvedhetsz legalább 10 percet, mire nagyjából visszaállítod magadnak a jól megszokott pozíciókat. De mindezért kárpótol, hogy tényleg magadra szabhatod a vezet?-helyet. A fejtámla viszont 190cm-es sof?rnél csak nehezen állítható az ideális magasság közelébe.

Ha én vezetek, ne akarjon mögém ülni senki, aki magasabb 140cm-nél.

Ami utánozhatatlan: a csomagtartó. Amit vittem vele:
1. 160cm-es fürd?kád
2. 2 fotel + 120X75 cm-es étkez?asztal + dohányzóasztal (asztalok lapra szerelve)
3. 8(!) almásláda
4. minden, amit el tudsz képzelni

Kényelem, "luxus":
A digitális klíma minden igényt kielégít, télen-nyáron simán beállítható a 20 fok körüli bels? h?mérséklet.
A gyári hangszórókhoz beletettem egy 10 lemezes CD-tárat, annak, aki nem akar megsüketülni a tüc-tüc-t?l, elég, és a min?sége is jó.
A könyöktámasz nekem egy kicsit kényelmetlen, túl magas az alap-helyzete, így nem esik kézre a váltó.
A kocsi kidolgozása belül jó, az anyagok természetesen Volkswagenesek, de a gyári üléshuzat gyorsan koszolódik, és kopik, pedig nem munkásruhában szoktam rajta ülni.

Menetteljesítmény, motor, fogyasztás:
Városban és országúton is megállja a helyét, viszonylag jól gyorsul és tartja is a sebességét (akár 180 körül is, bár akkor már szinte sír), csak az igazi nagyvadak tolnak le a pályán, igaz ennek ára van:
városban (Budapest) 9,5-10 liter,
pályán 150-160km/h-s átlagnál 9-9,5 liter,
pályán 130-as átlagnál 7 liter
országút 90-es átlag 5,5-6 liter.
A fedélzeti kompjúter az M1-esen jelezte, hogy elfogyott a benzin, már csak 10km-re elég. Eltelefonáltam a következ? benzinkutat... benzin 0km-re elég. Lassítás, 80-nal cammogás a küls? sávban, fél szemmel a km-órát, fél szemmel a benzikutat jelz? táblát lesve, hiába. A pillanatnyi fogyasztás a kompjútör szerint a következ? 25(!) km-en: 4,8-5,2 liter között volt, elértem a benzinkútig, és hálás voltam a kocsinak.

Ami egy kicsit zavaró, hogy a motorhang nagyon behallatszik az utastérbe magasabb fordulatnál, 130 fölött esély sincs a beszélgetésre.

Az úttartás példás, akár havas-jeges úton is (ez síelések során bizonyosodott be).

Ami egy kicsit kevés: fékhatás. Nem ártana hátul is a tárcsa + gyorsabb reagálás és nagyobb féker?, ami jobban lassít nagyobb sebességr?l is.

Megbízhatóság: a legnagyobb!!! Minden körülmény között számíthatsz rá.

Szervíz: ha nem akarsz sokat költeni, kerüld a márkaszervízeket, bár a speciális Golf-Octavia hibákat általában kénytelen vagy ott szervízeltetni (ablakemel?, index-kapcsoló, vészvillogó kapcsoló hibák).

Öszességében: jó kocsi, jó áron.

- hátsó ablak gyerekzár kapcsolója, index bajuszkapcsoló, gumibakok

Porsche Pest

Fenntartási költség (8) Évjárat 2001
Előző autója? Következő autója? Audi A6
Verdikt (7.4/10)

Skoda Octavia/Octavia Tour 1996 (2003 - 2003)