Autók » Skoda » Octavia (2004)

Octavia 1,4 16V 80 LE Ambiente

Megfizethető kényelem

Valójában egy Skoda Fabia Combi felől érdeklődve mentünk be egy szalonba. A feleségem beszélt rá (amiért a mai napig hálás vagyok Neki), én meg majd meglátjuk címszóval beleegyeztem. Az eladóval való tárgyalás közben az Octaviára terelődött a téma és egy nagyon jó ajánlat után megnéztük a „drágát”. Hát mit ne mondjak, szerelem volt első látásra a feleségemnek és nekem is. Főleg az orra csodálatos! Előtte egy 120-as Skodánk volt, azt hiszem nem kell részleteznem a különbséget… :) . Az a nap a kocsi vásárlásra volt szánva, tehát megnéztünk még jó néhány márkát, de végig az Octavia volt észbe és volt a mérce is. Mit ne mondjak, torony magasan nyert. Eleinte féltem az 1,4 benzines (80 LE) motortól, de egy pár nappal későbbi tesztvezetés után meggyőzött. Erre már jött az apósom is (kb. 110 kg) + eladó (kb. 100 kg) + feleségem és én (kb. 140 kg;) és ennyi súllyal is szépen ment. Volt ott hegyi és autó pályás teszt is. Szóval, nem volt kétség felőle! Megrendeltük, Ambiente felszereltségi szinttel és néhány extrával (8 hangszórós kivitel, gerinctámaszos ülések, tároló rekesz az utas ülés alatt, pótkerék - amúgy, ezeket csak ajánlani tudom!). A kormánya nem volt a legjobb fogású a műanyag miatt, de egy utólagosan rávarrható bőr kormányvédő után…, fantasztikus.

Szóval már megvan egy jó 3 hete a szemünk fénye. Még a mai napig csodálkozom, hogy ennyi extra hogy férhetett bele az árába. Annyi tároló rekesz van benne, hogy képtelenség telepakolni. Az ülés alatti rekeszbe több fér, mint a régi 120 Skodám kesztyűtartójába. Ezért is felesleges extra pénzért a szemüvegtartót megrendelni bele. Mindenhol kellemes tapintású anyagok, és tényleg hatásos a gerinctámasza. Nem egy autóval közlekedtem már, de ebben az egyben nem gémberedek el és fájdul meg a derekam. A gyári hifi nagyon szépen szól, megérte a 8 hangfal. Igazi kényelem belülről. Nagyon praktikus a csomagtartóban lévő szatyor akasztó és a csomagtartó mérete hihetetlen. Sajnos ez miatt tolatáskor nagyon oda kell figyelni. Nagyon elkellene a tolató radar. :( Az anyukám segítségével extraként kialakított oldalsó hálós tároló pedig filléres és nagyon praktikus megoldás volt. Miért nem adnak ilyet extrát hozzá gyárilag…? A légkondi nagyon hatásos, az útfekvése király, kanyarban verhetetlen. A motorja nagyon halk, néha meg is kell állnom ellenőrizni, hogy megvan-e még. Ez az autó kategória bajnok! Szinte a feleségemmel harcolnunk kell, hogy ki mikor vezetheti. :)

Eddig 900 km van benne, csak dicsérni tudom. Jelenleg még bejáratós, de a fogyasztása átlagban max. 6 liter! Mivel most még nem ajánlatos nagyon pörgetni, nagyon figyelni kell a fordulat számlálót, mert könnyen felugrik. Fürge motorja van. A „kis” motor miatt a járulékos költségei viszont nagyon alacsonyak.

Most ennyi, később majd még tudósítok.

Egy kis update:

Túl vagyunk a 45 000 km-en és lassan 4 éven. Egyedül a csomagtartó kezdett beázni, de még gariban cserélték a tömítéseket, azóta semmi hiba. Nemrég beleszereltettem tolatóradart, tempomatot és a kanyarkövető ködlámpa funkció is aktiválva lett. Ezek a dolgok nagyon kellettek már bele. Az átlagfogyasztás 6 liter körül van, nagyon meg vagyok vele elégedve. A motor nem egy világbajnok, de megszokva nagyon vezethető. Főleg városi forgalomban és autópályán használom, teljes megelégedéssel. Azóta bővült a család és gyakran ki van használva a hatalmas csomagtartó. :)
Kedvenc esetem: hétvégi bevásárláskor még egy 9 terítékes mosogatógépet is beletettünk a csomagtartóba, amit utána egyszerűen csak lecsuktam és még a hátsó üléseket se kellett lehajtanom. Na, itt fogott padlót az árút kiadó. :) Amúgy az emberek átlag reakciója, amikor a csomagtartót kinyitom: "Hú, b*zd meg, de hatalmas!" :)
Igazi családi autó, baráti fenntarthatósággal. Remélem még sokáig megmarad nekünk.

- Szerencsére még semmi!

Fenntartási költség (7) Évjárat 2010
Előző autója? Skoda 120 L Következő autója?
Verdikt (9.0/10)

Skoda Octavia 2004 (2005)