Korrekt családi autó
2007. márciusában vettem, kellett a nagy családi autó. Az előzőben (Fábia) mindig elérte a gyerek lába az ülésemet és ez idegesített. Na ebben nem éri el. Tágas, óriási csomagtartóval. A motort kénytelen vagyok megvédeni. Ez az 1.4-es annyit tud, amit én elvártam tőle. Az nem a motor hibája, hogy nem lehet vele száguldozni, hanem a pénztárcámé. Aki meg száguldozni akar úgysem ilyet vesz. Ha még lett volna 1 millám, akkor dieselt vettem volna. Szerencsére az 1.4-es benzinesben is van annyi nyomaték, hogy bárhova el merek vele indulni. Az első 10000 km alatt fogyasztotta az olajat (kb. 3-4 decit kellett utántölteni), aztán ez megszűnt. A legutóbbi 10 ezer alatt nem érzékelhető olajfogyás. Ami nem teszik: gyorsításnál kicsit hangos, de autópályán 150-nél még elviselhető. Sajnos én is meg tudom erősíteni, hogy esős időben gyors nyitásnál a csomagtartóba befolyik a víz. A fogyasztása igazából 120 fölött emelkedik meg egy kicsit. Országúton 80-110 között autózva elég neki 5,8-6,3 liter benzin. Eddig két Skodával pontosan százezer kilométert autóztam hibamentesen. Az Octavia szervízköltsége nekem pontosan annyira jött ki, mint a Fabiaé. A fogyasztásból adódó különbség miatt (ami kb. 0,6 liter/100 km) egy kicsit magasabb a fenntartási költsége, de ez nem számottevő, viszont a hely kárpótolmindenért.
Hosszabbított szervíz intervallummal nekem szinte pontosan 30, 60 és 90 ezerre jött ki az esedékes szervíz. Az elsőt 50.000 Ft-ból megúsztam, a másodiknál 100.000, most pedig kb. 160.000 lesz a szervíz, mert vezérműszíj és vízpumpa csere is lesz, a szett több mint 80 ezer forint. Én egyedül az olajat találom drágának, a szervízben 7500,- Ft/liter, ugyanazt az olajat internetes áruházban 3600 Ft-ért meg lehet venni. Az autó tökéletesen működik a fogyasztása egy picit csökkent még, átlagban kb. 6.9 liter. Még az eredeti Michelin gumikkal fut, bár téli szett is van hozzá. Továbbra is legnagyobb hibája, hogy csapadékos időben a hátsó szélvédőről a csomagtartóba folyik a víz nyitáskor.
- Igazából semmi. Az első 10000 km alatt néha előfordult, hogy autópálya tempóban egy pillanatra kihagyott a motor (egy rövid rántás), de ezt kinőtte.
- Most van benne 90000 km, de még mindig semmi hiba, remélem így lesz ez még 2 évig
Autó Fatér Zalaegerszeg
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 2007 |