Autók » Skoda » Octavia (2004)

Octavia 2.0 PDTDI, dsg, edition 100

hosszútávfutó

A C5 vakvágánynak bizonyult abban a koncepcióban, hogy veszek egy új autót, vigyázok rá, és sokat megyek vele.
Mivel sok éven át, megelőző autóim mind automaták voltak (és nem szeretnék már kézi váltóst, max. játszó autónak) hosszas nézelődés és próbálgatás után a DSG váltó került fókuszba. Még több keresgélés után az árkülönbségek miatt az akkori Audi A/4 helyett, ami kb. ekkora volt, az Octaviát választottam.
Nem bántam meg.
A 2005-ös évben volt 100 éves a Skoda, ezt a felszereltséget csak akkor árulták, kedvezménnyel.
Számomra fontosabb extra felszereltségek: DSG, szürke bőr (ezt nem szerettem volna, szép de nem praktikus, csak hát az ár jó volt és ez benne volt), parkoló radar elől-hátul, esőszenzoros ablaktörlő.
A kettős tömegű lendkerék 190eKm körül volt cserélve, érdekes, hogy azóta nem kellett.
A generátor is kb. ekkor volt felújítva.

A PDTDI motorról: Sokan fenntarthatóság szempontjából elátkozzák, de nekem egyetlen befecskendező csúcsot sem kellett cserélnem (még). Elméletem, hogy nagyon nem mindegy hol tankolunk. Én egy céges kártya okán, mindig az OMV ill. Agip kutak közül választok, pláne a fix útvonal miatt majdnem mindig ugyan azon a 2-3 kúton. Szerintem sok múlik ezen.
Az olajfogyasztás új korától 1 liter/10ekm (kivéve, amikor a turbó elkezdte enni az olajat. Ma is az újkori olajfogyasztás áll fenn, ez szerintem nem rossz...
Tudni kell azonban, hogy a km 80%-a sztrádán, normál autópálya tempóból áll össze, ezt minden autó jobban szereti.
Egy cserbenhagyásos meghibásodásom volt, elég ijesztő, a vezérműszíj feszítő görgő csavarja eltört (anyaghiba 320eKm-nél?) de viszonylag olcsón megúsztam. A motor megbontása után az amúgy kissé kopott himbákat cseréltük, a motor kopásnyomokat nem mutatott.

Az új korában Skoda szervizben berakott tuningbox érintkezéshibával tönkre ment. Amúgy utólag rájöttem, jelentős többletfogyasztást okozott a megnövekedett erőért, de a turbó javítás kicsit dobott az autó erején (utólag jelezték, kicsit módosítottak rajt, de nem tudom pontosan mit, gondolom a turbónyomást emelték meg egy kicsit). Most így nem hiányzik semmi a gondtalan autózáshoz, szerintem a 140+lóerő azért elegendő. Ha jobban akarok gyorsulni, motorra ülök...

Tervem, hogy komolyabb meghibásodásig hajtom, amikor már nem érné meg a javítás, addig folytatom a tartós tesztet, így majd visszatérek :-) Ezt 2014.11 hóban írtam ,amikor is az autó 9 éves, és 433ekm van benne. A beltér, és állapot ha nem is szalon, de nagyon normális állapotban van, nem szégyenkezhetek vele sehol, volt autókereskedő is az autómban utasként, nem hitte el elsőre az akkori 380ekm-t....

- generátor felújítás - turbó felújítás (olajfogyasztás megnövekedése miatt) - kettős tömegű lendkerék - egy vezérműszíj feszítő görgő csavar eltörött (ez volt az egyetlen útszélen mararásom)

Wolf autó

Fenntartási költség (8) Évjárat 2005
Előző autója? C5 Következő autója?
Verdikt (8.2/10)

Skoda Octavia 2004 (2005)