Autók » Skoda » Octavia (2004)

Octavia 1.4 16V Ambiente

Elegáns családi autó

Az el?dje egy Fabia Combi volt. Azzal is nagyon meg voltam elégedve. Nem vagyok Skoda mániás, abszolút nem gondoltam, hogy a következ? autó is Skoda lesz. Aztán amikor útnak indultam autóvásárlás okán és megnéztem majdhogynem az összes autómárkát a kategórián belül, akkor csak húzogattam a számat. Valahogy nem esett volna jól eltávolodni azoktól az apró kis nüanszoktól, amelyek miatt mindig az jött ki, hogy a Skoda ebben is jobb volt, meg abban is. Nem voltak rajta olyan illesztési hibák, mint amelyek más márkák esetében majd kiszúrták a szememet, sorjás m?anyagok, hogy mást ne említsek, vagy égtelenül büdös, már-már hányingert kelt? plasztik szag (Megane). És még ekkor mindig csak a Fabiaról beszéltem.

Így kanyarodtam vissza a Skoda irányába és szerelmesedtem bele az új Octaviába. Minden nüansz a helyén volt, s?t! Ennyit bevezet?nek, jöjjenek a tapasztalatok:

A bels? tér dizájnja, szépsége magával ragadó, nekem nagyon bejön. Ugyanez mondható el a külsejér?l is. Gyönyör?, nekem legalábbis. A kivitelezés és a felhasznált anyagok min?ségével semmi gond. Nincsennek illesztési hibák, minden precíz rajta. A motorháztet? kitámasztórúdja lehetne teleszkópos, vagy valami komolyabb. Tessenek vele vigyázni, mert ügyetlenkedés esetén szerintem símán végigszánkáztatható a küls? festésen maradandó élményt okozva! A m?szerfalvilágítás fényer?szabályozóját, valamint a fényszórómagasság állításért felel?s kezel?elemet menet közben lehetetlenség állítani, ugyanis olyan rossz helyen vannak, hogy a kormánykerékt?l nem lehet ?ket látni. A Jumbo box könyöktámasszal nagyon hasznos, szerintem megéri beleinvesztálni. A CD-re se sajnálják a pénzt, az alapfeltszereltség részét képez? szalagos magnó nevetséges. Nekem nincs gondom a tolatással sem annak ellenére, hogy tényleg nem lehet bel?le hátra kilátni. Vezetni kell tudni, azt meg meg lehet tanulni.

Míg a Fabiaból annakidején mindenáron kombi kellett, ebb?l b?ven elegend? az ötajtós változat. Minden elfér benne, még olyan dolgok is, amelyek a Fabia kombiba már nem fértek bele ülésdöntögetés nélkül. A szatyortartó szenzációs és talán a leghasznosabb dolog a csomagtartóban az 560 literes térfogat mellett! Az utastér tágas, a hátul ül?knek sem kell szoronganiuk (fej- és lábtér van elég). A bels?tér csendes, nincsennek zörgések, stb. - eddig még! 100 fölött van némi menetszél a tükrök irányából. A váltója a Fabiához képest sz..r, de nem vészes. Néha nehezen veszi az egyest és a hátramenetet, emellé némi zörgés is párosul. A fék szerintem nagyon jó! A csomagtartó nehezen csukódik, de meg lehet szokni.

A motorizáltságról néhány szót. Én azért vettem ezzel a motorral (és ez valószín?leg másokra is igaz), mert erre futotta. Ett?l tartottam is kicsit, de mára már abszolút nem bánom. Megcáfolta magát, ill. a deszkriptív jelleg? m?szaki adatait. Nincs ezzel szerintem semmi baj. Tisztelt Tesztel? Urak! Sokszor mosolygok Magukon, amikor olyankor alkotnak véleményt kisebb teljesítmény? motorokkal megáldott autók motorizáltságáról (miközben persze nyavajognak), miután éppen egy 250 lóer? körüli nem éppen átlagos autóból ülnek át :) Már bocs, de az ilyen és ehhez hasonló vélemények er?sen szubjektívek és gyakorlatilag semmire sem jók. Aki tud vezetni, az tud el?zni/menni/gyorsulni egy 1.4/75 LE Octaviával is szvsz. Az 1.6-os MPI motorral volt alkalmam kipróbálni vásárlás el?tt, de szerintem nem érzékelhet? a teljesítménykülönbség, már ha van egyáltalán. Ajánlom az 1.4-es motor fordulatszám/nyomaték adatait összehasonlítani pl. egy Renault 100LE motor adataival (a némteknél LE-re adóznak). Mindemellett szerintem azt is érdemes tudni, hogy az 1.4-es motor újabb konstrukció, míg az 1.6 MPI régi. Pályán 170-re símán felment, tapasztalatom szerint 100 fölött talán jobban gyorsul, mint alatta. A klíma be-, ill. kikapcsolt állapotát (én) nem érzékelem a teljesítmény vonatkozásában. Az autó nagy sebességnél is rendkívül stabil úttartásról tett tanúbizonyságot.

Ajánlom az Octaviát mindenkinek, aki egy nagyon szép és elegáns, ár/érték kategóriában is megfelel?, jól felszerelt, totalcar-os szóhasználattal élve "proli" családi autót szeretne a magáénak tudni.

- - Már újonan észrevettem, hogy reggel, hidegindítás után kb. 30 mp múlva a motor elkezdett egyenetlenül járni, a kipufogó meg durrogni. Szorványos gyújtáskimaradás minden hengernél. Ezt kb. fél percig csinálta, majd elmúlt, hibalámpa jelzett. A szervízben a gyertyáknál felcseréltek valami szenzorokat, azóta tünetmentes. Szervíz nem árulta el a probléma okát, valószín?leg ?k is csak "okosabb" helyr?l kapott instrukciókat hajtottak végre.
- - A jobboldali hangszóró az els? ajtóban kissé rezonál ha szól. Lehet nem foglalkozom vele, nehogy rosszabb legyen, mint most, ha a szervízesek hozzányúlnak. :)

IKESZ Szeged

Fenntartási költség (10) Évjárat 2005
Előző autója? Fabia Combi Comfort 1.4MPI Következő autója? Octavia II 1.9 PD TDI
Verdikt (8.3/10)

Skoda Octavia 2004 (2005)