Nyugodt erő
A kocsit ma is használjuk. Nagyon jó benyomást tett rám, különösen azzal, hogy rendkívül jó a korrózióvédelme. Korróziót egyedül a hátsó, 5. ajtón tapasztalok, de rendszeres olajozással, az is külső szemlélő számára észrevehetetlen mértéken tartható.
A motor nagyon nyomatékos, kellemes vezetni. Mivel elég régi, 8 szelepes konstrukció, a csúcsteljesítménye nem túl nagy. Mindezek ellenére megfelelő vehemenciával mozgatja a majd egy tonnás kasztnit. Legnagyobb hátránya, hogy 3 helyen csapágyozott, így 2500-as fordulat környékén egy minimális mértékű rezonancia jelentkezik. Ez új korában nem volt, ez szerintem és a szerelőm szerint, a még erdeti kipufogó rendszer lassú elhasználódásásnak következménye. Majd egyszer kilyukad, és ki lehet cserélni.
A kocsi kényelme példaértékű. Inkább puha a rúgózása, mint kemény. Egyetlen hátránya, hoyg elég alacsony, így vigyázni kell, nehogy leérjen a feneke itt-ott. Amúgy 140-es tempót biztonságosan lehet vele tartani hosszú távon.
Több más kocsit vezetek munkám révén. Kb a VW Golf 3-ashoz tudnám hasonlítani. Opelesek biztosan utálnák, de a VW-sek otthon éreznék magukat benne. Ellentétben mondjuk a Suzukival, minden darabjának tömege van. Ez egy robosztus, komoly autó. Nehezek az ajtók, masszívak az ülések.
Hátrányaként talán az mondható el, hogy komoly tömege miatt, sportosan vezetve a fogyasztása 7-7,5 liter körül alakul.
Megbízhatóságával meg vagyok elégedve, néhány kopó alkatrészt kellett cserélni, de mindig jelezte előre a dolgot, sohasem okozott meglepetést. És ami a legfontosabb a gyári alkatrészek kifejezetten jutányos áron vannak más tipusokhoz képest.
Ja, meg ami kicsit bajos, hogy szervó nélkül, eléggé kapaszkodni kell parkoláskor a kormányba, aztán mozgó autónál már kellmes.
- hűtő, itthon 14eft, Komárnóban 7eft,
- valami izé a jobb első futóműben, volt vagy 3eft,