Autók » Skoda » Fabia (2007-2014)

Fabia 1.4 16V Sport

Majdnem megbízható kisautó

2007 Júliusában próbáltam ki az autót és bár a terv nem ez volt, a próba után mégis emellett döntöttem. Az alap Fapad nekem nem tetszett. (kopogós műszerfal, kesztyűtartó helyett lyukak, stb.) A második szint (ambiente) már tűrhető, de annak a kárpitjai nem tetszettek.. A harmadik, a Sport tetszett, bár így már elég drága a kocsi. Viszont automata a klíma, sportülések vannak benne, bőr sportkormány, stb. Sajnos megrendeltem a 16-os kerekeket, és bár ezzel a legszebb az autó, rossz úton nagyokat döccen.
Az 1.4-es motor nem egy erőgép, klímával halott, és nyáron átlagban 7.5 liter az átlagfogyasztása. Kihúzatva tök olyan a hangja mint a régi 120-as skodáknak..Nekem bejön.
A csomagtartó elég lenne, ha nem lenne kicsi a gyerek, így viszont befér a babakocsi, aztán ennyi.
A klíma nagy melegben nem valami meggyőző. Szerviz szerint semmi baja, de egy klímás ismerősöm szerint VW. nyűg, kevés benne a gáz.
A váltó elég jó, a futómű feszes, rázós. (nem tudom kisebb kerékkel milyen lehet..) A fékekkel viszont nem vagyok megelégedve. Nagyobb sebeségről fékezve nagyon kell taposni a pedált, megállni meg nem nagyon akar. Ráadásul ha 3-4 napig nem használom az autót, (az udvaron áll) akkor olyan rozsdás a féktárcsa, hogy az első pár fékezésig borzasztó hangja van, és a kormányon érezni a surlódást. (szerviz szerint tipushiba..)
Új korában párszor eljátszotta, hogy a bal első ajtó belülről nem volt nyitható. Az összes többi igen, de a sofőré nem. Ilyenkor vagy elegánsan kiengedett az asszony, vagy egy óvatos körülnézés után leengedtem az ablakot és kívülről kiengedtem magam. A szervízben megnézték, de a számítógép nem mutatott hibát, és akkor éppen működött. Azóta ez a probléma magától megszűnt.
Tavaly ősszel egy ónos eső után hátramenetbe kapcsoltam, (ilyenkor a szellőzés automatikusan belső levegőkeringetésre kapcsol) és a jobb oldalon az alsó szellőzőből beömlött kb. 2 liter víz. Vicces volt, mert a mínuszban nem nagyon tudtam kiszárítani. A szervízben locsolták egy órán keresztül, de semmi beázás. Valószínűleg befagyott a vízelvezető..
A műszerfal kicsit zörög valahol, és azt vettem észre, hogy ahogy öregszik az autó, elkezdett mindenhol nyöszörögni.
Most voltam vele a 15.000 km.-es szervizben, olaj, olajszűrő csere, átvizsgálás, más nem volt.
Szóval az autónak vannak apró hibái, ezek inkább csak bosszantóak és lehet hogy csak nekem túl nagyok az elvárásaim. A megbízhatóságával igazából nincs gond, mondhatni hogy szeretem..

- Központi zár(önjavulós:))

Wolf Autó Székesfehérvár
Korrekt szerviz, pontosak, viszonylag gyorsak. Ha problémám volt, soha nem magyarázkodtak, mindig egyből megnézték. Nem szokták fényezni a márkát, ha valami kaka az autón, akkor azt meg is mondták hogy ez bizony kaka.

Fenntartási költség (8) Évjárat 2007
Előző autója? Következő autója? Superb