Skoda Fábcsi 1,4 pdtd
Eddig mint olvasó, nagyon sokat segített nekem a rovat az autó vásárlásban, most, ha valakinek segít leírom eddigi tapasztalatimat!
Novemberben vettem meg a Fábcsit (családi becenév), mert addig motorral jártam melózni! A családban van még egy Skoda, amit mint "elöző" autó írtam be, mert amióta megvan, én nem is igen használom, csak a Feleségem!
Tehát amikor abban gondolkoztam, hogy kellene egy kicsi olcsón fenntartható autó a télre sok alternatíva után döntöttem a Fabia mellet! Nem az volt a gondom, hogy nem tetszett volna, de először kb. 6-700000 forint körül kerestem autót!
Amikor megtaláltam, egy igénytelen gazda autójaként volt egy autókereskedésben 1100000 forintért! Elsőre nem akartam elhinni, hogy 89000 km van benne! (Utólag megtaláltam az autóban minden számlát szerelésről szervizekről, ami bizonyította az óraállást-még a vételi számla is ott volt) Megállapodtunk 1050000-ér elhoztam!Egyszerre a szerelőmhöz vittem ahol tisztán lehetett látni, hogy ez az autó a 8 év alatt csak tankolva volt, na jó akksit cseréltek benne!Első futómű szilentek, első ablakmosó fúvókák ,ablaktörlő lapátok, kormány (a nap teljesen megette a felső részét), első fékbetétek ( nem a kopás végett, hanem mert annyira öreg betétek voltak benne, hogy a tartó fülek elöregedtek és csattogtak a féknyergen),első fékcsövek lettek benne kicserélve ahhoz hogy be tudjam fogni!
Aztán jött a fekete leves, amit hálával köszönök a szemét kereskedőnek a nagy szerviz! Ha nem lett volna matrica hivatalosnak tűnő szerviztől, hogy 87000- nél minden cserélve lett nem is lettem volna bosszús, de csak a matrica volt rajta! Amikor kivettük a levegőszűrőt és a pollen szűrőt... nem vagyok benne biztos, hogy nem gyári volt!!! Az a plusz 70000 nagyon fájt, de hát költse orvosságra a kereskedő!
91000-nél vezérlés csere és már lett is egy új autóm! Azt tudni kell rólam, hogy, ha valami nem oda illő hangot ad ki az autóm, már megyek is a szerelőmhöz. Legutóbb azért kerestem fel, mert mint utólag kiderült, még ő sem látott ilyet, a hátsó ajtók kárpitja felszívja magába a vizet úgy 15-20 cm magasságig! Minden alkalommal, ha eső volt, nem ázott be csak a kárpit lett alul vizes! Eddig nem tudtam megtapasztalni segített-e neki a sok szilikon, mert azóta nálunk a hó esik, de remélem! Jut eszembe szilikon! A jobb hátsó ajtó zárja kb. egy hónapig szívatott minket, mert központi záras és van benne a gyerek záron kívül még valami biztonsági zár ami arra jó, hogy kívülről nem lehet kinyitni, csak belülről és hiába nyitottam ki a központival őt csak belülről lehetett nyitni!
Tehát erre a zárra első körben fél doboz wd-40-et fújtam majd fél doboz szilikont és láss csodát nem kellett kiszerelni a zárat, a pöcök ami eddig nem mozgott megkapta a kenést és életre kelt!
Eddig minden oké remélem ezután is!
Ha valaki elolvasta, lehet azt gondolja, hát ez nem normális, mennyit ráköltött pluszba, mennyi probléma előjött.....
Azért írtam meg, mert szerintem egy 8 éves autónak aminek nincs gazdája és ennyi probléma jön ez idő alatt az ha karba van tartva kiszolgál téged éveken át!
A teljesítmény?! Ezt orvosoltam egy kis chip-tuningal, Alap 70 LE-ből csináltunk 90-95 LE-t Minden nap szaggatok vele 130 km-t és alapból előzésnél kell neki az erőtöbblet és a fogyasztása is szerintem szenzációs 4,8 L/100 KM még hidegben is!
Remélem ha valaki elolvassa annak tudtam segíteni, válassza-e vagy ne ezt a típust!
- Lekopogom eddig semmi ezalatt a 3 hónap alatt!
Derdák László, Pinnye
Fenntartási költség | (9) | Évjárat | 2004 |