Autók » Skoda » Fabia (1999-2007)

Fabia 12 12v

jakab, az igénytelen kecske

Ésszerű kompromisszumnak tartom a fabiát. Nem versenyautó, nem terepjáró, nem luxuslimuzin, nulla presztizsérték (tessék csak piroslámpánál a tükörből figyelni a többieket, riadtan váltanak sávot, mert biztos majd lefulladok, vagy valami...). Viszont 4 év és 106000 km után kötelezőn felül 5000 forint szervízköltség (ez még belefér kategória, nem?), 6-6,5 l fogyasztás. Napi ingázás kb 50 km oda-vissza, több hosszú kirándulás (pl.: Érd-Párizs oda-vissza - na persze meg kellett állni félúton aludni, viszont állandó 140-150 km/h utazó reggel 3-tól estig, míg bírtam, 700 km hatótáv átlag 42 l tankolással). Fura egy ilyen kicsi autóból kiszállni a nap végén, egy nyújtózkodás - és ennyi, nem fáj hát, nyak, semmi... Pedig 181 cm és 95 kg vagyok... Igaz, mögöttem max egy gyerekülés fér el...
Csomagtér: ez nem kombi. Kettőnk összes cucca belement 2 hétre is. Költözéskor szinte mindent elnyelt - hátsó ülés ki, aki szeret tetriszezni, döbenetes mennyiséget bele tud pakolni. Persze az amcsi típusú utazókoffereket felejtse el, aki Fabiát vesz (és persze bele is akarja tenni).
Szervíz: olajcsere, szűrők, stb 15000-ként, egyszer felgyulladt egy visszajelző lámpa- valami hőérzékelő gomba, vagy mi megadta magát - kemény 5000 volt a csere. Fékbetét csere 90000 km után - pedig már 60000-nél kérdeztem a munkafelvevőt, hogy kell-e. Válasz: megnézzük, bemérjük, megbeszéljük. 15 perc múlva: ha akarod, szívesen kicseréljük, de még vagy 15000-et elmehetsz vele... talán ezt nevezik korrektnek, nem? (igaz, munkaidőm miatt a csúcsforgalom előtt beérek melózni, utána meg haza, van, hogy egyszer sem kell megállnom 25 km alatt, amiből 15 km autópálya)
Összegzés: jól összerakott, de minimális élvezetet nyújtó vas. Viszonylag olcsó (feltéve. ha nem rakatok bele semmi extrát), és ami meglepő: 4 év, 106000 km, 1100000 beszámítási ár...

- 1 db jeladó gomba (?) - valami hőfokot mér, 5000 HUFvolt a csere munkadíjjal együtt...

Duna Autóház, Érd

Fenntartási költség (9) Évjárat 2004
Előző autója? BOGÁR ´67 Következő autója? VW Jetta
Verdikt (7.3/10)

Skoda Fabia 1999 (1999 - 2007)