Szkodá
Járt nálunk egyszer egy félig rokon fia Kanadából és kérdezgettük, hogy milyen keleti autók vannak ottan, azt sorolta Láda az van Werbörg az nincs Szkódá az lehet hogy van ….. No innen a név.
15 éves együttlét után elhunyt a szeretett Varjúnk kellett egy autó. Anyagi helyzetünk a bányászbéka segge alatt 8Km mélyen leledzett ez a tény előrevetítette hogy nem lesz száguldásporseszerelem! :) Egyszer csak jön haza az asszony és mondja, hogy a Teri (feleség kolléganője) fia árulja a Skodát aki mellesleg autószerelő és a Teri kérdezte tőle hogy esetleg nem e ugyi. A Teri fia is autószerelőtől vette az autót és a Teri szerint trutti a gép sőt a Teri húga az Évi (szintén kolléga nő) is mondta hogy az az autó az aztán biztos hogy egy jó autó! Hát kell ennél több infó kérem? :) Délután már mentünk is nézni, este már vele haza! Mit köll lacafacázni hisz tuggyuk hogy jó az autó! Friss ropógós műszaki rajta! Mi kell még a magyarnak!? Mélybordó :) (én nem is értem hogy anno a keleti blokkban hogy a túróba tudták kikeverni ezeket a borzalmas színeket!?) Skoda 120L! Nohát!
Tulajdonképpen nem volt rossz vétel tényleg kívül belül rendben volt az autó. Tán még kényelmesnek is mondható. Igaz csak másfél évig volt meg, de egyszer sem hagyott cserben. A Skodás betegségek a felforró víz, párás időben nem indulás, stb. ezt az autót elkerülték. Voltak vele bajok, de igazándiból nem komolyak. Ha kellett valami alkatrész becsületes ember lévén volt hogy a kasszánál megkérdeztem a hölgyet, hogy trutti hogy jól számolt e, annyira olcsó volt hozzá minden! Kisebb bajokat magam hárítottam az egyszerű motorhoz könnyen hozzálehetett férni.
Nem evett sokat igaz nem is ment, egy előzést bizony hosszú agymunka előzött meg a computer rendszerint az inkább maradj mögötte a valagadon infót dobta ki. :)) Hamar elkönyveltem, hogy ez ilyen oszt jónapot és csendesen békésen nyugodtan róttuk az utakat. 90-100 nál kellemesen mormogott hátul az „erőmű” bent a fülkében egész jó autós hangja volt. :)) Ha elutazás volt (négyen) a cuccolás (főleg a Waresz után) okozott némi fejtörést, kívülről nem is gondolná az ember hogy mennyire kicsi a csomagtartó. A szellőző-fűtő rendszere az borzalmas volt, szellőzés gyakorlatilag nem volt, télen meg a felfűtési idő alatt meglehetett járni a fél országot. A tologatós-húzogatós szabályzókarok akadtak szorultak többször nekifutottam hogy megjavítom, de képtelen voltam rá annyira agyament volt az egész szerkezet. Viszont volt egy nagyon furcsa dolog kérem amiért kapott egy nagy piros pontot, máig sem értem hogy lehetett! Nem ázott be! :)
Úgyhogy aztán végül is összeszoktunk, míg el nem jött az év vége mert hogy elhaladtunk az asszonykával egy alföldi kisvárosba hogy elbúcsúztassuk az óévet. Jan 2 haza, idő pocsék vízszintesen esik a hó szél ezerrel. No kérem a legenda igaz meg az is igaz, hogy előre a „csomitartóba” vágatni kell egy 10mm-es acéllemezt. Gyorsítottam kifele a városkából a főútra és már már elértük az utazósebességet mikor is a 120L önállósította magát az úton és vidámparki élményekkel örvendeztetett meg bennünket. Nem vagyok egy beszari gyerek a hullámvasútra is felmerek ülni, de a 120L halál közeli élményekkel gazdagította az új évi hangulatot! :( Az erős szélben 80 fölötti tempó felért egy öngyilkossággal, feleségem azzal fenyegetőzött, hogy kiszáll ha nem hagyok fel a száguldozással. Az még nem is lett volna akkora nagy tragédia, de arra gondoltam hogy azért lehet még egy pár szép évem, úgyhogy leszóltam (jobban mondva hátraszóltam) a gépházba, kiadtam az utasítást 65 max 70! Aki nem érzett ilyet az nem tudja, én viszont akkor rögtön megvilágosodtam és az ablakra kiragasztandó cetli szövegezésén törtem a fejem!
No aztán osztottunk szoroztunk gondolkodtunk és beraktam a Skodát a parkolóban egy pöpec helyre és kiraktam a cetlit. Még azon a héten jött egy muki elvitte annyiért amennyiért a következőt átírták.
- Kuplung munkahenger
- Olajszivattyú