Autók » Skoda » 105, 120, 130 (1976-1991)

105, 120, 130 120L

Olcsó, megbízható, de törődni kell vele

Szóval az elején leszögezném,hogy Nem,ismétlem,NEM forralja a Skoda a vizet,csak ha a tulaj megérdemli.A családban mindíg volt Skoda.Először 100s.Abban nőttem fel,a hátsóülésen.Aztán vadiúj 120L,a fater vette asszem 88 körül.15 év alatt mindent csinált nálunk,alaposan kiszolgált minket,minden elismerésem.Aztán lett jogsim.2 darab 120L-em volt,mindkettőt imádtam.Sokat foglalkoztam velük,mert szeretek szerelgetni,mókolni a garázsban,ha kell,ha nem.Az első,amit meg kell tenni,ha veszünk egyet.Hűtőrendszer tisztítás,termosztát csere,vízpumpa csere,gyújtás ellenőrzés,HF tömítés csere,és irány horány,amíg benzin van benne,az nem fog megállni,azt garantálom.Görögország oda-vissza 3fő,cuccok,tetőcsomi.Csak tankolni álltunk meg.Mit mondjak még?Egy komolyabb szervíz lelkiismeretes tulajjal 40 ezer forint,a fél autót kicseréled,évekig letudva az olajon kívül mindent.Mondjuk a gyújtást elektronikusra cseréled,és elis felejtheted a gyújtásállítást egy életre.Ha valami baja lessz,jelzi előre,csak hallgasd meg.Csak akkor hagy cserben,ha hónapok óta dadog,kopog,és nem teszel semmit.Kíméletes használattal,gondos szervízeléssel messzebb megy,mint egy mai felsőkategóriás autó,ez biztos.Csak azt a minimális szeretetet kell megadni neki,mint minden más autónak,és ennek nincsenek gyermekbetegségei,meg kompúterhiba 800.000-ért,stb.Egy 120 vásárlása,nagyszervíze egy Opel Astra 150.000KM-se szervízének ára.Egyes alkatrészek ára VICC!Fékbetét 1500FT,tárcsa asszem 4.000FT,stb.Ha megsdod neki,amit kíván(nem sok)MINDÍG menni fog.Télen-nyáron megy.Nem egy S merci,de nem is fapad.Kultúrált,és nem kopog belül a műanyag.7-8 literrel eljársz.Évente olajat cserélsz.20000-ért veszel rá négy új gumit.S mikor más az autója Kötelező sezrvízének számláját köhögi,te csak nevetsz.Megmagyarázod neki,hogy a Szakszervíz olyan alkatrészt számolt fel neki,amit ki sem cseréltek.Vagy nem volt semmi baja.Generál?Astra:300.000FT+munkadíj szakszervízben.Skoda:60.000FT,2 nap.Otthon,minőségi alkatrészekből,utána újabb 10 évig semmi.20 perc alatt kikapod a motort,ha baj van.Kössél már le egy pdtditturbonitrocdi szart otthon!Az isten nem rakja össze többet.Vagyis de...1.2 millerért modjuk,és kapsz egy kávét is hozzá,közben ajánják az új modellt,mert a tiéd,ha két éves,50%-ot avult,meg nem menő,meg lejárt e hiteled,a jó fogyasztó meg fizet folyamatosan,úgyhogy vegyél újat.Vagy....vegyél eg ykomolyabb bicikli árából egy olayan autót,ami:Nem lopják el,olcsó,nem is olyan ronda,megy is elég gyorsan,ha kell(130-140KM/H)keveset fogyaszt,lehet szeretni,és klubbozni is vele.Az új autódon havonta buksz ennyit.Kell ez neked?Muszály villogni?Új tejfölösdoboznak minősülő műanyag ipari hulladékkal járni?Majd megunod az ablakon szórni a lóvét,és valami értékállóbb dologra költeni,így sokkal több jut másra,és ez is elvisz oda,ahova a ferrari,olcsóbban mint egy merci.Szerintem egyszer divat leswsz elhasználni az autókat,10-20 évig is,és nem mindíg másokat majmolni.Ez a véleményem a mai autókról.A Skoda a király!

- Az előző tulaj miatt nem vártam meg,míg elromlik valami,ígyszép lassan a gyanús elemeket likvidáltam,s gyári újra cseréltem.

Magamhoz a garázsba.

Fenntartási költség (10) Évjárat 1984