KGST csoda
Életem első autója, még egyetemista koromban kezdtem vezetni. 16 éves volt, amikor megvettük, és minden működött benne! 5 évig nyúztuk hárman fiatalok a székesfőváros utcáin, az egész család megtanult rajta vezetni.
Amit élveztünk: igénytelen, fenntartása olcsó, eleinte nem is zabált annyit, nem kellett vigyázni rá, amikor a zár nem működött, akkor is ott lehetett hagyni tárva-nyitva, senki nem akarta ellopni. Éjszaka téli mínuszokban ezerszer jobb volt vele hazamenni, mint az éjszakai buszra várva odafagyni a buszmegállóba. Eleinte még a fűtés is működött. Sokat használtuk, és mindig elvitt A-ból B-be (még ma is elvisz, ha muszáj). Na meg a retró fíling! És még valami: SOHA nem hagyott cserben! Korához képest ez az autó maga volt a megbízhatóság. Ha valami baja volt, egyszerűen nem indult el, de ha egyszer elindultam vele, biztosan haza is hozott.
Amit kevésbé élveztünk: egyre csak nőtt az étvágya. Közben minden elromlott, azt hiszem, leginkább a fűtés hiányzott. (Lásd a hibalistát.) Gyereket soha nem mertünk beleültetni (nincs hátsó öv). Autópályán tartósan 110-el lehetett vele menni, de ezt is csak eleinte. 1x mentünk vele sztrádán: intenzív halálfélelem.
- Váltó- és fékolaj szivárgott, folyton utána kellett tölteni (drága mulatság). Forralta a vizet mint atom, 5 l víz nélkül soha nem indultunk el (csapvizet raktunk bele télen-nyáron - soha nem fagyott be). Ékszíj 2x behalt - csere. Gyertyák, bowdenek, izzók - valami folyton elromlott, de pár 100 forintért mindig megcsinálták. Műanyag alkatrészek kb. 1 évvel ezelőtt rohamosan törni kezdtek lefelé - minden héten kezemben maragt vmi - kilincs, tükör, napellenző (ezeket már nem cseréltük, minek...). Fűtés, szellőzés, duda, ablakmosó motor - egyik se nem működ, ablaktörlő a 3 közül csak 1 fokozatban. (Ezekre sem költöttünk...) Gyakorlatilag a motor, a 3 pedál, a kormány és a váltó az, ami még működik rajta, de ezek rendületlenül, és korukhoz képest hibátlanul.
Gábor, Békáson - haver, iszonyat rendes
Attila, szintén Békáson - iszonyat rendes, pedig nem is haver...
Fenntartási költség | (9) | Évjárat | 1987 |
Előző autója? | – | Következő autója? | Swift (2003) |