Autók » Seat » Toledo (1991-1999)

Toledo 1.6 CL

Ronda, de finom

Az autót 2005 környékén vásárolta az apám, egy öreg trabiból ültünk át bele, ahhoz képest természetesen ég és föld volt. Teljesen fapados, csak szervo van benne. Azóta eltelt egy kis idő és pár km, minden hibájára már nem emlékszem, mostanában pedig ritkán használom, mióta saját kocsim van (E30 318i).

Karosszéria: Viszonylag nagy autó, 4 ember kényelmesen elfér benne. A csomagtere hatalmas, és jól pakolható a 5. ajtó miatt. Az összerakottság közepes, így a 20. éve felé már zörögnek a kárpitok. A rozsdának egész jól ellenáll, csak a hátsó ívek rügyeztek eddig egy kicsit. Az első lámpák elég gyengék voltak, most lettek cserélve, így már jobbak. A festés mattul (sötétkék, nem metál). A forma mindig ízlés kérdésre, szerintem elmegy, de a hátsó sárvédőívek viszont borzalmasan néznek ki.

Beltér: Tágas, de az ülések nem túl kényelmesek, az oldaltartásuk sem példás. A középkonzol az én térdemet nyomja, hosszú távon ezért kényelmetlen. Minden kezelőszerv a helyén, logikusan elhelyezve található. Talán az óracsoport melletti gombok nem a legszerencsésebb helyen vannak, a kormány mögött.

Motor, váltó: 1.6 75 LE. Nem egy erőgép, de hétköznapi közlekedésre megfelel. Kényelmes, nyomatékos karakterisztikájú, már alapjárattól húz, és az étvágya sem túl nagy. Az olajcserén kívül eddig semmit nem igényelt mechanikai oldalról. Újabban rángat, valami elektronikai probléma lesz, eddig nem találták.
A VW váltóit én mindig szerettem, ezzel sincs másképp. Rövid úton, pontosan jár. Az 1.-2. szinkronja már a vételkor sem volt tökéletes, 1.-ből 2.-ba és vissza 1.-be akad. Az áttételek viszonylag rövidek, hogy a kis motor is könnyebben mozgassa a méretes karosszériát. Pár éve megszóltalt a váltóban egy csapágy, azóta is van hangja, de amíg megy, addig nem lesz megbontva/cserélve.

Futómű: Ami jó benne, hogy semlegesen viselkedik a kocsi, sem az eleje, sem a hátulja nem hajlamos kitörésre. Elég lágyra hangolt, kanyarban erősen billen, sportosnak nem nevezhető, ellenben bírja a magyar utakat, kevés karbantartást igényel. A hátsó rugók már vételkor is könnyen leültek, mára teljesen elfáradtak. A fékek hétköznapi használatra megfelelnek.

Összegzés: Az akkori 700k Ft-os vételárért már 5-6 éve szolgálja a családunkat viszonylag alacsony fenntartási költségek mellett. A későbbi és/vagy jobban felszerelt típusok jobbak lehetnek, főleg egy Magnus vagy 2.0 16V. A facelift után jobban néztek ki, az ülés sem mindegyikben ilyen rossz. Ma már aprópénzért árulják őket. Aki akar egy méretes, megbízható, olcsón fenntartható családi autót, ami elviszi A-ból B-be, annak tudom ajánlani.

- - kilincs letört - - karácsonyfaként villogó lámpák a műszerfalon, szervíz szerint computer: 70k Ft - - ismeretlen okból egy ideje rángat, eddig nincs megoldás - - hátsó rugók elfáradtak, három személlyel már leért a kipufogó - - első lámpák cseréje a foncsor elégése miatt - - csomagtér kilincs eltört - - váltóban zúg egy csapágy, de így megy évek óta

Fenntartási költség (9) Évjárat 1992
Teljesítmény (5) Km vásárláskor 220000