Autók » Seat » Ibiza (2002-2007)

Ibiza 1.6 16V / 105 LE Sport

A szenvedély legvadabb formája

Az ok, amiért meg kell, hogy osszam tapasztalataimat Önökkel az az, hogy nincs 1.6-os motorral szerelt SEAT Ibiza ítélet. Pedig van az országban és biztos nem csak nekem.

Az autó Sport felszereltségű, ami semmi többet nem ad a mások számára ismerős Sportline, vagy Champion elnevezésű modellekhez képest. 16"-os alufelni, sportfutómű, sport ülés, hozzá sportos szövet, bőrkormány, elektromos tükör, klíma, ABS, stb... . A Sport elnevezés csak a motor teljesítmény szintjét jelzi, hogy Ő egy kicsit erősebb, mint a többi.

Motor teljesítménye és fogyasztása parádés. A motor teljesen elég ehhez a kasznihoz. Az autó alig több, mint 1 tonna, így a 105 LE és a 153 Nm nyomaték megfelelő dinamizmust kölcsönöz az autónak szinte bármilyen körülmények között. A nyomatákgörbét szerintem vonalzóval húzták meg, erejét annyira egyenletesen adja le. 1.000 és 2.000-es fordulat között már rendelkezésre áll több, mint 130 Nm, maximális nyomatékához pedig 3.800-nál tovább nem kell pörgetni! Fölötte megérkezik a lóerő, ami maximumát 5.600-nál éri el. Ha jól kapom el és pont ennél a fordulatnál váltok 2-ből 3-ba, még megnyikkan a kerék. A motor hangja magasabb fordulaton kellemesen morgós, abszolút nem bántó. A végsebessége valahol 205 és 210 km/h között van.
A fogyasztása a másik erősége ennek a motornak. Nyáron mentünk a családdal a Balatonra ez 2 és fél embert jelent (1 éves pici fiammal és a párom), full megpakolva hátul, elöl, mindenhol és egy pici klíma az autópályán, így egy tank benzinnel sikerült 730 km!-t megtennünk, ami egy 45 l-es tank esetében durván 6,2 l/100 km-t jelentett. Hozzáteszem városi használat esetén is ki tudok hozni 7 l körüli fogyasztást.
A futómű pompásan tartja az autót bármilyen kanyarban, a sportülések egy picit kemények, de kényelmesek, a felszereltség megfelelő, nekem csak a tempomat hiányzik belőle. Nagyon szeretem...ha kell városi kisautó, ha kell egy megvadult ámokfutó.
Összeségében az autó tökéletes, eddig semmilyen hibáról nem tudok beszámolni, csak kötelező szervízen voltam 1 éves korában és ennyi. Én nagyon meg vagyok vele elégedve, örülök hogy ezt választottam és biztos vagyok abban is, hogy a következő autóm is SEAT lesz...csak nagyobb és még erősebb! :)

- Semmi
- Kötelező szervízen voltam - Juvenal Kft., Szolnok