Sportos családi autó
Gondolkodtam mi legyen a címe az ítéletnek, családi sportautó, vagy sportos családi autó. Végül az utóbbi mellett döntöttem, mert sportautónak azért túlzás lenne minősíteni egy családi egyterűt, mert bármit is marketingelnek erről a hosszított verziójú Altearól, ez mégis csak egy egyterű, aminek olyan versenytársakkal kell szembe néznie mint a Zafira, vagy a Grand C4, Grand Senic stb.
Én a forma miatt döntöttem mellette, mégha a versenytársak kicsit nagyobbak is. Árban jó, felszerelteség még jobb. Sport csomag, téli csomag, pluszban az eleve nem gyenge Stylance felszereltséghez. A 2.0 pdtdi vw motorrol közismert, hogy erős takarékos és ronda hangja van, ez itt sincs másképp.
A gyári chip tuningot erősen fontolgatom, azzal lehetne 170 Le-s.
Az utastér tágas, 4 tagú családunk (2 kisgyerek, két nagyméretű felnőtt) jól elfér. A csomagtartó hatalmas, és a hátsó ülés sínen tologatásával növelhető a mérete. A gyári sport ülések kényelmesek, kiváló oldaltartást adnak, és szépek is. A kormány legalsó állásba állítva is kicsit buszosan áll. Nagyobb tempónál jobban is felkeményedhetne a kormányszervó, a fék határozott és jó lassulást produkál, gyorsan vett kanyarokban orrnehéz, olyan mintha röpködne utánnunk a kocsi fara. A gyári sportfutóművel az úttartás kiváló, bár Budapesten biztos nem lesz vesekövem. Szerintem a normál futóművel kicsit nyúlós a kocsi, bár kétségtelenül komfortosabb. A fogyasztás még szerintem magas, de az első olajcsere után állítólag lejebb megy. Az utastéri műanyagokra mindenki panaszkodik, nekem se tetszik a tapintásuk. Különösen zavaró, hogy az ajtókárpit felső éle olyan kemény, hogy vezetés közben nem lehet rajta pihentetni a könyököt, mert nyomja.
Gyorsulása és rugalmassága nagyon jó, a váltó mintaszerű. Nagy sebességnél sem zajos.
Összefoglalva: Latinos formájú családi egyterű, bevált vw technikával, szép és tágas utastérrel, a tourannál lényegesen barátibb áron. Ajánlom minden családnak.
Az első ítélet óta, lefutotta a kocsi a 30.000. km-t, eddig teljesen hibamentesen. A 15.000-es olajcserénél berakattam a P-boxot, aminek eredményeként a teljesítmény 170 Le-re, a nyomaték 350 Nm-re emelkedett, persze ezeket a gyártó adta meg adatként. Én szerintem erősebb ennél is a kocsi, mert állat módra megy. Hosszú kocsisorokat kb. 90-ről indulva 6.-ban visszakapcsolás nélkül előzni, olyan vele, mintha a többi autó állna az úton. A P-box nem volt olcsó, beszereléssel 250 ezer, de aki szeret vezetni és megteheti, az ki ne hagyja, a 2.0 PDTDI motort eleve ezzel kellene gyártani. A fogyasztás nem növekedett, a gyártó a terméket támogatja, megmaradt a garancia is.
Negatív tapasztalat, hogy hosszú autópálya szakaszon 150 felett, (persze Nématországban) a motor hangja egy idő után fárasztó, a hangszigetelésen még egy kicsit lehetett volna finomítani. A kiváló minőségű műanyagok a téli hidegben, amíg fel nem melegszik az utastér, olyan hangokat adnak ki, hogy horrorfilmben hangaláfestésként nyugodtan lehetne alkalmazni. Ahogy az utastér felmelegszik kb. 15-16 C -ra, a hangok eltünnek és néma az összes burkolat.
A kocsit kb. 100-120 ezer km-ig szeretném megtartani, majd hirt adok még a fenntartási tapasztalatokról.
A teszt 2008. március elején végetért, mert ellopták. Sajnáljuk nagyon, mert igen jó kocsi volt. Aki ellopta az .....meg. Akinek meg ilyen van rakasson bele komoly riasztó rendszert. Érdekes, hogy Seatot lopnak, én azért vettem mert azt gondoltam, a Seat nem kedvelt márka a tolvajok körében, tévedtem. Szervíz után néhány héttel vitték el, ez is érdekes, mert nagyon úgy tűnik kulccsal vitték el, ebből mindenki vonjon le olyan következtetést amilyet akar. Én megtettem.
- -
Dunakanyar Autócentrum Vác
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 2007 |
Előző autója? | Mondeo Tournier 2.0 tdci | Következő autója? | Családi egyterű |
Verdikt | (7.9/10) |