Autók » Seat » Altea (2004)

Altea 2.0 PDTDI Black&White

Feketén fehéren

Három Seat után úgy gondoltam kipróbálok egy másik márkát is, de végül mégis maradtam a spanyoloknál. Nem bántam meg!
Külsőre szerintem ez a ma kapható legszebb SEAT. Nem új modell, de még mindig sokan megnézik a járókelők közül.
Ez a (limitált)széria mindennel fel van szerelve, amire csak szükség lehet a kényelmes utazáshoz! A bőrülések kemény tömésűek és hosszú úton is kényelmesek és előny a magas háttámlájuk is. A tolatóradar hasznos, a MP3-as fejegység szépen szól (habár a korábbi Leon hangcucc jobb volt), a bluetooth kihangosító néha a hívás bontásakor lassan reagál, de ezt leszámítva jól végzi a dolgát. A helykínálat pazar, melyet javít a csúsztatható hátsó üléssor! A világos ajtóborítás és a bőrülések sokat dobnak az egyébként sötét beltéren, de ez a borítás passzol a fekete fényezéshez.
Sok kritika éri a kemyény műszerfalburkolatokat, de én úgy gondolom, amíg nem zörögnek, addig nem érdekel. Az autóban utazni kell és nem a műszerfalat simogatni vagy dobolni rajta! Egyébként a mintázata szemre tetszetős és könnyű takarítani is!
A másik sarkalatos pont a motor. Panaszkodnak rá, hogy zajos és eszi az olajat. Az tény, hogy van halkabb dízel autó, de akkor nem kell ilyet venni. Van lehetőség próbaútra, ott elejét lehet venni az ilyen kifogásoknak. Engem a hangja egyáltalán nem zavar, sőt bizonyos fordulaton még sportosnak is merem nevezni (kövezzenek meg érte)! Az olajhoz eddig nem nyúlt, de az tény, hogy óvatosan járattam be és csak fokozatosan terheltem.
Mivel korábban RR-rel jártam hozzá voltam szokva a kemény futóműhöz. Féltem tőle, hogy az Altea a magasabb karosszéria miatt billegni fog a kanyarokban, de nagyot tévedtem. A futómű ennél az autónál is bolondbiztos, billegésnek nyoma sincs, habár a keresztbordákon egy kicsit dübörög, de ez nem zavaró és a kényelmet sem befolyásolja.
A megbízhatóságról sokat még nem tudok írni, de az előző autóimból kiindulva remélhetőleg ezzel sem lesz semmi gond. Habár sok ítéletet nem igazán értek, több helyen olvastam, hogy már a fél autót kicserélték, és mégis szereti és megérte a pénzét. Lehet, hogy nem vagyunk egyformák, de ha velem ilyen történne, akkor tuti, hogy annak a márkának a közelébe se mennék többet…

- Még semmi

Ez még nem volt, a korábbi Seat-okat a Porsche Pesthez vittem. A munkával nem volt gond, csak nehéz időpontot egyeztetni.

Fenntartási költség (8) Évjárat 2007
Előző autója? Leon RR Következő autója? 911 turbo a terv