Autók » Saab » 900, 9-3 (1993-2002)

900, 9-3 900 SE 2,0i

Svéd csend

Csendes, kényelmes, hatalmas csomagtartó, elfogadható menetdinamikával, ami mondjuk a magyar autóparkot tekintve bőven jobb az átlagnál. 9,4 mp volt a 0-100, utazósebességnek 170 teljesen jó volt, a vége 215 volt. Ez egy elég ritka, 141 LE-s változat volt turbó nélkül. (103 kW)
Fogyasztás várost leszámítva jó volt, ez országúti 100-nál 7 liter, 170-es autópályánál 9 liter. Városban 11,5 volt, ami végülis egy 2 literes benzinestől még belefér. Itt jön egy sztori... a tiroli síelésből hazafelé megálltunk Bécsben pár órára. A belvárosban defektet kaptam, valószínűleg egy kitűnő állapotú villamossíntől... lényeg a lényeg, felraktam a pótkereket, a piros virslit... eleve hülyén néz ki és csak 80-al lehet vele hasítani... ekkor gondoltam lemérem, hány liter kell így a Bécs-Bp-hez, teleraktam Bécs végénél, ráálltam 90-re és Bp-en teleraktam megint. 12,5 liter benzin ment bele... nem hittem a szememnek, de ennyi volt! 12,5/ 255km az 4,9 liter/100 km... persze ez egy 1,4 HDI-től rossz adat lenne, tudom :)
Az autó egyébként tényleg végtelenül kényelmes, 700-800 km egy tankolással megszakítva az annyi mint 4-5 CD-t meghallgatni otthon a fotelben.
Egy idegesítő hibája azért volt, a hűtővizet szerette csöpögtetni 1dl/hónap intenzitással, amit nem csináltattam meg 80 ezerért... ja és a másik... az alapextrák benne voltak, mint ABS, 2 légzsák, el ablak,tükör fűtött, ülésfűtés, síalagút, el áll lámpák, stb. Viszont nem volt benne fordulatszámmérő :) hogy ezzel milyen költségeket spóroltak, ezt nem teljesen értettem... ja és a benzinszintjelző mutatója nem ment le 1/4 alá, csak a lámpa gyulladt ki mikor kezdett kifogyni a benzin, nem mintha ez nagy hiba lenne... váltó sem olyan volt mint egy M3 BMW-ben vagy egy 350Z-ben, és a kuplung is jó volt, ha combra kellett gyúrni :) és 165 cm alattiak nem is tudták vezetni, mert svédekre gyártották, egyszerűen nem lehetett közelebb húzni az ülést!
Hozzáteszem, hogy két év használat után pontannyiért adtam el, mint amennyiért vettem.
Szerintem ár/érték arány alapján nagyon jó autó, sok olyan extrával, ami a mai remek játékautókban még mindig csak felárért van meg vagy nem is választható extra...
Minden kezelőszerv a lehetős legértelmesebb helyen van, csakis a biztonság jegyében. Pl a hátsó üléstámlát ledöntve lehetett érezni, hogy milyen anyagok vannak az autóban... és milyen nagy súlyuk van :) gyári keresztmerevítő a motortérben, stb.
Összességében meg voltam elégedve vele a fent leírtak miatt és csak azért cseréltem le, hogy megint SAAB-ot vegyek, egy 9-3-ast. Így is tettem. Ez a tény önmagában leírja, hogy meg voltam-e elégedve...

- Klímacső (32e), kormánypálca (20e), fűtőradiátor (38e), kürtgomb (2e).

SzikiCar - csak SAAB-okkal foglakoznak, nagyon értenek hozzá, időre kész vannak, udvariasak és sokkal olcsóbbak mint a márkaszervíz. Néha már túlságosan is alaposak, de inkább mint a fordítottja.

Fenntartási költség (7) Évjárat 1994
Teljesítmény (8) Km vásárláskor 220000