Autók » Saab » 9-5 (1997-2009)

9-5 2,0T

bunkerérzés

Másfél éve használom a 9-5-öst.
2005-ös évjárat, 3,5m-ért vettem 85e km-el. Szerintem ezért az árért ez egy nagyon korrekt alternatíva. Nem különösebben drága a fenntartása sem, pedig volt már volvom, bmw-m. Közvetlenül előtte egy 520i-m volt(e39, 2002 170LE), amit elloptak. Na az tökéletes volt. Ezt azért vettem, mert úgy gondoltam, hogy elférünk benne és kényelmes, hatalmas csomagtartója van (négy szerelt kerék gond nélkül lefér a csomagtartóban!) és igényes a kivitelezése kívül-belül és talán nem lopják majd el. A fentiek közül elvárásaimnak egyedül a kényelem terén nem tett maximálisan eleget. 190cm-emmel a vezetőülést nem tudom kényelmesen beállítani. Nem lehet elég mélyre leengedni. A támla hátrébb döntésével pedig messze kerül a kormány, hiába húzom azt a lehető legközelebb. Viszont 185cm alatt szerintem nem kell kényelmesebb autó.

A motorja 2.0T. Kisnyomású 4hengeres benzines turbó 150LE. Nagyon jó alapmotor, de alapmotor. 2800 fordulat fölött szépen kigyorsít, a turbó miatt 140-180 között is gyorsul. 130-nál csak 2800-at forog a motor ezért viszonylag jó a fogyasztása és a hangja is. (Na persze nem hasonlítható a bmw 6hengereséhez..) autópálya 140 - 9L, 160 - 10L város 10-11L nyár-tél ill. annak függvényében mennyire nyomod neki. A zaj- és rezgés komfort nekem fontos. Évi max 15ezret járok, gazdaságtalan a dízel, én nem szeretem.

Igényes anyagok, ma is szép és különleges forma, biztonság és kényelem jellemzi. Horn bácsi is ebben ült és élte túl a balesetét, amikor egy ideig nyaktámasztóval járt, mint Mézga MZ/X Köbüki, megvan? Amúgy biztonságos, bunkerérzés van bent, 180-nál is magabiztos.

Ajánlani tudom, ha nem vagy magasabb 185cm-nél, azzal, hogy eggyel nagyobb motorral (illetve turbóval) vedd, ha igényleg a kompromisszummentes gyorsítási rugalmasságot és akkor egy tényleg harmonikus, hivalkodásmentes autót kapsz, 3-5 éves kora között között nagyon jó ár-érték arányért.

- kötelező szervíznél (100ezres) csak szokásos kopó alkatrészek olajok váltóolaj is szilentek 120e ft.

Dektor Törökvész út

Fenntartási költség (9) Évjárat 2005